MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Na obiad zrób babcine pierogi z mięsem. To danie królowało w PRL-u. Tak zrobisz soczyste, smakowite i delikatne danie dla całej rodziny

Anna Daniluk
Przed podaniem pierogi z mięsem możesz okrasić masłem z przyrumienioną cebulką.
Przed podaniem pierogi z mięsem możesz okrasić masłem z przyrumienioną cebulką. 123rf.com/arfo/zdjęcie ilustracyjne
Pierogi z mięsem to danie kojarzone najczęściej z czasami PRL-u. Wtedy na stołówkach i w wielu domach podawano pierogi z ugotowaną w rosole wołowiną. Był to świetny sposób, aby zapobiec marnowaniu jedzenia, a także wykorzystać smak ziół, przypraw dodawanych do zupy. Wypróbuj prosty przepis na pożywne pierogi z mięsem z rosołu.

W skrócie

Domowe pierogi z mięsem to okazja na przygotowanie różnego rodzaju nadzienia. Klasycznym sposobem jest wykorzystywanie zmielonego mięsa wołowego. Jednak gospodynie często sięgały po mięso drobiowe po gotowaniu rosołu, albo łączyły ugotowane mięso wieprzowe lub wołowe z suszonymi grzybami, lub poszatkowaną kapustą. Mięso można także wymieszać z kiszoną kapustą, która nada niemal bożonarodzeniowego smaku. Podpowiadamy, jak zrobić podstawowy przepis na pierogi z mięsem.

Klasyczne pierogi z mięsem – przepis na obiad

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:
Ciasto na pierogi:

  • 350 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 125 ml ciepłej wody,
  • szczypta soli.

Farsz na pierogi z mięsem:

  • 350 g wołowiny ugotowanej w rosole,
  • 1 cebula,
  • 1 czerstwa bułka,
  • 40 g masła,
  • 2 łyżki rosołu,
  • szczypta suszonego lubczyku,
  • szczypta soli,
  • świeżo zmielony czarny pieprz.

Jak zrobić pierogi z mięsem?

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę pszenną należy przesiać i dodać do niej pozostałe składniki na ciasto pierogowe.
  2. Całość należy zagnieść na zwarte ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do rozwinięcia się glutenu na przynajmniej 10 minut.
  3. Cebulę należy obrać, pokroić w kostkę i smażyć na rozgrzanej patelni z masłem do zarumienienia
  4. Mięso wołowe, bułkę, podsmażoną cebulę należy zmielić w maszynce do mięsa, albo w robocie kuchennym posiadającym ostrza w kształcie litery S. Do zmielonej wołowiny można dodać rosół i doprawić solą i pieprzem.
  5. Farsz do pierogów z mięsem trzeba dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia.
  6. Ciasto pierogowe trzeba cienko rozwałkować i wycinać z nich krążki o średnicy 6 cm.
  7. Na każdą część trzeba układać pośrodku farsz i dokładnie zlepić pierogi.
  8. Pierogi z mięsem należy gotować w szerokim garnku z wrzącą osoloną wodą, aż wypłyną na wierzch. Od tego momentu powinny jeszcze być gotowane przez dwie minuty.
  9. Pierogi z mięsem należy wyłowić z garnka przy pomocy łyżki cedzakowej.
  10. Przed podaniem pierogi można okrasić podsmażoną cebulą, polać masłem lub tłuszczem ze skwarkami.

Przyprawy do farszu na pierogi z mięsem mielonym

Cebulę można przesmażyć z suszonymi ziołami, które nadadzą nadzieniu przyjemnego smaku i zapachu. Szczególnie zachęcamy do skorzystania z majeranku, tymianku, ziół prowansalskich, a także szczypty słodkiej papryki lub egzotycznego kminu rzymskiego. Jeżeli lubicie smak czosnku i nie wyobrażacie sobie bez niego gotowania, to dorzucić go do cebuli i przesmażyć z ziołami do momentu, gdy będzie zarumieniony.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna