W skrócie:
Najprostsza szynka z szynkowara jest delikatna, krucha, pachnie ziołami, a jej smak można dostosować do własnego gustu. Podpowiem ci, jak łatwo zrobić soczystą szynkę, której smak i aromat zachwyci domowników. Zdecydowanie zachęcam cię do wykorzystania tego przepisu, abyś mógł ograniczyć jedzenie sklepowych wędlin o niepewnym składzie.
Warto doprawiać szynkę suszonymi ziołami, które mają skondensowany smak. Jednak od czasu do czasu lubię dodać do nich mieloną ostrą paprykę lub szczyptę wędzonej słodkiej papryki. Obie przyprawy nadają mięsu wyrazistości.
Szynka z szynkowara – prosty przepis do śniadania
Liczba porcji: dla 8-10 osób.
Czas przygotowania: 3 godziny + 24 godziny marynowania.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
1,5 kg szynki wieprzowej,
2 ząbki czosnku,
1,5 łyżeczki soli peklowej,
1 łyżeczka soli kuchennej,
1 łyżeczka pieprzu,
1 łyżka słodkiej papryki,
1 łyżka majeranku,
1 łyżeczka cukru,
200 ml wody
2 liście laurowe,
3 ziarna ziela angielskiego.
Jak zrobić szynkę z szynkowaru?
Sposób przygotowania:
Najpierw wybierz odpowiednie mięso wieprzowe. Może to być nie tylko szynka. Sprawdzi się też karkówka lub łopatka.
W misce wymieszaj sól peklową, sól kuchenną, świeżo zmielony czarny pieprz, słodką paprykę, suszony majeranek, szczyptę cukru oraz rozgnieciony ząbek czosnku.
Do mieszanki przypraw dorzuć liście laurowe oraz ziarna ziela angielskiego.
Następnie wlej 200 ml wody i dokładnie wymieszaj, aż sól się rozpuści.
Mięso precyzyjnie natrzyj przygotowaną marynatą, tak aby wszystkie przyprawy dobrze wchłonęły się w szynkę. Mięso wstaw do lodówki na 24 godziny, aby skruszało.
Po 24 godzinach marynowania, czas na przygotowanie szynkowara. Urządzenie dokładnie umyj i wyparz, aby zachować maksymalną higienę.
Następnie do wnętrza szynkowara włóż woreczek spożywczy, który ułatwi wyjęcie szynki po gotowaniu.
Mięso ostrożnie umieść w szynkowarze, tak aby było dobrze ściśnięte. Dzięki temu szynka po ugotowaniu będzie zwarta.
Zamknij szynkowar, pamiętaj o zabezpieczeniu go sprężyną, która pozwoli utrzymać mięso pod odpowiednim naciskiem.
Następnie szynkowar z mięsem umieść w garnku z wodą. Woda powinna sięgać do około 3/4 wysokości urządzenia.
Gotuj szynkę przez około 2 godziny na małej mocy palnika. Temperatura wody nie powinna sięgać powyżej 80°C. Dzięki gotowaniu w niskiej temperaturze mięso pozostanie soczyste.
Po zakończeniu gotowania szynkowar wystudź, a następnie odstaw na 5 godzin do lodówki.
Po schłodzeniu szynkę delikatnie wyjmij z szynkowara i pokrój na plastry.
Tak przygotowana wędlina jest gotowa do podania. Możesz zrobić z nią wyborne kanapki, użyć do sałatek lub jako samodzielna przekąska.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?