Dzięki otwarciu w Wysokiem Mazowieckiem nowej linii produkcyjnej pracę znalazło 20 osób. Jest to już ósma tego typu inwestycja, w otwartej niespełna rok temu (największej na świecie) fabryce konfekcjonowania (czyli krojenia, porcjowania i pakowania) sera.
Linia do wiórkowania i kostkowania sera kosztowała Mlekovitę ponad 4 miliony złotych. W sumie, po uwzględnieniu ostatniej inwestycji, na tę fabrykę wysokomazowiecka spółdzielnia wydała już około 54 mln zł. Pracę w niej znalazło już 200 osób.
Specjalistyczna linia służąca do konfekcjonowania sera w wiórki różnej wielkości oraz tzw. kostkę, wyposażona jest w wagę oraz część pakującą w torebki o gramaturach odpowiednich zarówno dla klientów detalicznych jak również większych odbiorców - głównie pizzerii.
Linia posiada funkcję samodzielnego pakowania poszczególnych gatunków serów (cheddara, mozarelli, a także innych serów twardych dojrzewających typu holenderskiego i szwajcarskiego) oraz ich mieszania w ustalonych proporcjach i konfiguracjach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?