Młode dziewczyny robią to najlepiej (zdjęcia)

Dorota Biziuk
W wielu domach w sokólskich wsiach gospodynie nadal ubijają masło przy użyciu takich oto naczyń. Swojskie masło nie jest tak trwałe, jak te ze sklepu, ale smakuje nieporównanie lepiej.
W wielu domach w sokólskich wsiach gospodynie nadal ubijają masło przy użyciu takich oto naczyń. Swojskie masło nie jest tak trwałe, jak te ze sklepu, ale smakuje nieporównanie lepiej. D. Biziuk
Udostępnij:
Janowszczyzna. Jak ubijać masło i kto powinien ugniatać poszatkowaną kapustę - mógł dowiedzieć się każdy, kto w sobotę odwiedził Izbę Regionalną w Janowszczyźnie.
Tradycyjne przysmaki z sokólskiego stolu

Kulinaria sokólskiej wsi

Przepis na kisiel z owsa

Przepis na kisiel z owsa

Poniższy przepis podyktowała nam Teresa Barcewicz-Aniśko z Jeleniej Góry k. Janowszczyzny. Gospodyni zapewniła, że kisiel z owsa jest bardzo zdrową potrawą. Na przygotowanie czterech porcji kisielu potrzeba dwóch kilogramów dojrzałego i dobrze zmielonego owsa. Owsianą mąkę przesypuje się do glinianego garnka, zalewa 3 litrami ciepłej wody i odstawia w ciepłe miejsce na 24 godz. Następnie wszystko trzeba przecedzić przez gęste płótno. Teraz wystarczy już tylko zagotować otrzymaną ciecz do chwili, kiedy zacznie gęstnieć. Gotowy kisiel można jeść z dodatkiem cukru lub przesmażonych skwarek. Niektórzy podgrzewają go na patelni.

Stowarzyszenie Izba Regionalna w Janow-szczyźnie k. Sokółki zaprosiło na otwarty pokaz tradycji kulinarnych wsi sokólskiej. Tajniki związane z przygotowaniem swojskich potraw wyjaśniały gospodynie z okolicznych miejscowości.

- Na Sokólszczyźnie mamy ogromny wybór potraw tradycyjnych, które nadal są przyrządzane w naszych domach. Należą do nich chociażby babka i kiszka ziemniaczana, gołąbki, pieczywo, kisiel z owsa, kiszona kapusta, swojskie masło. Długo można by wyliczać - powiedziała Jadwiga Laskowska z Podkamionki.

Na imprezie nie zabrakło pokazu ugniatania nogami kapusty w beczce. - Najlepiej, aby tę czynność wykonywała młoda dziewczyna. Panowie twierdzą, że wówczas kiszona kapusta smakuje znakomicie - dodała Teresa Barcewicz-Aniśko z Jeleniej Góry.

- Dzisiejszy pokaz przygotowaliśmy w ramach realizowanego przez nasze stowarzyszenie projektu "Poznaj tradycje sokólskiej wsi" współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego - wyjaśnił Jan Ancypo, prezes Stowarzyszenia Izba Regionalna.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze 3

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

u
urzednik
W dniu 19.09.2008 o 15:30, mnick napisał:

Młode dziewczyny wszystko robią najlepiej...

Najlepiej to robi Dorotka B.-redaktorka burmistrzow ma dlugie nogi do kapusty.
m
mnick
Młode dziewczyny wszystko robią najlepiej...
J
Jędrek
Nie ulega wtpliwości - z takim wdziekiem i znajomością rzeczy ! Palce lizać !
Dodaj ogłoszenie