MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Na podwieczorek serwuję apetyczne ciasto z orzechami włoskimi. Idealny wypiek dla fanów cynamonu. Smaku nie powstydzisz się przed znajomymi

Anna Daniluk
Sezonowe ciasto z orzechami włoskimi pachnie cynamonem i kakao.
Sezonowe ciasto z orzechami włoskimi pachnie cynamonem i kakao. 123rf.com/natavkusidey/zdjęcie ilustracyjne
Pod koniec lata i na początku jesieni możesz przygotować pachnące cynamonem ciasto z orzechami włoskimi. Wypiek smakuje jak połączenie piernika i ciasta czekoladowego. Przygotowuję go ze zmielonych drobno orzechów na rodzaj mąki. Zazwyczaj podaję je wraz z filiżanką świeżo zaparzonej kawy. Poznaj przepis na pyszne ciasto z orzechami włoskimi dla całej rodziny.

W skrócie:

Domowe ciasto z orzechami włoskimi możesz kojarzyć z jesienią. Właśnie wtedy można zrobić sobie rozgrzewająca herbatę z imbirem i zjeść pachnące cynamonem wypieki. Szczególnie polecam udekorować ciasto z orzechami włoskimi lukrem cytrynowym albo zrobić polewę czekoladową, która podbije smak kakao. Jako ozdobę możesz także rozkruszyć kawałki orzechów włoskich. W każdej z tych wersji twoi znajomi będą zachwyceni tym złożonym, piernikowym smakiem.

Ciasto z orzechami włoskimi – przepis na koniec lata

Liczba porcji: dla 5-10 osób.

Czas przygotowania: 1 godzina.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 115 g masła,

  • 100 g drobnego cukru,

  • 2 duże jajka,

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,

  • 240 g mąki pszennej,

  • 10 g ciemnego kakao,

  • 70 g orzechów włoskich,

  • 10 g proszku do pieczenia,

  • 3 g sody oczyszczonej,

  • 10 g mielonego cynamonu,

  • 125 ml mleka,

  • 125 ml kwaśnej śmietany 12 procent,

  • szczypta soli.

Jak zrobić ciasto z orzechami włoskimi?

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki odmierzam i wykładam na blat kuchenny, aby nabrały temperatury pokojowej.

  2. Do robota kuchennego z ostrzami w kształcie litery S wsypałam orzechy włoskie i zmieliłam przez minutę, aby otrzymać drobny proszek.

  3. W metalowej misie robota kuchennego wrzuciłam miękkie masło, dosypałam cukier i ubijałam na puszystą masę.

  4. Następnie dorzuciłam po jednym jajku, aż połączą się na gładką masę.

  5. Dolałam ekstrakt z wanilii i dalej ucierałam, aby masa nabrała przyjemnego zapachu.

  6. W oddzielnej misce przesiałam mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon. Dodałam sól i zmielone orzechy.

  7. Wsypałam suche składniki do puszystej masy maślanej, a następnie dorzuciłam kwaśną śmietanę i wlałam mleko. Wszystkie składniki połączyłam silikonową szpatułką.

  8. Keksówkę o wymiarach 26 × 10 cm posmarowałam masłem i wyłożyłam papierem do pieczenia.

  9. Ciasto z orzechami włoskimi przełożyłam do foremki i wyrównałam szpatułką. Wstawiłam do rozgrzanego piekarnika do 175° C z funkcją grzania góra-dół i piekłam przez 45 minut.

  10. Pod koniec pieczenia sprawdziłam ciasto drewnianym patyczkiem, czy środek jest suchy.

  11. Gotowe ciasto z orzechami włoskimi odstaw do całkowitego wystudzenia.

Do ciasta możesz także dodać ulubione przez siebie bakalie. Szczególnie polecam rodzynki namoczone w rumie lub napęczniałą od wrzątku żurawinę. Przed dodaniem ich do ciasta odsącz je z płynu, obsyp delikatnie mąką ziemniaczaną i dodaj do masy przed pieczeniem. Wymieszaj i piecz jak zwykle. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna