W skrócie:
Rozpływający się w ustach gulasz wieprzowy z pieczarkami to danie, które wypełnia kuchnię jesiennym aromatem. Najważniejsze jest długie i powolne gotowanie mięsa w garnku z grubym dnem. Możesz także sięgnąć po wolnowar, który ułatwi gotowanie i stworzenie posiłku na bazie popularnego mięsa. Zazwyczaj gotuję je, gdy temperatury lekko spadają i można nabrać ochoty na pyszne rozgrzewające danie na bazie mięsa wieprzowego. Połączenie wieprzowiny z delikatnymi grzybami oraz zestawem dobrze dobranych przypraw tworzą posiłek, który okaże się sukcesem.
Przepis na gulasz wieprzowy z pieczarkami
Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: do 2 godzin.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
500 g łopatki wieprzowej,
250 g pieczarek,
1 duża cebula,
2 ząbki czosnku,
1 papryka czerwona,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
500 ml bulionu,
20 g mąki pszennej,
30 ml oleju rzepakowego,
1 liść laurowy,
2 ziarna ziela angielskiego,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
1/2 łyżeczki ostrej papryki,
sól i pieprz do smaku,
30 g posiekanej natki pietruszki.
Jak zrobić gulasz wieprzowy z pieczarkami?
Sposób przygotowania:
Na początku mięso wieprzowe kroję w kostkę o wielkości 3 cm.
Pieczarki myję, osuszam, starsze okazy obieram z wierzchniej skórki i kroję na cienkie plasterki.
Cebulę obrałam z łupin i drobno posiekałam. Podobnie przygotowałam ząbki czosnku.
Świeżą paprykę pozbawiłam gniazd nasiennych, wciskając je do środka warzywa. Następnie wyjęłam je za zielony ogonek. Paprykę przekroiłam na pół i pokroiłam w paski jednakowej grubości.
Na dużej patelni lub w garnku rozgrzałam 2 łyżki oleju rzepakowego. Gdy olej zaczął skwierczeć, dodałam pokrojone mięso wieprzowe.
Smażyłam na średniej mocy palnika, aż mięso się zarumieni z każdej strony. W tym momencie mięso nabierze głębokiego smaku, więc warto podsmażyć je równomiernie.
Usmażone mięso zdjęłam z patelni, przełożyłam na talerz i odstawiłam do wystudzenia.
Na tej samej patelni rozgrzałam pozostałą łyżkę oleju rzepakowego.
Następnie dodałam posiekaną cebulę i smażyłam, aż stanie się miękka i lekko złocista.
Dorzuciłam posiekany czosnek i smażyłam do momentu zarumienienia, ale nie przypalenia.
Dołożyłam pokrojone pieczarki i paprykę, smażyłam, aż pieczarki zmiękną i odparują wodę.
Do podsmażonych warzyw na patelni dodała wcześniej usmażoną i przestudzoną wieprzowinę. Całość oprószyłam mąką pszenną i dokładnie wymieszałam, aby składniki stworzyły jednorodną masę, bez grudek.
Potem dodałam koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie i doprawiłam słodką i ostrą paprykę.
Składniki gulaszu wieprzowego z pieczarkami zalałam bulionem, wymieszałam i doprowadziłam do wrzenia.
Zmniejszyłam moc palnika, garnek przykryłam pokrywką i dusiłam godzinę aż mięso będzie miękkie. W zależności od mięsa może to potrwać nawet do 1,5 godziny.
Zachęcam, aby od czasu do czasu mieszać potrawę i sprawdzać, czy mięso się nie przypala, ani czy nie trzeba dolać więcej bulionu, rosołu lub wody.
Ugotowany gulasz wieprzowy z pieczarkami możesz podawać z kaszą gryczaną, purée ziemniaczanym, kopytkami, kluskami śląskimi lub kromką świeżego chleba na zakwasie i ogórkami kiszonymi. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?