We wtorek zakład został włączony w struktury Mlekovity.
Hodowcy zarobią więcej
Suwalska spółdzielnia powstała 84 lata temu. Jest jednym z większych zakładów w mieście, zatrudnia 260 osób. Specjalizuje się w produkcji serów twardych, głównie typu holenderskiego. Jako jedyna w kraju wytwarza mleko UHT oraz masło z dodatkiem kwasów tłuszczowych Omega 3.
Sudowia od lat inwestuje w nowoczesne linie technologiczne, spełnia wszystkie unijne normy i ma doskonale wykształconą kadrę. Produkty sprzedaje zarówno w kraju, jak i za granicą.
- A mimo to, po wejściu do Unii Europejskiej, jesteśmy zbyt słabi, aby dobrze funkcjonować i dalej się rozwijać - dodaje prezes Dobrzyń. - Dlatego też ta konsolidacja była niezbędna.
W podobnym tonie wypowiada się się Waldemar Drucis, przewodniczący rady nadzorczej Sudowii.
- Zyska i zakład, i hodowcy krów - mówi. - Z naszych wyliczeń wynika, że ceny mleka wzrosną nawet o kilkanaście procent. To bardzo dużo, zwłaszcza w przypadku dużych, znaczących dostawców.
Tylko najlepsze wyroby
Mlekovita mieści się w Wysokiem Mazowieckiem. Dyrekcja firmy, z uwagi na dużą konkurencję, nie chce ujawniać swoich planów wobec suwalskiej spółdzielni. Zapowiada tylko, że pracownicy nie muszą obawiać się o swoje miejsca pracy. Jeśli nawet jakiś dział zostanie zlikwidowany, to ludzie trafią do innego.
- Suwalska spółdzielnia będzie specjalizowała się w produkcji swoich sztandarowych wyrobów - informuje Adrianna Sapińska, kierownik działu marketingu Mlekovity. - Oczywiście, na produktach znajdzie się nasze logo.
Nowy właściciel Sudowii zamierza także rozbudować hurtownię nabiałową. Znajdujące się w niej produkty będą trafiały do sklepów w pół-nocno-wschodniej Polsce.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?