Marcin Wroński: "Rolnikom należy się uznanie". KOWR podsumowuje 2020 rok: m.in. wołowina, wieprzowina, drób, zboża, owoce

OPRAC.:
Agata Wodzień
Agata Wodzień
Pogoda ma ogromne znaczenie w uprawie roślin. Wiosną 2020 przymrozki oraz niedobory wilgoci w glebie na skutek braku opadów zapowiadały bardzo trudny pod tym względem rok, jednak pod koniec wiosny pogoda poprawiła się, spadł wyczekiwany deszcz. Zbiory były na ogół zadowalające.– Opady deszczu, które miały miejsce w czerwcu i w połowie lipca 2020 r. skutkowały znaczącym wzrostem zbiorów we wszystkich segmentach rynku rolnego i ogrodniczego. Uzyskiwane plony w zależności od uprawy kształtowały się na poziomach wyższych w porównaniu z rokiem 2019 – zaznaczył Dyrektor Marcin Wroński.
Pogoda ma ogromne znaczenie w uprawie roślin. Wiosną 2020 przymrozki oraz niedobory wilgoci w glebie na skutek braku opadów zapowiadały bardzo trudny pod tym względem rok, jednak pod koniec wiosny pogoda poprawiła się, spadł wyczekiwany deszcz. Zbiory były na ogół zadowalające.– Opady deszczu, które miały miejsce w czerwcu i w połowie lipca 2020 r. skutkowały znaczącym wzrostem zbiorów we wszystkich segmentach rynku rolnego i ogrodniczego. Uzyskiwane plony w zależności od uprawy kształtowały się na poziomach wyższych w porównaniu z rokiem 2019 – zaznaczył Dyrektor Marcin Wroński. pixabay.com/HansLinde
Rok 2020 zdominowały wirusy, nie tylko COVID-19, który znacznie utrudnił handel, zarówno ten zagraniczny, jak i krajowy. Zamknięte restauracje i hotele oznaczały dla wielu producentów brak odbiorów ich warzyw, owoców czy mięsa. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa podsumował 2020 rok na krajowym rynku rolnym.

Kluczowych czynników, które wpłynęły na w 2020 r. na sytuację w polskim rolnictwie, było kilka. M.in.:

  • warunki atmosferyczne,
  • choroby zwierząt,
  • ograniczenia wprowadzane w celu przeciwdziałania globalnej pandemii koronawirusa.

Obostrzenia determinowały sytuację podażowo-popytową na rynku produktów rolno-spożywczych oraz wywierały presję na ceny w całym łańcuchu dostaw żywności.

Marcin Wroński Zastępca Dyrektora Generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa: - Polskie rolnictwo jest strategicznym działem gospodarki narodowej, którego nadrzędnym celem jest zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego kraju. Pandemia koronawirusa w tym kontekście stanowiła jedno z najbardziej wymagających wyzwań, z jakim w ostatnich kilku dekadach mierzyła się gospodarka. Mijający rok pokazał, jak ważna jest samowystarczalność żywnościowa kraju, dzięki polskim rolnikom nie zabrakło żywności w tym trudnym okresie i za to należy im się uznanie.

W slajdach podsumowanie Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa dotyczące sektorów: zbóż, warzyw i owoców, wieprzowiny, drobiu, wołowiny, pszczelarstwa, eksportu żywności.

KOWR wylicza narzędzia wsparcia w 2020 r., w celu łagodzenia trudnej sytuacji spowodowanej pandemią koronawirusa, resort rolnictwa zaproponował szereg rozwiązań w ustawie o szczególnych instrumentach wsparcia w tzw. Tarczy Antykryzysowej m.in.:

  • zasiłek dla rolników i domowników na czas kwarantanny,
  • zmiany w zakresie funduszy promocji produktów rolno-spożywczych,
  • nienaliczanie odsetek od odroczonych lub rozłożonych na raty środków WPR,
  • zmiany w zakresie PROW 2014–2020,
  • kredyty preferencyjne dla rolników,
  • przedłużenie terminu składania wniosków w 2020 r.,
  • ułatwienia w przyjeździe pracowników sezonowych do Polski.

KOWR promuje Produkt Polski i patriotyzm konsumencki

Sytuacja zagrożenia epidemiologicznego oraz towarzyszący jej lockdown uzmysłowiły, jak bardzo ważne jest bezpieczeństwo żywnościowe kraju, zapewniane głównie przez polskich producentów rolnych i przemysł spożywczy, oraz nieprzerwany przepływ towarów w łańcuchu dostaw żywności „od pola do stołu”. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa w swych działaniach zwracało w ciągu całego roku szczególną uwagę na znaczenie odpowiedzialnych decyzji zakupowych i patriotyzmu konsumenckiego. W trakcie ogólnopolskiej kampanii „Kupuj świadomie” szczególną uwagę skierowano na znak i informację PRODUKT POLSKI, wskazujące, że produkt został wytworzony w kraju oraz na bazie rodzimych surowców.

– Znaczenie świadomych decyzji zakupowych jest szczególnie istotne w tak trudnym czasie jak pandemia koronawirusa, gdyż mają one duży wpływ na sytuację ekonomiczno-gospodarczą kraju. Patriotyzm konsumencki buduje silną markę polskiej żywności, wspiera polskich producentów rolnych oraz przedsiębiorstwa, zwiększa sprzedaż polskiej żywności oraz wspiera funkcjonowanie polskiej gospodarki, w tym krajowego rolnictwa i przemysłu rolno-spożywczego.

- Nabywanie rodzimych towarów przekłada się m.in. na: utrzymanie i tworzenie nowych miejsc pracy, zwiększanie wpływów podatkowych do budżetu państwa i budżetów samorządowych, pozyskiwanie środków na inwestycje, a także rozwój rodzimych przedsiębiorstw i gospodarstw rolnych. O sile polskiego rolnictwa będzie w dużej mierze w przyszłości decydować budowanie silnej polskiej marki żywności, połączone z wysoką jakością i skuteczniejsze zrzeszanie się polskich rolników, po to, żeby stawali się podmiotem w wymianie handlowej. Indywidualizm nie jest dobrą drogą – przypomniał Dyrektor Marcin Wroński.

Materiał oryginalny: Marcin Wroński: "Rolnikom należy się uznanie". KOWR podsumowuje 2020 rok: m.in. wołowina, wieprzowina, drób, zboża, owoce - Gazeta Pomorska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie