Przepis na kisiel z owsa
Przepis na kisiel z owsa
Poniższy przepis podyktowała nam Teresa Barcewicz-Aniśko z Jeleniej Góry k. Janowszczyzny. Gospodyni zapewniła, że kisiel z owsa jest bardzo zdrową potrawą. Na przygotowanie czterech porcji kisielu potrzeba dwóch kilogramów dojrzałego i dobrze zmielonego owsa. Owsianą mąkę przesypuje się do glinianego garnka, zalewa 3 litrami ciepłej wody i odstawia w ciepłe miejsce na 24 godz. Następnie wszystko trzeba przecedzić przez gęste płótno. Teraz wystarczy już tylko zagotować otrzymaną ciecz do chwili, kiedy zacznie gęstnieć. Gotowy kisiel można jeść z dodatkiem cukru lub przesmażonych skwarek. Niektórzy podgrzewają go na patelni.
Stowarzyszenie Izba Regionalna w Janow-szczyźnie k. Sokółki zaprosiło na otwarty pokaz tradycji kulinarnych wsi sokólskiej. Tajniki związane z przygotowaniem swojskich potraw wyjaśniały gospodynie z okolicznych miejscowości.
- Na Sokólszczyźnie mamy ogromny wybór potraw tradycyjnych, które nadal są przyrządzane w naszych domach. Należą do nich chociażby babka i kiszka ziemniaczana, gołąbki, pieczywo, kisiel z owsa, kiszona kapusta, swojskie masło. Długo można by wyliczać - powiedziała Jadwiga Laskowska z Podkamionki.
Na imprezie nie zabrakło pokazu ugniatania nogami kapusty w beczce. - Najlepiej, aby tę czynność wykonywała młoda dziewczyna. Panowie twierdzą, że wówczas kiszona kapusta smakuje znakomicie - dodała Teresa Barcewicz-Aniśko z Jeleniej Góry.
- Dzisiejszy pokaz przygotowaliśmy w ramach realizowanego przez nasze stowarzyszenie projektu "Poznaj tradycje sokólskiej wsi" współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego - wyjaśnił Jan Ancypo, prezes Stowarzyszenia Izba Regionalna.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?