MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Na obiad ugotuj gulasz wieprzowy z pieczarkami. Poznaj przepis na sycący posiłek. To rodzinne danie nie ma sobie równych

Anna Daniluk
Na rodzinny obiad polecam ugotować rozgrzewający i sycący gulasz wieprzowy z pieczarkami i papryką.
Na rodzinny obiad polecam ugotować rozgrzewający i sycący gulasz wieprzowy z pieczarkami i papryką. freepik.com/freepik/zdjęcie ilustracyjne
Wyrazisty w smaku gulasz wieprzowy z pieczarkami to doskonały sposób na smaczny i sycący obiad. Dodaję do niego mieloną paprykę, aby zadowolić nawet prawdziwych koneserów mięsnych dań. Dzięki prostym składnikom i wyjaśnionym etapom przygotowania, możesz stworzyć danie, które będzie smakować nawet po odgrzaniu. Poznaj przepis na apetyczny gulasz wieprzowy z pieczarkami.

W skrócie:

Rozpływający się w ustach gulasz wieprzowy z pieczarkami to danie, które wypełnia kuchnię jesiennym aromatem. Najważniejsze jest długie i powolne gotowanie mięsa w garnku z grubym dnem. Możesz także sięgnąć po wolnowar, który ułatwi gotowanie i stworzenie posiłku na bazie popularnego mięsa. Zazwyczaj gotuję je, gdy temperatury lekko spadają i można nabrać ochoty na pyszne rozgrzewające danie na bazie mięsa wieprzowego. Połączenie wieprzowiny z delikatnymi grzybami oraz zestawem dobrze dobranych przypraw tworzą posiłek, który okaże się sukcesem. 

Przepis na gulasz wieprzowy z pieczarkami

Liczba porcji: dla 4-6 osób.

Czas przygotowania: do 2 godzin.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g łopatki wieprzowej,

  • 250 g pieczarek,

  • 1 duża cebula,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 1 papryka czerwona,

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,

  • 500 ml bulionu,

  • 20 g mąki pszennej,

  • 30 ml oleju rzepakowego,

  • 1 liść laurowy,

  • 2 ziarna ziela angielskiego,

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,

  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,

  • sól i pieprz do smaku,

  • 30 g posiekanej natki pietruszki.

Jak zrobić gulasz wieprzowy z pieczarkami?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku mięso wieprzowe kroję w kostkę o wielkości 3 cm.

  2. Pieczarki myję, osuszam, starsze okazy obieram z wierzchniej skórki i kroję na cienkie plasterki.

  3. Cebulę obrałam z łupin i drobno posiekałam. Podobnie przygotowałam ząbki czosnku.

  4. Świeżą paprykę pozbawiłam gniazd nasiennych, wciskając je do środka warzywa. Następnie wyjęłam je za zielony ogonek. Paprykę przekroiłam na pół i pokroiłam w paski jednakowej grubości.

  5. Na dużej patelni lub w garnku rozgrzałam 2 łyżki oleju rzepakowego. Gdy olej zaczął skwierczeć, dodałam pokrojone mięso wieprzowe.

  6. Smażyłam na średniej mocy palnika, aż mięso się zarumieni z każdej strony. W tym momencie mięso nabierze głębokiego smaku, więc warto podsmażyć je równomiernie.

  7. Usmażone mięso zdjęłam z patelni, przełożyłam na talerz i odstawiłam do wystudzenia.

  8. Na tej samej patelni rozgrzałam pozostałą łyżkę oleju rzepakowego.

  9. Następnie dodałam posiekaną cebulę i smażyłam, aż stanie się miękka i lekko złocista.

  10. Dorzuciłam posiekany czosnek i smażyłam do momentu zarumienienia, ale nie przypalenia.

  11. Dołożyłam pokrojone pieczarki i paprykę, smażyłam, aż pieczarki zmiękną i odparują wodę.

  12. Do podsmażonych warzyw na patelni dodała wcześniej usmażoną i przestudzoną wieprzowinę. Całość oprószyłam mąką pszenną i dokładnie wymieszałam, aby składniki stworzyły jednorodną masę, bez grudek.

  13. Potem dodałam koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie i doprawiłam słodką i ostrą paprykę.

  14. Składniki gulaszu wieprzowego z pieczarkami zalałam bulionem, wymieszałam i doprowadziłam do wrzenia.

  15. Zmniejszyłam moc palnika, garnek przykryłam pokrywką i dusiłam godzinę aż mięso będzie miękkie. W zależności od mięsa może to potrwać nawet do 1,5 godziny.

  16. Zachęcam, aby od czasu do czasu mieszać potrawę i sprawdzać, czy mięso się nie przypala, ani czy nie trzeba  dolać więcej bulionu, rosołu lub wody.

Ugotowany gulasz wieprzowy z pieczarkami możesz podawać z kaszą gryczaną, purée ziemniaczanym, kopytkami, kluskami śląskimi lub kromką świeżego chleba na zakwasie i ogórkami kiszonymi. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna