Ogólnowojewódzki konkurs "Gotuj z klasą"
„Gotuj z klasą” to konkurs skierowany do uczniów klas o profilu gastronomicznym. W tym roku zgłosiło się 14 placówek, z których wyłoniono 39 dwuosobowych zespołów. Jedną z zasad, której powinni przestrzegać uczestnicy, jest wykorzystanie składników znajdujących się na Liście Produktów Tradycyjnych oraz bazie produktów lokalnych.
Zobacz również: Finał konkursu „Gotuj z klasą”. Młodzi kucharze rywalizowali o staż w restauracji Karola Okrasy
W dotychczasowych trzech edycjach konkursu wzięło udział blisko 300 uczniów, z których wyłonionych zostało 72 finalistów etapu wojewódzkiego. Finał konkursu, na którym zostaną wyłonione trzy zwycięskie zespoły, odbędzie się 24 marca br. W Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Janowie.
"Gotuj z klasą" w Łomży
We wtorkowym (7.03) konkursie "Gotuj z klasą" w Łomży wzięło udział sześciu młodych kucharzy. Tym razem w zwycięskiej drużynie znalazły się Ewelina Kwiatkowska i Natalia Babiel, uczennice Zespołu Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących nr 7 w Łomży.
– Jesteśmy z siebie zadowolone i bardzo się cieszymy, że udało nam się zdobyć pierwsze miejsce. Kilka rzeczy można by było jeszcze dopracować, co zrobimy w finale konkursu – mówiły laureatki wtorkowych zmagań.
W konkursie mogli wziąć udział nie tylko ci, którzy najlepiej gotują, ale również kreatywnie i estetycznie potrafią prezentować dania. Jak w każdym z tegorocznych etapów szkolnych, zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu zupy i mięsnego dania głównego z wykorzystaniem produktów związanych z regionem.
W jury zasiadali:
- Bogumiła Olbryś, dyrektor szkoły,
- Jadwiga Zabielska dyrektor Oddziału Terenowego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Białymstoku,
- Iwona Krzyżanowska, zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich UMWP,
- Konrad Kossakowski, manager Hotelu Gromada w Łomży.
Źródło UMWP: Szkolne eliminacje „Gotuj z klasą” w Łomży
"Gotuj z klasą" w Bielsku Podlaskim
W środowym konkursie (8.03) "Gotuj z klasą" w Bielsku Podlaskim najlepsze okazały się: Magdalena Nesteruk i Natalia Rosa, uczennice drugiej klasy kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych z Zespołu Szkół nr 4 im. Ziemi Podlaskiej w Bielsku Podlaskim (ZS nr 4), to kolejne zwyciężczynie eliminacji szkolnych kulinarnego turnieju „Gotuj z klasą”.
– W konkursie startowałyśmy już drugi raz. Teraz było łatwiej, bo wiedziałyśmy, z czym to się wiąże i lepiej się przygotowałyśmy. Jedno z dań, które zaserwowałyśmy, było oparte na recepturze babci, drugie wykonałyśmy w oparciu o przepisy ogólnodostępne, ale zmodyfikowane na potrzeby konkursu – mówiły zwyciężczynie
.
Dania konkursowe oceniali m.in.:
- Marek Malinowski, członek zarządu Województwa Podlaskiego,
- Rafał Mazerski, przedstawiciel Oddziału Terenowego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Białymstoku,
- Sławomir Snarski, starosta bielski.
Źródło UMWP: Kulinarne talenty gotowały z klasą w Bielsku Podlaskim
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?