W skrócie:
Domowe ciasto z orzechami włoskimi możesz kojarzyć z jesienią. Właśnie wtedy można zrobić sobie rozgrzewająca herbatę z imbirem i zjeść pachnące cynamonem wypieki. Szczególnie polecam udekorować ciasto z orzechami włoskimi lukrem cytrynowym albo zrobić polewę czekoladową, która podbije smak kakao. Jako ozdobę możesz także rozkruszyć kawałki orzechów włoskich. W każdej z tych wersji twoi znajomi będą zachwyceni tym złożonym, piernikowym smakiem.
Ciasto z orzechami włoskimi – przepis na koniec lata
Liczba porcji: dla 5-10 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
115 g masła,
100 g drobnego cukru,
2 duże jajka,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
240 g mąki pszennej,
10 g ciemnego kakao,
70 g orzechów włoskich,
10 g proszku do pieczenia,
3 g sody oczyszczonej,
10 g mielonego cynamonu,
125 ml mleka,
125 ml kwaśnej śmietany 12 procent,
szczypta soli.
Jak zrobić ciasto z orzechami włoskimi?
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki odmierzam i wykładam na blat kuchenny, aby nabrały temperatury pokojowej.
Do robota kuchennego z ostrzami w kształcie litery S wsypałam orzechy włoskie i zmieliłam przez minutę, aby otrzymać drobny proszek.
W metalowej misie robota kuchennego wrzuciłam miękkie masło, dosypałam cukier i ubijałam na puszystą masę.
Następnie dorzuciłam po jednym jajku, aż połączą się na gładką masę.
Dolałam ekstrakt z wanilii i dalej ucierałam, aby masa nabrała przyjemnego zapachu.
W oddzielnej misce przesiałam mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon. Dodałam sól i zmielone orzechy.
Wsypałam suche składniki do puszystej masy maślanej, a następnie dorzuciłam kwaśną śmietanę i wlałam mleko. Wszystkie składniki połączyłam silikonową szpatułką.
Keksówkę o wymiarach 26 × 10 cm posmarowałam masłem i wyłożyłam papierem do pieczenia.
Ciasto z orzechami włoskimi przełożyłam do foremki i wyrównałam szpatułką. Wstawiłam do rozgrzanego piekarnika do 175° C z funkcją grzania góra-dół i piekłam przez 45 minut.
Pod koniec pieczenia sprawdziłam ciasto drewnianym patyczkiem, czy środek jest suchy.
Gotowe ciasto z orzechami włoskimi odstaw do całkowitego wystudzenia.
Do ciasta możesz także dodać ulubione przez siebie bakalie. Szczególnie polecam rodzynki namoczone w rumie lub napęczniałą od wrzątku żurawinę. Przed dodaniem ich do ciasta odsącz je z płynu, obsyp delikatnie mąką ziemniaczaną i dodaj do masy przed pieczeniem. Wymieszaj i piecz jak zwykle. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: