W październiku ubiegłego roku uczelnia otrzymała zgodę na prowadzenie studió magisterskich na tym kierunku. Wydział Informatyki i Nauk o Żywności może pochwalić się nowoczesną galą technologoczną oraz specjalistycznymi laboratoriami. Specjaliści Polskiej Komisji Akredytacyjnej ocenili, że dysponuje on najlepiej wyposażoną halą technologoczną dla technologii żywności w kraju.
- Trudno wyobrazić sobie lepszą rekomendację naszych studów - mów dziekan wydziały prof. Bożena Waszkiewicz - Robak.
Zobacz też Rozprawa sądowa w ramach Akademii Sześciolatka
Jak zapewnia Jolanta Święszkowska, Wydział Informatyki i Nauk o Żywności PWSIiP może pochwalić się nowoczesną halą technologiczną, ale także specjalistycznymi laboratoriami, które umożliwiają praktyczne przygotowanie do zawodu. Są to laboratoria mikrobiologiczne, analiz instrumentalnych, właściwości fizycznych żywności, gastronomiczne, analizy sensorycznej. W raporcie Polskiej Komisji Akredytacyjnej z 2018 roku jak mantra przewijają się słowa „unikalne, unikatowe, nowoczesne”. Mowa o sprzęcie, który umożliwia studentom zapoznanie się z procesami: suszenia, rozdrabniania, liofilizacji, filtracji, fermentacji, rektyfikacji, destylacji, ekstruzji, ekstrakcji i obróbki termicznej.
– Jakość kształcenia wspierana jest przez umowy o współpracy ze Szkołą Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Uniwersytetem Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie, Politechnikę Białostocką oraz firmami przemysłu spożywczego i zaplecza rolnictwa – uzupełnia listę atutów dziekan prof. dr hab. Bożena Waszkiewicz-Robak.
Zobacz też Jeleń przeskoczył przed maską samochodu. Zobacz film Nadleśnictwa Łomża
Zobacz koniecznie: Oddając krew ratujesz życie - dlaczego warto oddawać krew?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?