Sery miękkie to kategoria, która cieszy się popularnością przez cały, ale znaczne tendencje wzrostowe notuje zwłaszcza w okresach świątecznych. Największa sprzedaż tradycyjnie odnotowywana jest przed Wielkanocą, kiedy to klienci częściej sięgają po twarogi sernikowe i inne sery miękkie do przygotowania potraw na świąteczny stół.
– Twaróg, potocznie zwany białym serem, jest obecny w polskiej kuchni od pokoleń. Kiedyś wytwarzany był przez gospodynie niemal w każdym domu. Dzisiaj konsumenci sięgają po produkty Mlekovity, marki o ugruntowanej pozycji na rynku. W naszym portfolio posiadamy szeroki wybór najwyższej jakości produktów, które doskonale odpowiadają na potrzeby konsumentów. Rocznie produkujemy 42 tys. ton serów miękkich, konsekwentnie rozszerzając asortyment w tej kategorii – mówi prezes Grupy Mlekovita Dariusz Sapiński.
Czytaj również: Wysokie Mazowieckie. Mlekovita, jako lider innowacji, realizuje kolejny projekt biznesowy (zdjęcia)
Firma przed świętami notuje zwiększone zainteresowanie twarogami. Klienci najchętniej wybierają twarogi sernikowe: Na Polski Stół (premium 18 proc.) oraz Hanusi (6,5 proc. tłuszczu), w opakowaniach różnej wielkości, a w ofercie mleczarni są też twarogi regionalne, np. mielony z Trzebowniska.
- Wszystkie nasze sery miękkie to produkty bez konserwantów, barwników i aromatów. Można je również kupić korzystając z oferty naszego sklepu internetowego mlekovitka. Poza tym Mlekovita, jako jedyna oferuje możliwość dostawy zamówienia w każdy zakątek kraju, dzięki czemu możemy docierać do wszystkich konsumentów w Polsce - podkreśla Dariusz Sapiński.
Czytaj również: Złoty październik – najwyższe laury dla Mlekovity i jej produktów (zdjęcia)
Ponadto, pod marką Mlekovita klienci znajdą tradycyjne twarogi w postaci kostki, krajanki czy klinka (także bez laktozy), o różnej zawartości tłuszczu i w różnych gramaturach. Poza twarogami do wielkanocnych deserów przyda się też Mascarpone Kuchmistrza - śmietankowo-kremowy ser typu włoskiego. Z kolei do sałatek można wybrać sery Mozzarella, Favita czy nowość: Salatos - ser sałatkowy typu bałkańskiego. Szybko rosnącą kategorią są również sery pleśniowe - popularny składnik deski serów lub dodatek do wielu świątecznych dań i przekąsek (np. sery Brie i Camembert z szarą pleśnią oraz Polish Bleu ze szlachetną niebieską).
Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?