Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Luksus czyli kilogram mięsa za 200 zł, a kilogram polędwicy za 135 zł Kilogram twardego owczego sera może kosztować 125 zł

Liliana Bogusiak-Jóźwiak
Liliana Bogusiak-Jóźwiak
To nie jedyne produkty spożywcze, których ceny mogą przeciętnego zjadacza chleba przyprawić o zawrót głowy. Kilogram kulki cielęcej kosztuje 60 zł. Kilogram chleba ekologicznego 20 zł, a litr dobrej jakości oliwy włoskiej - 50 zł. Również niektóre słodycze są bardzo drogie. Kilogram ręcznie robionych czekoladek kosztuje 199 zł, a makaroników 147.
To nie jedyne produkty spożywcze, których ceny mogą przeciętnego zjadacza chleba przyprawić o zawrót głowy. Kilogram kulki cielęcej kosztuje 60 zł. Kilogram chleba ekologicznego 20 zł, a litr dobrej jakości oliwy włoskiej - 50 zł. Również niektóre słodycze są bardzo drogie. Kilogram ręcznie robionych czekoladek kosztuje 199 zł, a makaroników 147.
To nie jedyne produkty spożywcze, których ceny mogą przeciętnego zjadacza chleba przyprawić o zawrót głowy. Kilogram kulki cielęcej kosztuje 60 zł. Kilogram chleba ekologicznego 20 zł, a litr dobrej jakości oliwy włoskiej - 50 zł. Również niektóre słodycze są bardzo drogie. Kilogram ręcznie robionych czekoladek kosztuje 199 zł, a makaroników 147.

Kilogram ekologicznej polędwicy wołowej kosztuje 200 zł (dla porównania, nieekologiczna sprzedawana jest w sklepach od 56 do 91 zł). Polędwica łososiowa kosztuje 135 zł za kg, a małże świętego Jakuba - 130 zł za kilogram.

To oczywiście niejedyne produkty spożywcze, których ceny mogą przeciętnego zjadacza chleba przyprawić o zawrót głowy. Kilogram kulki cielęcej kosztuje 60 zł. Kilogram chleba ekologicznego 20 zł, a litr dobrej jakości oliwy włoskiej - 50 zł. Również niektóre słodycze są bardzo drogie. Kilogram ręcznie robionych czekoladek kosztuje 199 zł, a makaroników 147.

- Klienci chętnie degustują nowości, doceniają walory zdrowotne i smakowe ryb żyjących dziko w czystych, nieskażonych wodach - opowiada Krystyna Prokopczyk, ekspedientka w delikatesach rybnych przy ul. Piotrkowskiej. - Kupują zaś wedle własnych potrzeb i możliwości.

Nabywcy luksusowych produktów częściej kupują je na plasterki niż na kilogramy.

- Zmieniły się preferencje części klientów - mówi ekspedientka w sklepie na Retkini. - Obserwuję, że wytworzyły się dwie grupy nabywców: jedna musi zjeść dużo, niekoniecznie produktów najwyższej jakości, druga woli kupić kilka plasterków, ale już najlepszej szynki jaka jest w ofercie.

Poza tym, coraz więcej łodzian zmienia upodobania i mięso zamienia na ryby. Najczęściej wybierają te żyjące w naturalnych warunkach i zamiast hodowlanego łososia z marketu kupują łososia żyjącego w czystych wodach wokół Szkocji.

A oto przykładowe ceny produktów (ceny podane za 1 kg): kiełbasa z dziczyzną - 56 zł, kiełbasa drobiowa - 58 zł, kiełbasa tradycyjnie suszona - 65 zł, masło ekologiczne - 40 zł, krewetki - 75 zł, filet z tuńczyka - 88 zł, filet z halibuta - 98 zł, kalmary świeże - 53 zł, filet świeży z soli - 49 zł, tatar ze świeżego łososia - 159 zł, węgorz wędzony - 159 zł, jesiotr wędzony - 79 zł, kilogram chleba razowego ekologicznego - 20 zł.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak globalne ocieplenie zmienia wakacyjne trendy?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Luksus czyli kilogram mięsa za 200 zł, a kilogram polędwicy za 135 zł Kilogram twardego owczego sera może kosztować 125 zł - Express Ilustrowany

Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna