Przepis 9. - ROLADA Z MIĘSEM MIELONYM (Magdalena Tymosiak)
Składniki:
30 dkg sera żółtego
3 jajka
9 łyżek majonezu
70 dkg mięsa mielonego
Przygotowanie:
ser żółty starkować na grubych oczkach, dodać jajka i majonez, dokładnie wymieszać.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Masę wylać i uformować w nie za gruby prostokąt.
Piec 20 minut w temp. 200 st. c
Mięso mielone doprawić wg uznania, ja polecam nutę włoską czyli:
2 łyżki pomidorów suszonych
1 łyżkę bazylii
2 ząbki czosnku
sól i pieprz.
Po ostygnięciu placka wyłożyć na niego mięso, zawinąć ściśle.
Roladę ponownie wyłożyć na papier i do piekarnika na kolejne 30 minut w temp. 200 st. c
Mało dietetyczne ale bardzo smaczne zarówno na gorąco podawane z mieszanką sałat jak i na zimno.
Życzę smacznego.
Przepis 10. - PULPETY Z MIĘSA MIELONEGO NETTER W SOSIE KOPERKOWYM ()
Przepis:
- 500 g mięsa wieprzowego zmielonego netter
- 1 jajko
- 2 łyżki tartej bułki
- sól i pieprz
- mąka do obtoczenia
- 2 łyżki śmietany
- 3 łyżki mąki (lub 2,5)
- 1/2 szklanki mleka (nawet odrobinkę więcej)
- 1/2 natki koperku
Sposób przygotowania:
Krok 1.
Do miski wkładam zmielone mięso wieprzowe, wbijam jajko, dodaje tartą bułkę i doprawiam solą i pieprzem. Dokładnie mieszam.
Krok 2.
Formuje niewielkie kulki. Ja nabieram łyżką i formuję w dłoniach.
Krok 3.
Każdą kulkę obtaczam w mące.
Krok 5.
Do garnka nalewam tyle wody, by akurat przykryła kulki. Lekką ją solę i gotuję. Kiedy będzie już wrząca to wkładam pulpeciki.
Krok 6.
Pulpeciki gotuje około 20-25 minut na średnim ogniu.
Krok 7.
Koperek siekam drobno.
Krok 8.
W szklance mieszam mleko, śmietanę i mąkę tak aby nie było grudek.
Krok 9.
Zmniejszam troszkę ogień. Powoli wlewam zawartość szklanki do garnka i mieszam delikatnie.
Sos zrobi się po chwili gęstszy, dodaję koperek, mieszam. Chwilkę jeszcze gotuję (minutkę-dwie) i wyłączam.
Podaję z ziemniaczkami (lub czym lubicie), nakładam pulpeciki na talerz nie żałując sosu. Z wierzchu posypuję koperkiem. Smacznego ;-)
Przepis 11. - PAPRYKA FASZEROWANA, PORCJA NA 4 OSOBY (Grażyna Chrubczyńska)
Składniki:
- 4 duże papryki czerwone
- 0, 30 dkg. Mięsa mielonego
- 1 torebka ryżu
- 1 średnia cebula
- sól pieprz do smaku
- pomidory lub koncentrat pomidorowy
Wykonanie:
Papryki umyć, odciąć "czapeczki", usunąć ze środka nasiona.
Ugotowany ryż połączyć z mięsem mielonym i przyprawami (do smaku)
Wypełnione farszem papryki, przykrywamy "czapeczkami" i ustawiamy w pozycji pionowej w garnku.
Zalewamy przygotowaną wcześniej zalewą (woda, koncentrat pomidorowy lub pomidory, sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie).
Dodajemy zeszkloną na oleju cebulkę, doprawiamy śmietana z odrobiną mąki, dusimy na wolnym ogniu ok. 45 minut.
Przepis 12. - SPAGHETTI BOLOGNESE (Alina Znorowska)
* 1 kg mięsa mielonego - smażymy na patelni
dodajemy: bazylie, oregano, sól i pieprz
* 2 ząbki czosnku
* 1 duża cebula
następnie 3 puszki pomidorów przetartych i troszkę ketchupu lub sosu pomidorowego
* 1 opakowanie makaronu spaghetti.
Przepis 13. - KLOPSIKI Z MIĘSA MIELONEGO NETTER W SOSIE POMIDOROWYM (Grzegorz Karwel)
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa (pół na pół wieprzowiny i wołowiny),
- 1 jajko,
- 1 pęczek koperku,
- 1 kajzerka,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- sól,
- pieprz
- przecier pomidorowy,
- liść laurowy,
- 3 łyżki mąki.
Przygotowanie:
1) kajzerkę namoczy w ¼ litra ciepłej wody,
2) cebule i czosnek drobno posiekać
3) koperek posiekać
4) odcisnąć kajzerkę z wody.
Przyrządzenie klopsików:
1. Do miski włożyć mielone mięso, jajko, posiekaną cebulę, czosnek i odciśniętą kajzerkę z wody.
2. Dokładnie razem zagnieść. Dodać sól, pieprz i posiekany koperek. Wymieszać i uformować klopsiki. Otoczyć w mące.
3. Przecier pomidorowy wymieszać w szklance zimnej wody, dodać sól, pieprz, liść laurowy i zagotować. Włożyć do wrzątku klopsiki i dusić około 20 minut. Podawać z ziemniakami (lub ryżem na sypko) oraz sałatką z kapusty pekińskiej.
Przepis 14. - PIEROGI INACZEJ...
SKŁADNIKI:
Ciasto: 15 dag mąki kukurydzianej, 15 dag mąki pszennej,
około 3 szklanki ciepłej wody, 1 łyżeczka soli. Farsz: 25 dag mieszanego
mięsa mielonego, 20 dag cebuli, 2 łyżeczki rodzynek, 1 łyżeczka oliwy,
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej, 1/2
łyżeczki soli.
SPOSÓB WYKONANIA:
Z obu rodzajów mąki, soli oraz wody wyrobić
elastyczne ciasto. Odstawić je na kilkanaście minut do lodówki. Ciasto rozwałkować i wyciąć dużą szklanką kółka o średnicy około 10 cm. Przygotuj farsz: rodzynki sparz i osącz. Cebulę posiekaj, przesmaż na oliwie. Dodaj mięso, smaż jeszcze przez kilka minut. Wlej pół litra wody, duś mięso tak długo, aż cała woda odparuje. Dodaj rodzynki i przyprawy. Włożyć farsz na ciasto i zlepić brzegi. Smażyć w głębokim oleju. Po usmażeniu pierożki posypać sproszkowaną słodką papryką.
Przepis 15. - DANIE Z MIĘSKIEM MIELONYM FIRMY NETTER (Krystyna Białyjan)
Produkty;
- 1kg mięsa wołowo-wieprzowego firmy NETTER
- 1woreczek ryżu
- 1 woreczek kaszy
- 10- 13 papryk czerwonych, niedużych, o zbliżonej wielkości
- średnia cebula
- sól, majranek, pieprz do smaku.
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego..
Przygotowanie;
Mięso wymieszać z ugotowanym ryżem i kaszą oraz zeszkloną cebulkę, posolić, popieprzyć, posypać majrankiem. Papryki umyć, obciąć górną część, nadziać mięsem, ciasno ułożyć w dużym garnku, zalać koncentratem pomidorowym rozmieszanym w szklance wody. Gotować na małym ogniu ok. 1 godziny.
Podawać same lub z ziemniakami i kiszonymi ogórkami.
Serdecznie pozdrawiam
Przepis 16. - Pieczeń z mięsa mielonego Netter z grzybami (
Składniki:
- 100 g ugotowanych ziemniaków
- 10 cebulek konserwowych
- 5 ziaren jałowca
- 500 g mielonego mięsa Netter
- 1 jajko
- 1/8 I mleka
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
- 250 g grzybów
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1/41 bulionu mięsnego
- 1/8 I kwaśnej śmietany
Sposób przygotowania;
1.Ziemniaki przecisnąć przez maszynkę do robienia puchowych ziemniaków lub utłuc w garnku na puree. Osuszone cebulki drobno posiekać. Ziarna jałowca utłuc w moździerzu.
2. Wszystko wymieszać z mielonym mięsem, dodać jajko, mleko, sól i pieprz. Uformować pieczeń, posmarować olejem i piec w żaroodpornej formie. Często polewać sosem z pieczenia.
3. Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki. Podsmażyć na raty przez około minutę i osaczyć na sitku, a tłuszcz wlać z powrotem na patelnię.
4. Do tego tłuszczu dodać mąkę, bulion i śmietanę. Wymieszać i zagotować, aż sos zgęstnieje.
5. Do sosu grzybowego dodać sos z pieczenia mięsa i krótko zagotować. Dodać grzyby i podgrzać. Doprawić do smaku i polać nim pieczeń.
Przepis 17. - KIBINAI
Ciasto:
1 kg mąki
200 g kwaśnej śmietany 30%
Kostka margaryny
Kostka masła
1 jajko
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soli
Nadzienie:
kg mięsa mielonego Netter
2 drobno posiekane cebule
Sól, pieprz do smaku
żółtko (do smarowania na wierzchu)
Z pierwszych składników zagnieść ciasto, dość cienko rozwałkować,
wykroić dość duże placki - o średnicy około 12 centymetrów. Nałożyć na placki farsz i zalepić tak jak pierogi. Posmarować żółtkiem,
piec w piekarniku w temperaturze ok. 220 stopni przez 15-20 minut, w
zależności od tego jak duże są nasze kibinai.
Przepis 18. - ZUPA WĘGIERSKA
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego Netter
marchew, seler, pietruszka
ziemniaki
3 serki topione z szynką
Przygotowanie:
Mięso podsmażyć z cebulką, dodać 0,5 l wody i dusić z jarzynkami
startymi na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić
do mięsa, przyprawić. Serki rozprowadzić z ciepłym wywarem i zagęścić
zupę.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?