Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Na rodzinny stół - Przepisy Część 3.

Redakcja

Przepis 19. - CHILI CON CARNE

Na rodzinny stół - Przepisy Część 3.

Składniki:
250 g czerwonej fasoli z puszki
500 g mięsa wołowo - wieprzowego Netter
2-3 czerwone papryczki chili (drobno pokrojone)
1 czerwona papryka (pokrojona w kostkę)
1 cebula (pokrojona w kostkę)
1 łyżka przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku (drobno pokrojone)
2/3 puszki

pomidorów (bez skóry)
2 szklanki rosołu (z kostki)
100 g kukurydzy z puszki
2 liście laurowe
bazylia, sol, pieprz, pieprz cayenne


Mięso podsmażyć na oliwie z cebulą i czosnkiem, a następnie poddusić z
chili, papryką, przecierem pomidorowym i cayenne. Zalać rosołem, dodać
liście laurowe i pomidory z puszki (wraz z sokiem) i gotować pod
przykryciem jakieś 15-20 minut. Na koniec dodać fasolę i kukurydzę i
pogotować jeszcze 2-3 minuty. Doprawić sola i ewentualnie pieprzem
cayenne. Udekorować (najlepiej świeżą) bazylią.
Konsystencja powinna być dosyć gęsta.
Chili con carne można podawać z ugotowanym na sypko ryżem lub po prostu
z chlebem. Odgrzewane jest jeszcze smaczniejsze.

Przepis 20. - FASZEROWANE UDKA KURCZAKA (Anna Opalińska)

Na rodzinny stół - Przepisy Część 3.


SKŁADNIKI:
* 6 udek z kurczaka
* 1 czerwona papryka
* 100 g startego sera
* 200 g pieczarek
* 1 cebula
* Delikat do mięs
* Sól, pieprz
* mięso mielone Netter

PRZYGOTOWANIE:
Udka myjemy , delikatnie usuwamy kości. Udka oprószamy przyprawą Delikat. Paprykę kroimy w kostkę i mieszamy z serem. Cebulę kroimy w kostkę, dusimy, dodajemy mięso mielone i przesmażamy razem. Dodajemy pokrojone pieczarki, smażymy. Mieszamy z papryką i serem. Napełniamy farszem udka i spinamy wykałaczkami, formując kształtne porcje. Pieczemy w foliowym rękawie w piekarniku (170C) ok. 45 minut.

Smacznego!!!

Przepis 21. - GNIAZDA Z MIĘSA MIELONEGO NETTER (Raisa Olesiuk )

Na rodzinny stół - Przepisy Część 3.


Składniki:
1 kg mięsa mielonego Netter
2 czerstwe bułki
30 dkg cebuli
30 dkg marchwi
9 jajek
przyprawa do mielonego mięsa
sól
mleko do namoczenia bułek
olej do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Marchew zetrzeć na tarce. Bułki namoczyć w mleku, odcisnąć, dodać do mięsa mielonego. dodać też marchew, cebulę i 1 jajko. Doprawić przyprawą do mielonego mięsa i solą. Dokładnie wszystko wymieszać. Podzielić na 8 części. W każdej części zrobić wgniecenie formując gniazdo. Poukładać gniazda w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Do każdego gniazda wbić po 1 jajku, delikatnie posolić. Wstawić do piekarnika i zapiekać ok. 40 min.

Przepis 22. - KULECZKI Z MIĘSEM I BIAŁYM WINOGRONEM (Piotr Pawłowski)

Na rodzinny stół - Przepisy Część 3.


SKŁADNIKI:

* mięso mielone 40 dag
* jajko 1 sztuka
* winogrono białe 15 dag
* sól czosnkowa do smaku
* mąka 1 łyżka
* pieprz kolorowy do smaku
* sos sojowy jasny 2 łyżeczki
* olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Do mięsa mielonego dodać jajko,wyrobić.Doprawić do smaku solą ,sosem sojowym oraz pieprzem.Gdy mięso będzie za rzadkie dodać 1-2 łyżki bułki tartej.Winogrono nie za bardzo dojrzałe umyć,osuszyć.Winogrono wkładamy do porcji mięsa i formujemy kulki,obtaczamy w mące i smażymy w głębokim oleju.



Przepis 23. - DANIE MEKSYKAŃSKIE (Agata Leszczyńska)

Składniki:
1 sok pomidorowy 1litr
0,5 kg mięsa mielonego
1 duża cebula
szczypta papryki ostrej
szczypta chilli
1 puszka kukurydzy
1 puszka fasoli czerwonej

Przygotowanie:
Na patelni podsmażyć mięso z cebulką następnie dodać to do gotującego się soku pomidorowego. Gotować tak ok 15 minut aż mięso bedzie miękkie. Dodać kukurydzę i fasolę czerwoną, gotować jeszcze 5-10 minut. Przyprawić papryką ostrą i chilli do smaku. Podawać z ciemnym chlebem.

Smacznego :)

Przepis 24. - KOTLECIKI ZIEMNIACZANE Z MIĘSEM (Piotr Pawłowski)

Na rodzinny stół - Przepisy Część 3.


SKŁADNIKI:

* 1 kg ziemniaków,
* 30 dag mięsa mielonego,
* 30 dag pieczarek,
* 1 cebula,
* 1 łyżka margaryny do smażenia,
* 2 łyżki przyprawy do ziemniaków,
* sól, pieprz,
* 3 jajka,
* bułka tarta,
* olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, pieczarki kroimy na małe kawałki, cebulkę w kosteczkę, smażymy na margarynie aż cała woda wyparuje. Ugotowane ziemniaki ugniatamy, dodajemy przyprawę do ziemniaków, surowe mięso mielone, pieczarki, 1 jajko, dokładnie mieszamy. Pozostałe 2 jajka przygotowujemy do panierki. Formujemy kotleciki, zamaczamy w roztrzepanym jajku, obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju. Świetnie smakuje z sosem pomidorowym, grzybowym.

Przepis 25. - MIELONY W ŚWIĄTECZNEJ OPRAWIE (Piotr Pawłowski)

Na rodzinny stół - Przepisy Część 3.


SKŁADNIKI:

* 1 kg mięsa mielonego
* Vegeta
* 1 jajko
* pieprz czarny mielony
* 1 łyżeczka suszonej pietruszki
* szczypta suszonej cebuli
* szczypta suszonego czosnku
* bułka tarta
* olej do smażenia
* 1 op. makaronu ryżowego-200g
* 2 cykorie
* 5 cm białej części pora
* 0,5 cebuli
* 3 kawałki ogórka miodowego Iwonki(w moich przepisach)
* 2 duże łyżki ketchupu pikantnego
* 1 łyżka koncentratu pomidorowego
* 0,5 łyżeczki musztardy Dijon
* 1 łyżeczka ostrej papryki
* sok z cytryny
* cukier do smaku
* pieprz czarny
* ok.3/4 szklanki wody

PRZYGOTOWANIE:

Mięso,jajko,susz,bułkę tartą i przyprawy wyrabiamy na jednolitą masę.Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy owalne kotleciki wielkości dłoni.Cykorię oczyszczamy z wierzchnich liści i kroimy drobno,pozostawiając spory kawałek głąba,por kroimy w półplasterki,a cebulę i ogórek w grubą kostkę.W rondlu podgrzewamy wodę i wrzucamy wszystkie warzywa,dodajemy resztę składników,wszystko dusimy pod przykryciem na małym ogniu,co jakiś czas mieszając.Sos powinien mieć lekko pikantny smak z kwaskowatym akcentem.W razie potrzeby możemy podlać niewielką ilością wody.Makaron gotujemy w/g przepisu na opakowaniu.Na talerzu kładziemy makaron,duszone warzywa układamy dookoła,a na środku,na makaronie układamy mielony kotlet.Smacznego.

Przepis 26. - NAJPROSTSZY KLOPS HANECZKI (Piotr Pawłowski)

Na rodzinny stół - Przepisy Część 3.


SKŁADNIKI:

* 1 kg mięsa mielonego
* Sól
* Pieprz mielony
* Majeranek
* Oregano
* Vegeta
* 3 jajka
* 6 łyżek bułki tartej

PRZYGOTOWANIE:

Mięso wyrobić z jajkami , bułką tartą, przyprawami. Rozłożyć masę mięsną na blacie w kształt prostokąta. Na środku położyć śliwki kalifornijskie / lub jajka na twardo, podsmażone pieczarki, cienkie parówki/ . Zwinąć w rulon. Zapakować w folię aluminiową./ Szczelnie zakręcić końce /. Piec w temperaturze 200 stopni w piekarniku przez 1 godzinę. Podawać pokrojony w plastry .

Przepis 27 - KOTLETY MIELONE Z ORZECHAMI I SEZAMEM (Piotr Pawłowski)



SKŁADNIKI:

* 30 dkg mielonej łopatki wp.,
* 1 cebula,
* 1 marchewka,
* 2 łyżki natki pietruszki,
* 2/3 szkl siekanych orzechów,
* 1/3 szkl ziaren sezamu,
* 2/3 szkl bułki tartej,
* 1/3 szkl mleka,
* 1 jajko,
* do smażenia: olej,
* 2 łyżki sosu sojowo-grzybowego,
* 1 łyżka sosu chili,
* do smaku: papryka mielona słodka,
* ew.sól

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę obrałam, posiekałam drobno. Marchew oskrobałam, starłam na tarce jarzynowej. Na patelni rozgrzałam 1 łyżkę oleju i podsmażyłam warzywa przez 3-4 min. a gdy ostygły dodałam je do mięsa. Dodałam też jajko, mleko wymieszane z 1/3 szkl. tartej bułki, natkę i połowę posiekanych orzechów ziemnych niesolonych. Wyrobiłam masę, doprawiłam sosem chili, sojowym i papryką. Uformowałam kotleciki, panierowałam je w wymieszanym z resztą bułki i orzechów ziarnie sezamu. Smażyłam na oleju. Podałam z ziemniakami i sałatką z zielonego kalafiora.

Przepis 28. - ZRAZY INACZEJ (Joanna Tytła)

Składniki :
0,5kg mięsa mielonego Netter
1 jajko
bułka tarta
2 łyżki maki
przyprawa do mięsa mielonego
pieprz
cebula
2 ogórki kiszone
5 plasterków szynki
ser
olej

Wyrabiamy mięso mielone z 3 łyżkami maki i 3 łyżkami bułki tartej , jeżeli mięso się bardzo klei dodajemy jeszcze bułki tartej.
Odstawiamy na 30 minut żeby się przegryzło .
Kroimy ogórka ,szynkę , cebule i ser w cienkie plasterki .
Mięsa mielone dzielimy na porcje jakbyśmy robili kotlety mielone . Na dłoni rozpłaszczamy mięso mielone nakładamy ogórka ,szynkę , ser i cebule jak na zrazy i zawijamy , sklejamy . obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju .
Możemy podawać same usmażone , ewentualnie z jakim sosikiem .

Możemy stosować różne nadzienia , dodawać czosnek , paprykę , kto co lubi . Najlepiej smakuje z sosem z suszonych grzybów .

SMACZNEGO !!!

Przepis 29. - ŚWIĄTECZNA ZUPA (Jadwiga Grudzińska Flanc)

Produkty:
50 dkg leśnych duszonych grzybów,
50 dkg mielonego mięsa Firmy Netter,
2 jajka,
bułka tarta,
przyprawy.

Sposób przygotowania:
Do ok. 1 litra wody wrzucam porcję duszonych grzybów,liść laurowy, ziele angielskie, sporo majeranku, dodaję pieprz ziołowy, naturalny, cayenne lub chilli.
Do 1/2 kg mielonego mięsa dodaję 2 jajka,3 garście bułki tartej,sół, pieprz, mieszam i wyrabiam małe kuleczki. Wrzucam je do gotującego wywaru i gotuję ok. 30 minut. To bardzo pyszna zupa wymagająca mało pracy pod warunkiem że wcześniej przygotujemy grzyby a mięso zakupimy już zmielone Firmy Netter

Sposób przygotowania grzybów:
Grzyby z jesiennego zbioru (podgrzybki, prawdziwki) myję, kroję w kostkę, solę i duszę w garnku ok 40 minut. Ostudzone porcjuję i zamrażam.

Przepis 30.- SAJGONKI BOGUSI (Bogusia)

Składniki;

- 2 kg mielonego, dowolnego miesa
- 60 dkg pieczarek
- 5 marchewek srednich
- 1 maly por
- 1 jajko
- przyprawy; jarzynkla , magi, przyprawa do mielonego miesa, natka pietruszk
- papier ryżowy

Wykonanie;
Pieczarki pokroic i przesmazyc z cebulka, pozostale skladniki, z wyjatkiem papieru ryzowego, polaczyc i wymieszac. Do naczynia zaroodpornego wysmarowanego tluszczem np. oliwa, wkladac warstwami papier ryzowy i cienka warstwe miesa, kazda warstwe polac sosem wykonanym z koncentratu pomidorowego tj. 1 lyzka koncentratu na pol szklanki wody. wierzch posypac utartym zoltym serem. Piec 45 minut w 180 stopniach.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna