W skrócie:
Drożdżówka ze śliwkami. Sprawdzony przepis na ciasto
Mam dla ciebie przepis na pyszne ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką. To jeden z moich ulubionych wypieków, który nigdy nie zawodzi. Zawsze znika do ostatniego okruszka. Ciasto jest bardzo delikatne, rozpływa się w ustach i cudownie pachnie wanilią. Aromatyczne śliwki dodają odrobinę kwaskowatego smaku. Całość zdobi maślana kruszonka i lukier. Dla mnie to niebo w gębie. Polecam nie tylko takim łasuchom jak ja, ale i każdemu – wypiek jest wyśmienity i nie za słodki.
Zobacz w galerii, jak zrobić pyszne ciasto drożdżowe ze śliwkami.
Przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
czas przygotowania: ok. 1 godzina + wyrastanie i pieczenie ciasta
porcja na: dużą blaszkę
poziom trudności: średni
Składniki:
ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej,
- 40 g drożdży + łyżeczka cukru i 2 łyżki mleka,
- 4 łyżki cukru
- 16 g cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
- 250 ml mleka,
- 50 g masła,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- ok. 15 śliwek,
kruszonka:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- pół szklanki cukru,
- 120 g masła,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub esencji waniliowej,
lukier:
- 1 szklanka cukru pudru,
- 4 łyżki soku z cytryny.
Jak zrobić najlepsze ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką? Przygotowanie krok po kroku
Przygotowanie:
- Najpierw zrób zaczyn. W małej miseczce wymieszaj drożdże z łyżeczką cukru i 2 łyżami mleka. Odstaw na 5 minut, by zaczyn delikatnie podrósł.
- Rozpuść masło.
- Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier, wanilię, szczyptę soli, zaczyn drożdżowy i roztrzepane widelcem jajko.
- Wlej mleko i wymieszaj łyżką.
- Następnie wlej rozpuszczone masło, wymieszaj łyżką, a następnie zagnieć rękami.
- Ciasto ma być elastyczne i ładnie odchodzić od rąk i ścianek miski.
- Przykryj ciasto np. ściereczką i odstaw na minimum 30 minut. Ciasto ma podwoić swoją objętość.
- Zrób kruszonkę: wymieszaj łyżką mąkę z cukrem, wanilią, szczyptą soli i rozpuszczonym masłem, schowaj do lodówki.
- Śliwki umyj i przekrój na pół, usuń pestki.
- Dużą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Cisto rozwałkuj i przełóż do blaszki.
- Ułóż na nim śliwki, skórką do dołu.
- Całość posyp kruszonką – rozcieraj zimne ciasto w palcach, aż będzie przypominało mokry piasek.
- Piecz ciasto w 180 stopniach przez ok. 40 minut.
- Wystudzone ciasto udekoruj lukrem przygotowanym z cukru pudru utartego z sokiem z cytryny. Gotowe, smacznego!
Czytaj także: Puszysty placek ze śliwkami na dużą blachę. Przepis na maślane ciasto pachnące cynamonem
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?