MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Młodzi kucharze z regionu powalczą o staż u Karola Okrasy

OPRAC.: dd
Wojciech Wojtkielewicz
Uczniowie szkół o profilu gastronomicznym kolejny już raz zmierzą się w kulinarnej rywalizacji. Tym razem, z wysokiej jakości lokalnych produktów, przygotują zupę oraz danie mięsne. Decyzję w sprawie organizacji IV edycji Wojewódzkiego Konkursu Gastronomicznego „Gotuj z klasą” zatwierdził zarząd województwa podczas czwartkowego (19.01) posiedzenia.

Pierwszy etap konkursu tzw. szkolny polega na przygotowaniu dań z wykorzystaniem tradycyjnych produktów. Uczniowie muszą nie tylko opowiedzieć o swoich potrawach, ale też pokazać, które produkty czy tradycje kulinarne ich zainspirowały. Zarząd województwa na organizację przedsięwzięcia przeznaczył 50 tys. zł z budżetu województwa. 

- Dotychczasowe trzy edycje tego kulinarnego konkursu cieszyły się dużym powodzeniem,a młodzi kucharze zdobyli nowe doświadczenia i umiejętności, które pomogą im w przyszłej pracy zawodowej. Dlatego chcemy kontynuować tego typu przedsięwzięcia, które mają wartość dodaną,bo promują regionalne jedzenie z wykorzystaniem lokalnych produktów– mówił Sebastian Łukaszewicz, wicemarszałek województwa.

Wszystkie dania będą przygotowywane w oparciu o odpowiedni dobór produktów z uwzględnieniem Listy Produktów Tradycyjnych, bazę produkty.podlaskie.eu oraz produkty rolno-spożywcze oznaczone informacją „Produkt polski”.

Zwycięzcy etapu szkolnego będą reprezentować swoją szkołę w etapie wojewódzkim – finale konkursu, który zaplanowany jest na 24 marca br. w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Janowie. Będą gotować swoje dania i prezentować je komisji konkursowej. Ocenie będzie podlegał smak, prezentacja czy związek z regionem danej potrawy.

Zmagania młodych podlaskich kucharzy będzie oceniać jury pod przewodnictwem Karola Okrasy, jednego z najbardziej znanych polskich szefów kuchni, który otrzymał także tytuł Ambasadora Województwa Podlaskiego. On także jest fundatorem nagrody głównej w konkursie – stażu w jego ekskluzywnej restauracji.

Komisje szkolne po wyłonieniu najlepszego zespołu z każdej szkoły biorącej udział w konkursie powinny wysłać zgłoszenia na adres:

Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego
Departament Rolnictwa i Obszarów Rybackich
Referat Regionalnej Polityki Rolnej i Jakości Żywności
Jana Kilińskiego 16
15-089 Białystok

z dopiskiem: Wojewódzki Konkurs Gastronomiczny „Gotuj z Klasą” w terminie siedmiu dni po zakończonym etapie szkolnym konkursu (decyduje data stempla pocztowego) oraz drogą mailową na adres: [email protected].

Czwarta edycja konkursu realizowana jest przez Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich urzędu marszałkowskiego przy współpracy z Oddziałem Terenowym Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Białymstoku.

W konkursie nie mogą wziąć udziału uczniowie, którzy zostali laureatami w poprzednich edycjach konkursu na etapie wojewódzkim.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Studio Euro odc.4 - PO AUSTRII

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna