Modelowa miniprzetwórnia powstała w Szepietowie

Redakcja
Uruchomienie szkoleniowo- produkcyjnego centrum małego przetwórstwa jest przedsięwzięciem innowacyjnym w skali województwa, a nawet całego kraju
Uruchomienie szkoleniowo- produkcyjnego centrum małego przetwórstwa jest przedsięwzięciem innowacyjnym w skali województwa, a nawet całego kraju PODR Szepietowo
W nowoczesnym centrum małego przetwórstwa w Szepietowie rolnicy będą się uczyć przetwarzać owoce, warzywa, mięso, mleko. Linie technologiczne będą także udostępniane początkującym przetwórcom, których nie stać na wybudowanie własnych przetwórni.

Centrum małego przetwórstwa zrealizowane przez Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie ma na celu wsparcie merytoryczne rolników, grup producentów i innych mieszkańców obszarów wiejskich (chodzi o osoby produkujące owoce, warzywa, mięso oraz mleko i zamierzające przetwarzać je we własnym gospodarstwie).

Uruchomienie szkoleniowo- produkcyjnego centrum małego przetwórstwa jest przedsięwzięciem innowacyjnym w skali województwa, a nawet całego kraju. Centrum składa się z modelowych przetwórni,  w których odbywać się będą zajęcia praktyczne i działania szkoleniowo – doradcze z zakresu teorii przetwórstwa, marketingu, sprzedaży.

Można wyodrębnić cztery moduły:

  • przetwórnia owoców, warzyw i ziół pod kątem produkcji suszu
  • przetwórnia owoców, warzyw pod kątem produkcji soków
  • przetwórnia mięsa
  • przetwórnia mleka

Wyposażone zostały one w nowoczesne urządzenia i sprzęt do przetwórstwa na poziomie gospodarstwa (tzw. małego przetwórstwa). Całość uzupełniają niezbędne do spełnienia wymagań dobrych praktyk higienicznych i produkcyjnych pomieszczenia przyjęcia surowca, opakowań, wydawania produktu, gotowego. Są też biura, obiekty socjalne, szatnie oraz sklep przyzakładowy.

– Centrum małego przetwórstwa w Szepietowie jest jedyną ogólnodostępną w województwie podlaskim bazą dydaktyczną małego przetwórstwa rolnego – podkreśla Adam Niebrzydowski, dyrektor Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie. – Obiekt wraz z odpowiednio przygotowaną kadrą doradczą umożliwi potencjalnym producentom zapoznanie się z technologią przerobu danego produktu, aspektami ekonomicznymi podejmowanego przedsięwzięcia oraz wymogami sanitarnymi koniecznymi do spełnienia w związku z tworzeniem i funkcjonowaniem zakładu.

 

Rolnik otrzyma pełną wiedzę umożliwiającą mu przebrnięcie przez poszczególne etapy organizacji przetwórstwa w swoim gospodarstwie. Pozwoli to na zwiększenie wiedzy rolników i z pewnością rozwinie drobne przetwórstwo w woj. podlaskim. Na bazie powstałych modelowych przetwórni, rolnik będzie mógł również przetestować produkcję danego produktu.

Oprócz aspektów ściśle technicznych związanych z przetwórstwem, planowane jest również przeprowadzenie szkoleń mających na celu podniesienie umiejętności marketingowych rolników wraz z tworzeniem sieci współpracy oraz grup producenckich.

 

Podlaskie Centrum Technologii Rolno-Spożywczych będzie się przyczyniało do rozwoju małego przetwórstwa zwłaszcza w zakresie produktów tradycyjnych, regionalnych i lokalnych. W żadnym wypadku nie będzie stanowić konkurencji dla bardzo dobrze rozwijającego się w naszym województwie przetwórstwa przemysłowego – będzie jego uzupełnieniem.

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie