- Majonez w ponad 70proc. składa się z tłuszczu. Dlatego istotne jest, jaki tłuszcz wybierzemy. Idealny do przygotowania majonezu jest olej rzepakowy - podpowiada znany kucharz, Grzegorz Łapanowski. - Jest on neutralny w smaku i zapachu, a przy tym ma doskonałe właściwości emulgujące. Nasz majonez będzie puszysty i smaczny, a do tego będzie zawierał zastrzyk cennych dla naszego organizmu kwasów tłuszczowych omega-3.
Majonez to jeden z najbardziej popularnych sosów na całym świecie. Kochają go całe pokolenia za jego uniwersalność i smak, który wzbogaca prawie każdą potrawę. Najczęściej jednak spotykany jest jako dodatek do różnych sałatek, a także w towarzystwie jaj - przez co stał się nieodłącznym elementem Świąt Wielkanocnych.
Trudno ustalić kto i w jakim czasie wynalazł ten smakowity dodatek. Najwięcej tropów jednak prowadzi do Hiszpanii, do miasta Mahón, gdzie Francuzi odnieśli zwycięstwo nad Brytyjczykami w jednej z bitew. To właśnie na cześć zwycięstwa, marszałek Francji nazwał tak wynaleziony wtedy przez siebie sos.
Aby zrobić idealnie gładki sos majonezowy potrzebujemy:
- 1 żółtko
- 1 całe jajko
- 1 łyżeczkę musztardy
- 2 łyżeczki soku z cytryn
- 300 ml oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
- szczyptę cukru do smaku
- dla chętnych cynamon lub świeże zioła
Wykonanie:
Majonez najlepiej przygotować w wysokim, wąskim naczyniu. Dzięki temu większość kuchni pozostanie czysta, gdy zaczniemy go ubijać. Żółtko i jajo ucieramy z musztardą i sokiem z cytryny. Następnie cienkim strumieniem wlewamy (ciągle ubijając) około 300 ml oleju, tak żeby powstała jasna emulsja. Doprawiamy całość solą i pieprzem, a także cukrem. Do domowego majonezu możemy dodać odrobinę cynamonu lub posiekane ulubione, zioła.
Najistotniejszym czynnikiem, który sprawia, że majonez ma idealną konsystencję jest odpowiednie połączenie wszystkich składników z tłuszczem. Ten proces nazywamy „emulgacją”, czyli łączeniem się dwóch niemieszalnych substancji (gdzie przynajmniej jedna jest cieczą) w trwałą emulsję. Odpowiednie zmieszanie składników sprawi, że sos będzie miał trwałą, ale elastyczną konsystencję idealną do sałatek czy wielkanocnych jaj. Tak przygotowany majonez przechowujemy w lodówce, w zamkniętym naczyniu, aby zachował swoje właściwości.
Warto pamiętać, że olej rzepakowy zawiera wysoki poziom witaminy E, która jest świetnym przeciwutleniaczem – dzięki temu majonez przygotowany na jego bazie dłużej zachowa świeżość.
Do przygotowania majonezu należy używać świeżych i wysokiej jakości produktów. Idealnie sprawdzą się jajka od kur z wolnego chowu oraz olej rzepakowy, który długo utrzymuje świeżość dzięki bardzo dobrej stabilności. To podstawa majonezu – podpowiada Grzegorz Łapanowski.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?