W skrócie:
Pieczona feta z figami to przepis, który można mieć w zanadrzu, gdy nie wiesz, co podać na przekąskę. Łatwo dostępne produkty, krótki czas przygotowania i niezwykły smak sprawiają, że ucztę masz w zasięgu ręki. We wrześniu, gdy figi są najbardziej dojrzałe, możesz zestawić je ze śliwkami, a nawet pomidorami. Warto zapamiętać sobie zasadę, że sezonowe produkty rosnące w jednym czasie można ze sobą łączyć i eksperymentować w tworzeniu kulinarnych majstersztyków. Poznaj prosty przepis na pieczoną fetę z figami, rozmarynem i polane miodem.
Pieczona feta z figami – prosty przepis do grzanek
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
200 g sera feta,
2 dojrzałe figi,
2 łyżki miodu,
2 łyżki oliwy z oliwek,
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu,
świeżo zmielony pieprz do smaku,
1 łyżka orzechów laskowych.
Jak zrobić pieczoną fetę z figami?
Sposób przygotowania:
Na początku rozgrzej piekarnik lub frytkownicę beztłuszczową do temperatury 180°C. Figi umyj, osusz i pokrój na ćwiartki.
Na dnie foremki polej łyżkę oliwy z oliwek. Ser feta odsącz z nadmiaru wody i umieść w naczyniu żaroodpornym.
Na fecie ułóż pokrojone figi i posyp rozmarynem i pieprzem. Z wierzchu polej drugą łyżką oleju.
Wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut.
Po upieczeniu polej płynnym miodem i posiekanymi orzechami włoskimi.
Zajadaj z podpieczoną bagietką lub grzanką z chleba na zakwasie.
Dodatki do pieczonej fety z figami
Jako przystawka pieczona feta z figami wyśmienicie smakuje podana z czarnymi oliwkami, grillowaną papryką lub szczyptą ostrej papryczki. Ta świetna przystawka na ciepło może być też podana do kieliszka białego półwytrawnego wina. W ten sposób podawana jest często w kuchni francuskiej.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!