Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Młodzi podlascy kucharze pokazują jak gotować z klasą. Ich dania ocenia Karol Okrasa [zdjęcia]

Andrzej Matys
Andrzej Matys
Konkurs "Gotuj z klasą" już drugi raz zorganizował Urząd Marszałkowwski Województwa Podlaskiego. Główna nagrode - staż w restauracji - ufundował mistrz kucharski Karol Okrasa
Konkurs "Gotuj z klasą" już drugi raz zorganizował Urząd Marszałkowwski Województwa Podlaskiego. Główna nagrode - staż w restauracji - ufundował mistrz kucharski Karol Okrasa Fot. Anatol Chomicz
Od środowego poranka (22.05) w Białymstoku rywalizuję młodzi podlascy kucharze. Odbywa się bowiem finał drugiej edycji kulinarnego konkursu „Gotuj z klasą”. W konkursie startuje 11 dwuosobowych zespołów ze szkół średnich rolniczych z całego województwa.

- Konkurs to bardzo dobra promocja naszych kulinarnych talentów. Nasze województwo jest znane w Polsce z wielu dań, więc musimy te nasze podlaskie diamenty kulinarne szlifować. Rywalizacja na pewno będzie trudna, ale będzie też dobrą zabawą. Mam nadzieję, że Karol Okrasa wyłowi dziś jakiś talent, którym będziemy mogli się szczycić na salonach - mówi marszałek województwa Artur Kosicki.

Finał odbywa się w dwóch etapach. „Pierwsze sześć drużyn gotuje od godz. 9.00, a pozostałe pięć zespołów zacznie swą rywalizację po godz. 13. Po każdym etapie jury, w którym zasiadają m.in. marszałek Stanisław Derehajło oraz Honorowy Ambasador Podlasia znany kucharz Karol Okrasa ocenią poszególne dania.

- Taki konkurs to cudowna rzecz. Ja tu jestem tylko na okrasę. Chciałbym być dla tych dzieciaków dowodem, że warto w takim konkursie wystartować, że warto się starać i sięgać do tradycji i kultury regionu, w którym się żyje. Region trzeba promować przez kuchnię, bo nie ma lepszej metody niż promocja regionu, także Podlasia, przez kuchnię. Podlaskie to taki fajny tygiel kulturowy, który powoduje, że ta kuchnia nie jest jednorodna. Jest trochę jak dobry bigos, na który nie ma jednego przepisu, a każda gospodyni ma swoją recepturę i swoje dodatki. I właśnie taka jest kuchnia podlaska - uważa mistrz Karol Okrasa.

Każdy zespół ma 10 min. na wydanie dań i prezentację przed jurorami. Komisja będzie oceniać (w 5-stopniowej skali) smak, wygląd prezentowanych potraw i ich związek z regionem.

- My po prostu szukamy nowych talentów kulinarnych. Nasz konkurs ma pomóc nam wyszukać takie perełki, zaprezentować je, a potem wspierać w kulinarnym rozwoju. Nie chodzi tylko o dobre jedzenie, ale też o tradycję i historię. Ten konkurs na pewno będziemy rozwijali, bo jest on po prostu smaczny - mówi wicemarszałek Stanisłw Derehajło.
A pytany o swoje ulubione danie odpowiada krótko: - Rosół z makaronem. Za to dam się zastrzelić.
- Będzie dobry rosół z kaczki. Z domowym makaronem - zachęca Karol Okrasa.

- Z kaczki? Nie, ja wolę rosół z kury z makaronem - kwituje wicemarszałek Derehajło.
- Ale kura połączona z kaczką jest najlepsza - nie ustaje w kuszeniu Karol Okrasa. - Jedno udko będzie z kaczki i jedno z kury. Kiedyś to zrobimy.
- Aha, to wtedy spróbuję - zapewnia Stanisław Derehajło.

Wszystkie szkoły, które walczą w finale wojewódzkim przygotowują te dania, które zwyciężyły na etapie eliminacji szkolnych. W każdym przypadku jest to zupa lub przystawka, danie główne i deser.
- Na pierwsze danie podamy kapuśniak gotowany na bulionie z pstrąga, który podamy z pierożkiem faszerowanym ziemniaczkami z obsmażaną cebulką i odrobiną boczku. Na drugie podamy gęsie pipki, a na deser będzie ciasto tradycyjne, czyli marcinek. Mamy nadzieję, że komisji będzie smakowało - wyjaśnia Natalia Charkułowska z Zespołu Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących nr 7 w Łomży, której towarzyszy Piotr Pastorczyk.

- My robimy rosół z kaczki oraz pierogi z farszem z tartych ziemniaków plus kindziuk z odrobiną zasmażki. Na deser podamy "bocianie łapy". Inspiracją do tych dań jest nasza domowa tradycja, a to znaczy, że to, co przygotujemy będzie najsmaczniejsze - mówią zgodnie Ewelina Dymitruk i Katarzyna Świerżewska z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Rutce.

Zwycięzców tegorocznej edycji poznamy po godz. 16.00. Nagrodą główną jest staż w warszawskiej restauracji "Platter"który ufundował mistrz kucharski Karol Okrasa oraz nagrody rzeczowe.

Przypomnijmy. Głównym celem konkursu "Gotuj z klasą" jest identyfikacja regionalnego dziedzictwa kulinarnego, zgromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych potrawach, a także przekazanie i kultywowanie tych tradycji przez młode pokolenie. Konkurs skierowany jest do uczniów podlaskich szkół średnich rolniczyc, w których prowadzone są zajęcia praktyczne o profilu gastronomicznym.

Zobacz koniecznie: Woda. Kranówka lepsza dla zdrowia i kieszeni

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna