W skrócie:
Jak zrobić chrupiące placki z cukinii? Przepis z piekarnika
Mam dla ciebie przepis na placki z cukinii przygotowane w piekarniku. Są mniej tłuste od tych smażonych, a równie pyszne. Mają wyrazisty smak i przyjemnie chrupią. Ich przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga dużo pracy. Proponuję podać je z sosem czosnkowym oraz wędzonym łososiem. Świetnie smakują także z dodatkiem sosu pieczarkowego lub gulaszu.
Zobacz w galerii, jak zrobić placki z cukinii z piekarnika
Przepis na placki z cukinii z piekarnika
Czas przygotowania ok. 25 minut + 20 minut pieczenia,
Liczba porcji: dla 4 osób,
Poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 4 młode cukinie,
- 2 jajka,
- 5 łyżek mąki pszennej,
- dwa małe ząbki czosnku,
- pół cebuli,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- ok. 1 łyżeczka oleju do posmarowania blaszki,
- opcjonalnie: posiekany koperek, szczypiorek lub natka pietruszki.
Jak zrobić chrupiące placki z cukinii pieczone w piekarniku?
Przygotowanie:
- Cukinie umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Posól cukinię i odstaw na 15 minut.
- Posiekaj cebulę i czosnek.
- Odciśnij cukinię z nadmiaru soku. Najwygodniej zrobić to rękami.
- Dodaj jajka, mąkę, posiekaną cebulę i czosnek oraz dopraw szczyptą soli i pieprzu.
- Możesz dodać do masy także posiekane zioła, np. koperek lub pietruszkę.
- Dokładnie wymieszaj masę.
- Wykładaj placuszki łyżką na blaszkę wyłożoną pokropionym odrobiną oleju papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszcz je łyżką.
- Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 20 minut, aż będą złociste.
Placki warzywne na lekki obiad
Placuszki z warzyw to pyszny dodatek do obiadu lub pomysł na zdrową przekąskę. Można zrobić je na wiele sposobów i podać np. z sosem grzybowym lub gulaszem wieprzowym.
Najpopularniejsze są placki przygotowywane z ziemniaków surowych. Smaży się je na chrupiąco w oleju i podaje np. z kwaśną śmietaną. Placki ziemniaczane można zrobić także z dodatkiem, cebuli, marchewki czy świeżych ziół.
Bardzo ciekawym pomysłem na przekąskę są placki kukurydziane. By je zrobić, wystarczy zmiksować blenderem kukurydzę i połączyć z mąką, jajkiem i przyprawami.
Czytaj także:Chrupiąca surówka z cukinii.
Zobacz również inne przepisy ze Strony Kuchni: