Centrum małego przetwórstwa zrealizowane przez Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie ma na celu wsparcie merytoryczne rolników, grup producentów i innych mieszkańców obszarów wiejskich (chodzi o osoby produkujące owoce, warzywa, mięso oraz mleko i zamierzające przetwarzać je we własnym gospodarstwie).
Uruchomienie szkoleniowo- produkcyjnego centrum małego przetwórstwa jest przedsięwzięciem innowacyjnym w skali województwa, a nawet całego kraju. Centrum składa się z modelowych przetwórni, w których odbywać się będą zajęcia praktyczne i działania szkoleniowo – doradcze z zakresu teorii przetwórstwa, marketingu, sprzedaży.
Można wyodrębnić cztery moduły:
- przetwórnia owoców, warzyw i ziół pod kątem produkcji suszu
- przetwórnia owoców, warzyw pod kątem produkcji soków
- przetwórnia mięsa
- przetwórnia mleka
Wyposażone zostały one w nowoczesne urządzenia i sprzęt do przetwórstwa na poziomie gospodarstwa (tzw. małego przetwórstwa). Całość uzupełniają niezbędne do spełnienia wymagań dobrych praktyk higienicznych i produkcyjnych pomieszczenia przyjęcia surowca, opakowań, wydawania produktu, gotowego. Są też biura, obiekty socjalne, szatnie oraz sklep przyzakładowy.
– Centrum małego przetwórstwa w Szepietowie jest jedyną ogólnodostępną w województwie podlaskim bazą dydaktyczną małego przetwórstwa rolnego – podkreśla Adam Niebrzydowski, dyrektor Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie. – Obiekt wraz z odpowiednio przygotowaną kadrą doradczą umożliwi potencjalnym producentom zapoznanie się z technologią przerobu danego produktu, aspektami ekonomicznymi podejmowanego przedsięwzięcia oraz wymogami sanitarnymi koniecznymi do spełnienia w związku z tworzeniem i funkcjonowaniem zakładu.
Rolnik otrzyma pełną wiedzę umożliwiającą mu przebrnięcie przez poszczególne etapy organizacji przetwórstwa w swoim gospodarstwie. Pozwoli to na zwiększenie wiedzy rolników i z pewnością rozwinie drobne przetwórstwo w woj. podlaskim. Na bazie powstałych modelowych przetwórni, rolnik będzie mógł również przetestować produkcję danego produktu.
Oprócz aspektów ściśle technicznych związanych z przetwórstwem, planowane jest również przeprowadzenie szkoleń mających na celu podniesienie umiejętności marketingowych rolników wraz z tworzeniem sieci współpracy oraz grup producenckich.
Podlaskie Centrum Technologii Rolno-Spożywczych będzie się przyczyniało do rozwoju małego przetwórstwa zwłaszcza w zakresie produktów tradycyjnych, regionalnych i lokalnych. W żadnym wypadku nie będzie stanowić konkurencji dla bardzo dobrze rozwijającego się w naszym województwie przetwórstwa przemysłowego – będzie jego uzupełnieniem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?