Możesz poznać recepturę tradycyjnych podlaskich specjałów [warsztaty]

Redakcja
Wyrobu pierogów będzie uczyć Elżbieta Nadolna, kilkukrotna laureatka konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo
Wyrobu pierogów będzie uczyć Elżbieta Nadolna, kilkukrotna laureatka konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo Polska Press
Miłośnicy dobrego tradycyjnego podlaskiego produktu regionalnego mogą wziąć udział w warsztatach kulinarnych organizowanych przez Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie i Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich. Wstęp wolny. Można będzie poznać tajniki:
  • wypieku sękacza – warsztaty prowadzone przez Birutę Zimnicką, wielokrotną laureatkę konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo, zdobywczynię Perły 2001 r. za sękacz, uczestniczkę w rejestracji sękacza na Liście Produktów Tradycyjnych;
  • wyrobu potraw ziemniaczanych (babka ziemniaczana i farszynki) – warsztaty prowadzone przez Danutę Bagińską, wielokrotną laureatkę konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo, zdobywczynię Perły 2014 r. za kibiny oraz przewodniczącą Stowarzyszenia BaRWa,
  • wyrobu pierogów – warsztaty prowadzone przez Elżbietę Nadolną, kilkukrotną laureatkę konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo, właścicielkę gospodarstwa agroturystycznego działającego od blisko 20 lat „Carski Trakt”, która serwuje swoim gościom produkty regionalne, ręcznie wytwarzane w gospodarstwie;
  • potraw tatarskich – warsztaty prowadzone przez Dżennetę Bogdanowicz, właścicielkę gospodarstwa agroturystycznego „Tatarska Jurta”, wielokrotną laureatkę konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo, oraz innych ponadregionalnych konkursów; jej wyroby zostały zarejestrowane na Liście Produktów Tradycyjnych, a pierekaczewnik otrzymał oznaczenie unijne jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.

Warsztaty odbędą się 18 września (niedziela) w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej (dawne Białystockie Muzeum Wsi) w Wasilkowie, początek o godzinie 12.00.

 

Działanie pod nazwą:„Sieciowanie podmiotów prowadzących działalność przetwórcza i gastronomiczną z wykorzystaniem lokalnych produktów spożywczych poprzez utworzenie Podlaskiego Szlaku Kulinarnego” jest realizowane przez Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich przy współpracy z Podlaskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Szepietowie.

W trakcie warsztatów odbędzie się podsumowanie konkursu na logo Podlaskiego Szlaku Kulinarnego.

Źródło: PODR Szepietowo

 

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie