Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Na rodzinny stół - Przepisy Część 1.

Redakcja

Przepis 1. - MUSAKA ( Alina Znorowska)

* ok. 400 g mięsa mielonego
* 2 średnie bakłażany
* 1 duża cebula
* 3 ząbki czosnku
* 2-3 jajka
* puszka pomidorów z puszki
* kubek mleka zmieszanego pół na pół ze śmietaną (można przygotować sos
beszamelowy)
* ok 100 g startego sera
* pęczek natki pietruszki
* przyprawy: sól, pieprz, oregano

Przepis 2. - MUSAKA (Agnieszka W. z Bialegostoku)

Na rodzinny stół - Przepisy Część 1.

1 bakłażan
1 średnia cukinia
1 duża cebula
1/2 kg ziemniaków
2 puszki pomidorów
1/2 kg mięsa indyczego Netter
2-3 ząbki czosnku
ser zółty
oliwa z oliwek
Bakłażan, cukinię oraz cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek.
Oddzielnie podsmażyć pokrojone w kostkę ziemniaki.
Mięso indycze Netter podsmażyć na oliwie z oliwek, dodać czosnek i pomidory.
Układać warstwami kolejno w naczyniu żaroodpornym:
- cukinię z bakłażanem i cebulą
- ziemniaki
- mięso indycze z czosnkiem i pomidorami
Piec ok. 1,5 godziny. Na ok. 20 minut przed końcem posypać serem zółtym i zapiec.
pozdrawiam

Przepis 3. - CANNELONI Z MIĘSEM POD BESZAMELEM (Anna Kornacka)

Na rodzinny stół - Przepisy Część 1.

Składniki
* makaron cannelloni
* mięso mielone wołowo-wieprzowe Netter
* cebula
* czosnek
* pomidory
* koncentrat pomidorowy
* przyprawy - wg uznania sól,pieprz,papryka
* margaryna do wysmarowania formy
* żółty ser- do posypania na wierzchu

Przepis na beszamel
* 4 łyżki masła
* 4 łyżki mąki
* 3 szklanki mleka
* warianty przypraw:
* gałka muszkatołowa + biały pieprz + sól
* Vegeta
Masło z mąką smażyć 2-3 minuty na jasno złoto, aż zacznie skwierczeć.
Dodać mleko i przyprawy. Gotować przez 15-30 minut na małym ogniu,
mieszając trzepaczką do ubijania piany - sos ma być puszysty i delikatny.

Przygotowanie
Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na patelni, na oleju, albo na
maśle.Dodajemy mięsko mielone i smażymy dalej.Dodajemy pomidory
pokrojone, ew. koncentrat pomidorowy jak będzie za mało pomidorów.
No i masę przypraw. Czosnek, pieprz, sól oczywiście, zioła
prowansalskie, gałkę muszkatołową, paprykę i inne według uznania.Jak już
się mięsko usmaży, odstawiamy do ostygnięcia.
Jak mięso przestygnie na tyle, że możemy je dotykać, wtedy zabieramy się
za faszerowanie nim rurek makaronu. (Niektórzy mówią, że lepiej
obgotować makaron, ale ja po prostu zalewam cały beszamelem, wtedy jest
wystarczająco wilgotno, żeby się upiekł na miękko.)
No i jak już napełnimy mięskiem wszystkie rurki, kładziemy je ładnie
obok siebie w brytfance wysmarowanej margaryną.
Zalewamy rurki beszamelem i posypujemy żółtym serem. Pieczemy w 180-200C
ok 40 minut.Przed podaniem możemy wierzch polać sosem pomidorowym i
ozdobić zieleninką.

SMACZNEGO!!!

Przepis 4. - KARTACZE (Anna Opalińska)

Na rodzinny stół - Przepisy Część 1.

Składniki:
1,2 kg mączystych ziemniaków
40 dag mielonej wieprzowiny
30 dag mielonej wołowiny
2 cebule
łyżeczka oleju
po 5 dag słoniny i boczku
sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Połowę ziemniaków obrać, opłukać, zetrzeć na drobnej tarce. Starte ziemniaki odcedzić z soku na sicie. Sok zachować, odstawić w misce na ok. 30 minut. Resztę ziemniaków wyszorować, ugotować w łupinach w osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić, obrać i zmielić lub przecisnąć przez praskę. Cebule obrać, posiekać, jedną podsmażyć na oleju. Mięso włożyć do miski, dodać podsmażoną cebulę, dokładnie wymieszać. Masę przyprawić solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki wymieszać z surowymi. Sok z surowych ziemniaków ostrożnie zlać, a pozostałą na dnie miski skrobię dodać do masy ziemniaczanej, zagnieść. Z ciasta ziemniaczanego uformować gruby wałek. Odkrawać kolejno kawałki grubości około 2 cm, na każdym kłaść po łyżce masy mięsnej, ciasto dokładnie zlepiać, formując okrągłe kluski wielkości małego jabłka. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Gdy zacznie wrzeć, wkładać stopniowo kartacze, nie przerywając wrzenia. Gotować na najmniejszym ogniu ok. 50 minut od wypłynięcia. Słoninę i boczek pokroić w małą kostkę, wytopić, dodać resztę cebuli, zeszklić. Kartacze wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na talerzach. Polać tłuszczem ze skwarkami i cebulą.

Przepis 5. - PIECZARKI NADZIEWANE MIĘSEM MIELONYM (Zbigniew Kornacki)

Na rodzinny stół - Przepisy Część 1.

Składniki:
Ok.1 kg dużych pieczarek (muszą być duże,to ważne)
Ok.50-60 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego Netter
1 jajko
bułka tarta
przyprawy (sól albo vegeta,pieprz,czosnek-najlepiej świeżo
wyciskany,zioła prowansalskie,i co kto lubi)
Wykonanie:
Pieczarki myjemy i odcinamy nóżki na samej górze.Generalnie wydrążamy leciutko kapelusz pieczarki,żeby powstała ładna “łódeczka" do nadziewania.Odcięte nóżki kroimy jak najdrobniej w kostkę i dodajemy razem z przyprawami do mięsa.Surowe jajko i bułka tarta-żeby masa była gęsta jak na kotlety mielone albo nawet trochę bardziej.Powstałym nadzieniem napełniamy łódki- lepiej nie robić “stożków",bo jak jest grubo mięsa,to może nie upiec się w środku.Ja robię tak,że nadzienie wystaje na 2-3 mm nad pieczarkę.Układamy pieczarki-najlepiej na takiej “drucianej" wkładce do piekarnika albo w blasze,gdzie na dnie może zbierać się woda.Jeśli położymy pieczarki np.w naczyniu żaroodpornym,bardzo cieknie z nich sok i dół pieczarki jest gotowany a nie pieczony.Pod taką “drucianą" wkładkę wkładamy zwykłą,możemy ją wyłożyć folią aluminiową,bo z pieczarek bardzo cieknie,a potem ten sok zapieka się i ciężko to odszorować.Pieczemy około godziny w temperaturze 190-200 stopni.Jak znacie swoje piekarniki,najlepiej dobierzecie temperaturę,bo łatwo można je przypalić,ale muszą siedzieć wystarczająco długo,żeby upiekło się mięso.Najlepiej wyjąć po godzinie 1 pieczarkę,przeciąć i sprawdzić.Zamiast zwykłego mięsa mielonego można użyć metki tatarskiej,wtedy mniej przypraw trzeba dodać.Hit na imprezie sylwestrowej-można wziąć w rękę,gdy ostygną.Na obiad dla 1 osoby trzeba 4-6 pieczarek.
SMACZNEGO!!!

Przepis 6. - LASANGE BOLEGNESE (Ewa D.)

Na rodzinny stół - Przepisy Część 1.

Składniki
- 200 g makaronu lasagne
- 250 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego NETTER
- 2-4 ząbki czosnku
- 200 g koncentratu pomidorowego lub pomidory z puszki
- 200 g pieczarek
- 4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
- kilka pomidorów do dekoracji
- sól
- suszone oregano
- suszony tymianek
- bazylia świeża lub suszona
- 150-400 g żółtego sera (proporcje zależne od preferencji)
- 2 szklanki sosu beszamelowego
Sposób przyrządzenia
Czosnek obrać, drobno posiekać lub rozdusić, podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Dodać mięso i smażyć aż do wytopienia się tłuszczu (ok. 10-15 min) pilnując, by nie sklejało się. Kolejno dodać koncentrat lub pomidory. W przypadku koncentratu dusić 5 minut. Gdy dodajemy pomidory z puszki, musimy dusić całość nieco dłużej. Doprawić solą, oregano, tymiankiem, bazylią - według preferencji.
Pieczarki umyć, pokroić w plasterki. Według kuchni włoskiej pieczarki umieszczamy surowe. W Grecji zaleca się, by pieczarki przyrumienić na łyżce oleju. W naczyniu układamy warstwami: na samo dno pieczarki i sos lub sam sos, a następnie na przemian: makaron lasagne, sos beszamelowy, sos bolognese, pieczarki (ewentualnie tarty ser).
Wierzch posypać tartym serem, przyprawić przyprawami i ułożyć połówki pomidorów. Piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
- Porcja: 725 kcal
- Przygotowanie: 30 minut - 45 minut (bez makaronu i sosu beszamelowego)
Porady
1. Makaron lasagne zakupiony lepiej jest wcześniej ugotować lub sos bolognese dawać w większej ilości; makaron we własnym wykonaniu układamy zawsze surowy.
2. W przypadku użycia do sosu koncentratu pomidorowego uzyskamy lekko słodkawy smak, w tym przypadku należy przyprawić więcej przyprawami.
3. Tymianku do potraw dodajemy jedynie w małych ilościach.
4. Oryginalne włoskie dania opierają się głównie o oliwę z oliwek; olej stanowi jedynie zastępstwo.
5. Najlepszą mieszanką serów do lasagne jest mozarella z goudą.
6. Im sos dłużej się dusi, tym lepszy smak. Tradycyjnie sosy bolognese gotuje się 2-4 godziny.

Smacznego !!!

Przepis 7. ZAPIEKANKA Z MIĘSEM MIELONYM I SZPINAKIEM (Anna Kornacka)

Składniki:
50 dkg makaronu rurki
20 dkg żółtego sera
1 opakowanie mrożonego szpinaku
3 ząbki czosnku
1 mała kosteczka rosołowa
jajko
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 średnie cebule
50 dkg mięsa mielonego indyczego Netter
3-4 łyżki oleju
sól, pieprz

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić. Cebulę
pokroić w kostkę, usmażyć na oleju.

Oddzielnie usmażyć mięso mielone, połączyć z cebulą, doprawić solą i
pieprzem. Szpinak rozmrozić, odcedzić, włożyć na patelnię, gotować, aż
wyparuje woda. Dodać kosteczkę rosołową i starty czosnek, wymieszać.
Następnie dodać rozmącone jajko i śmietanę, dokładnie wymieszać, zdjąć z
ognia.

Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach, naczynie żaroodporne wysmarować
lekko olejem. W naczyniu układać warstwami: makaron, szpinak, mięso
mielone z cebulą, starty żółty ser i od nowa.

Włożyć naczynie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 25 minut.

Przepis 8. - PASZTET DROBIOWY ZE SZPINAKIEM (Barbara Mieszków)

Składniki:
1. Udziec z indyka firmy Netter (ok. 1,5 kg)
2. 20 dag wątróbki drobiowej firmy Netter
3. 20 dag boczku wędzonego firmy Netter
4. 4 jajka
5. 2 łyżki bułki tartej
6. 500 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
7. Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Wykonanie:
Udziec z indyka obsmażyć i udusić do miękkości. Wątróbkę sparzyć. Po wystudzeniu wszystkie mięso razem z boczkiem trzy razy przekręcić przez maszynkę.
Szpinak rozmrozić i odsączyć z wody.
Do skręconego mięsa dodać żółtka, przyprawy, bułkę tartą, szpinak i wyrabiać dodając pod koniec ubitą pianę z białek.
Piec w blaszce posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą w 180-200 stopniach przez ok. 50-60 min.
CHOCIAŻ PASZTET Z PIEKARNIKA WYCHODZI ZIELONY TO I TAK BĘDZIESZ ZACHWYCONY!!! :-) Smacznego!!!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna