MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Na kolację proponuję soczystą wołowinę bulgogi. Przepis poleca koreańska kucharka. Usmażysz ją w 10 minut

Anna Daniluk
Apetyczna wołowina bulgogi to przepis na koreańskie danie z aromatycznymi przyprawami.
Apetyczna wołowina bulgogi to przepis na koreańskie danie z aromatycznymi przyprawami. materiały prasowe wydawnictwo znak/Akiko Ida
Wołowina bulgogi to aromatyczny przepis na soczyste mięso w stylu azjatyckim. Jina Jung, autorka książki „Domowa kuchnia koreańska. 100 przepisów, technik i porad, by gotować jak w Korei” deklaruje, że to danie zawiera duszę koreańskiej kuchni. Koreańska kucharka łączy je z ssambap, ugotowanym ryżem zawiniętym w liść sałaty lub kapusty przy stole. Poznaj przepis na wołowinę bulgogi w aromatycznej marynacie.

W skrócie:

Jina Jung to pasjonatka kuchni koreańskiej. We wstępie do książki „Domowa kuchnia koreańska. 100 przepisów, technik i porad, by gotować jak w Korei” deklaruje, że gotowanie to dla niej znacznie więcej niż źródło utrzymania i przyjemności.

– To świadectwo historii i kultury, przekazane poprzez smaki, sposoby przygotowania dań i degustację. Koreańską kulturę kulinarną zaszczepiły mi babcia i mama. Z dzieciństwa w Korei pamiętam góry główek kapusty, które raz w roku wypełniały nasz salon, a z których całą rodziną przygotowywaliśmy kimchi, półki suszących się na słońcu papryczek chili i charakterystyczny zapach fermentującej soi, z której kilka miesięcy później powstawała cudowna pasta doenjang – dodaje popularna kucharka.

Juna Jung przybliża oryginalne techniki przygotowania żywności, domowej fermentacji np.: kimchi oraz opowiada o oryginalnych składnikach spożywczych, które możesz wykorzystać w swojej kuchni. Świetnym przykładem jest przepis na aromatyczną wołowinę bulgogi, która harmonijnie łączy słodki, słony i ostry smak.

Wołowina bulgogi – koreański przepis w marynacie

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 25 minut + leżakowanie: 12 godzin + smażenie: 10 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 700 g wołowiny pokrojonej na carpaccio,

  • 1/2 marchewki,

  • 1/2 cebuli,

  • 3 grzyby pyogo (shiitake) lub pieczarki,

  • 10 cm białej części pora,

  • 1 łyżka oleju sezamowego.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Marynata do koreańskiego barbecue (na 700 g):

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

  • 1 cebula,

  • 1/2 gruszki,

  • 6 ząbków czosnku,

  • 5 g świeżego imbiru,

  • 35 g cukru,

  • 100 ml sosu sojowego,

  • 50 ml białego alkoholu (soju lub gin),

  • 2 łyżki miodu,

  • 1 łyżeczka pieprzu.

Dodatki ssambap:

  • 1 endywia,

  • 1/2 główki sukryny,

  • sos ssamjang,

  • pikle z białej rzodkwi,

  • gorący biały ryż.

Jak zrobić wołowinę bulgogi?

Sposób przygotowania:

  1. Carpaccio wołowe pokrój na plasterki wielkości kęsa.

  2. Przygotuj marynatę do barbecue: obierz cebulę, imbir, gruszkę (usuń z niej gniazda nasienne), a także czosnek (usuń z niego kiełki).

  3. Następnie zmiksuj wszystkie obrane składniki. Wymieszaj je z sosem sojowym, alkoholem, miodem, cukrem i pieprzem.

  4. Ten sos możesz przechowywać przez tydzień, jednak najlepiej marynować mięso natychmiast po przygotowaniu. Mięso marynowane w ten sposób można przechowywać przez 2 dni.

  5. Polej mięso marynatą do barbecue i olejem sezamowym, dokładnie wymieszaj, by mięso nimi przesiąknęło.

  6. Wstaw je na co najmniej 12 godzin do lodówki.

  7. Cebulę i grzyby pokrój na plasterki, marchewkę w cienkie słupki, a por ukośnie na kawałki o grubości 1/2 cm.

  8. Rozgrzej patelnię. Kiedy będzie gorąca, ułóż na niej marynowane mięso. Rozprowadź mięso i marynatę na całej powierzchni patelni.

  9. Dodaj warzywa. Regularnie mieszaj i smaż, aż mięso całkiem się usmaży (czyli około 10 minut).

  10. Opłucz liście sukryny. Nałóż na nie niewielką ilość ryżu i odrobinę sosu ssamjang.

  11. Opłucz liście endywii i nałóż na nie po plasterku pikli z białej rzodkwi, niewielką ilość ryżu i odrobinę sosu ssamjang.

  12. Zjadaj udekorowane liście z mięsem.

  13. Surowe marynowane mięso możesz przechowywać przez 2 dni.

„Domowa kuchnia koreańska” – przepisy prosto z Korei

Publikacja zawiera receptury na dania główne, kiszonki, ryby, a także ciasta i desery. Wśród nich możesz poznać przepis na popularne ciastka dalgona, które odgrywały ważną rolę w fabule serialu „Squid game”. Smakosze rosołu mogą także sięgnąć po przepis na zupę z młodego kurczaka po koreańsku. To wyraziste danie doprawiane jest między innymi czosnkiem, jagodami goji, startym świeżym imbirem i szczypiorkiem. We wspomnianej książce znajduje się 100 przepisów, które pokazują, że kuchnia koreańska jest prosta. Jedyną trudnością może być zebranie egzotycznie brzmiących składników, jednak coraz częściej dostępne są one nawet w dyskontach spożywczych. A także w sklepach z azjatyckimi produktami lub sklepach internetowych.

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości Wydawnictwa Znak Koncept.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto popapraniec

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna