W skrócie:
Najczęściej używam galaretek w proszku jako składnik różnych przysmaków. W szczególności polecam wykorzystać ją w serniku na zimno lub owocowej piance. Co więcej, galaretka będzie świetną dekoracją przy zrobieniu ciastek orzechowych. Jednak to deser z galaretką i pianką jogurtową polecam na letni podwieczorek. Ten rarytas jest niezwykle prosty do zrobienia, ale jest czasochłonny i wymaga rozplanowania czynności. Poszczególne smaki możesz wlewać warstwami tak jak ja pod skosem lub warstwowo. W każdej z tych wersji należy to zrobić, gdy poprzednia warstwa całkowicie zastygnie. Robię też mus jeżynowy wymieszany z 1/3 galaretki odlanej z porcji użytej do pianki jogurtowej. Schłodzony deser polecam ci udekorować puddingiem chia, owocami sezonowymi i np.: świeżymi listkami mięty. Zachęcam cię do eksperymentowania ze składnikami i wybrania ulubionego smaku galaretki.
Deser z galaretką i pianką jogurtową – prosty przepis na deser
Liczba porcji: na 4 szklanki.
Czas przygotowania: 5 godzin.
Stopień trudności: bardzo łatwy.
Składniki:
1 opakowanie galaretki wiśniowej,
500 ml wody.
Mus jeżynowy:
1/3 wystudzonej galaretki z poprzedniej warstwy,
200 g jeżyn.
Mus chia:
50 g nasion chia,
200 ml mleka.
Pianka jogurtowa:
1 opakowanie galaretki np.: wiśniowej,
250 ml jogurtu naturalnego,
250 ml gorącej wody.
Jak zrobić deser z galaretką i pianką jogurtową?
Sposób przygotowania:
Na początku rozpuść galaretkę w 250 ml wrzątku i odstaw do ostudzenia.
Gdy osiągnie temperaturę pokojową, zmiksuj z jogurtem przy pomocy blendera ręcznego i przelej skośnie do szklanek ustawionych pod kątem w misce.
Taką piankę jogurtową wstaw do lodówki na 3 godziny.
Po 2 godzinach przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Wystudź do temperatury pokojowej: 2/3 galaretki wlej skośnie (po drugiej stronie) do szklanek z zastygniętą pianką jogurtową. Wstaw do lodówki na 2 godziny.
Jeżyny zblenduj, przetrzyj przez sitko o drobnych oczkach i połącz z 1/3 wystudzonej galaretki.
Po 2 godzinach wyjmij szklanki i postaw na blacie. Wlej mus jeżynowy w powstałe zagłębienie między pianką jogurtową a galaretką.
Deser z galaretką i pianką jogurtowa wstaw do lodówki na godzinę.
Nasiona chia wymieszaj z mlekiem i wlej na wierzch deseru. Odstaw do lodówki na godzinę.
Gdy pudding chia zgęstnieje, udekoruj wierzch ulubionymi owocami i podawaj.
Ten deser możesz także zrobić dzień wcześniej i podać na urodziny, imieniny lub inną rodzinną imprezę.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?