MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Na kanapki proponuję pieczoną fetę z figami. Smak przełamuję aromatycznym rozmarynem. Zjesz i będziesz w siódmym niebie

Anna Daniluk
Na przystawkę polecam pieczoną fetę z dojrzałymi figami.
Na przystawkę polecam pieczoną fetę z dojrzałymi figami. Anna Daniluk
Pieczona feta z figami i miodem to elegancka przystawka, którą możesz podać w ramach deski serów. Jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu i zrobisz ją bez większego wysiłku, a efekt końcowy jest zaskakujący. To idealna przystawka na przyjęcia, kiedy chcesz zaskoczyć swoich gości specjalnym przysmakiem, ale jednocześnie nie masz czasu na skomplikowane dania, wymagające wielu składników.

W skrócie:

Pieczona feta z figami to przepis, który można mieć w zanadrzu, gdy nie wiesz, co podać na przekąskę. Łatwo dostępne produkty, krótki czas przygotowania i niezwykły smak sprawiają, że ucztę masz w zasięgu ręki. We wrześniu, gdy figi są najbardziej dojrzałe, możesz zestawić je ze śliwkami, a nawet pomidorami. Warto zapamiętać sobie zasadę, że sezonowe produkty rosnące w jednym czasie można ze sobą łączyć i eksperymentować w tworzeniu kulinarnych majstersztyków. Poznaj prosty przepis na pieczoną fetę z figami, rozmarynem i polane miodem.

Pieczona feta z figami – prosty przepis do grzanek

Liczba porcji: dla 2 osób.

Czas przygotowania: 15 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 200 g sera feta,

  • 2 dojrzałe figi,

  • 2 łyżki miodu,

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,

  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu,

  • świeżo zmielony pieprz do smaku,

  • 1 łyżka orzechów laskowych.

Jak zrobić pieczoną fetę z figami?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku rozgrzej piekarnik lub frytkownicę beztłuszczową do temperatury 180°C. Figi umyj, osusz i pokrój na ćwiartki.

  2. Na dnie foremki polej łyżkę oliwy z oliwek. Ser feta odsącz z nadmiaru wody i umieść w naczyniu żaroodpornym.

  3. Na fecie ułóż pokrojone figi i posyp rozmarynem i pieprzem. Z wierzchu polej drugą łyżką oleju.

  4. Wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut.

  5. Po upieczeniu polej płynnym miodem i posiekanymi orzechami włoskimi.

  6. Zajadaj z podpieczoną bagietką lub grzanką z chleba na zakwasie.

Dodatki do pieczonej fety z figami

Jako przystawka pieczona feta z figami wyśmienicie smakuje podana z czarnymi oliwkami, grillowaną papryką lub szczyptą ostrej papryczki. Ta świetna przystawka na ciepło może być też podana do kieliszka białego półwytrawnego wina. W ten sposób podawana jest często w kuchni francuskiej.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna