Młode dziewczyny robią to najlepiej (zdjęcia)

Dorota Biziuk
W wielu domach w sokólskich wsiach gospodynie nadal ubijają masło przy użyciu takich oto naczyń. Swojskie masło nie jest tak trwałe, jak te ze sklepu, ale smakuje nieporównanie lepiej.
W wielu domach w sokólskich wsiach gospodynie nadal ubijają masło przy użyciu takich oto naczyń. Swojskie masło nie jest tak trwałe, jak te ze sklepu, ale smakuje nieporównanie lepiej. D. Biziuk
Janowszczyzna. Jak ubijać masło i kto powinien ugniatać poszatkowaną kapustę - mógł dowiedzieć się każdy, kto w sobotę odwiedził Izbę Regionalną w Janowszczyźnie.

Przepis na kisiel z owsa

Przepis na kisiel z owsa

Poniższy przepis podyktowała nam Teresa Barcewicz-Aniśko z Jeleniej Góry k. Janowszczyzny. Gospodyni zapewniła, że kisiel z owsa jest bardzo zdrową potrawą. Na przygotowanie czterech porcji kisielu potrzeba dwóch kilogramów dojrzałego i dobrze zmielonego owsa. Owsianą mąkę przesypuje się do glinianego garnka, zalewa 3 litrami ciepłej wody i odstawia w ciepłe miejsce na 24 godz. Następnie wszystko trzeba przecedzić przez gęste płótno. Teraz wystarczy już tylko zagotować otrzymaną ciecz do chwili, kiedy zacznie gęstnieć. Gotowy kisiel można jeść z dodatkiem cukru lub przesmażonych skwarek. Niektórzy podgrzewają go na patelni.

Stowarzyszenie Izba Regionalna w Janow-szczyźnie k. Sokółki zaprosiło na otwarty pokaz tradycji kulinarnych wsi sokólskiej. Tajniki związane z przygotowaniem swojskich potraw wyjaśniały gospodynie z okolicznych miejscowości.

- Na Sokólszczyźnie mamy ogromny wybór potraw tradycyjnych, które nadal są przyrządzane w naszych domach. Należą do nich chociażby babka i kiszka ziemniaczana, gołąbki, pieczywo, kisiel z owsa, kiszona kapusta, swojskie masło. Długo można by wyliczać - powiedziała Jadwiga Laskowska z Podkamionki.

Na imprezie nie zabrakło pokazu ugniatania nogami kapusty w beczce. - Najlepiej, aby tę czynność wykonywała młoda dziewczyna. Panowie twierdzą, że wówczas kiszona kapusta smakuje znakomicie - dodała Teresa Barcewicz-Aniśko z Jeleniej Góry.

- Dzisiejszy pokaz przygotowaliśmy w ramach realizowanego przez nasze stowarzyszenie projektu "Poznaj tradycje sokólskiej wsi" współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego - wyjaśnił Jan Ancypo, prezes Stowarzyszenia Izba Regionalna.

Komentarze 3

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

u
urzednik
W dniu 19.09.2008 o 15:30, mnick napisał:

Młode dziewczyny wszystko robią najlepiej...

Najlepiej to robi Dorotka B.-redaktorka burmistrzow ma dlugie nogi do kapusty.
m
mnick
Młode dziewczyny wszystko robią najlepiej...
J
Jędrek
Nie ulega wtpliwości - z takim wdziekiem i znajomością rzeczy ! Palce lizać !
Dodaj ogłoszenie