Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Na rodzinny stół - Przepisy Część 4.

Redakcja

Przepis 46. - KOTLETY Z KAPUSTĄ (Piotr Pawłowski)

Na rodzinny stół - Przepisy Część 4.

SKŁADNIKI:

1/2 glowki kapusty
1/2 kg mięsa mielonego
1 torebka ryzu
1 - 2 jajka
vegeta
sol
pieprz
czosnek granulowany

PRZYGOTOWANIE:
Kapustę szatkujemy, dodajemy mięso, ugotowany ryz, surowe jajka i dokladnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, vegetą i czosnkiem. Ponownie mieszamy. Formujemy dlonmi kotlety i smazymy na malym ogniu do uzyskania zloto-brązowego koloru.

Przepis 31. - ZAPIEKANKA GOŁABEK (Piotr Pawłowski)

Na rodzinny stół - Przepisy Część 4.

SKŁADNIKI:

* 1 srednia glowka kapusty
* 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wolowego
* 1 lyzka Vegety
* 3 lyzki koncentratu pomidorowego
* sol,pieprz,papryka mielona slodka
* 2 srednie cebule
* olej do smazenia i posmarowania naczynia zaroodpornego
* 1,5 szklanki wody
* 2 lyzki margaryny lub masla
* koperek do posypania
* ew.ryz ugotowany na sypko (ilosc wg. uznania)

PRZYGOTOWANIE:
Kapustę poszatkowac i obgotowac ok.10 minut w osolonym wrzątku,odcedzic i odcisnąc z wody. Mięso usmazyc z posiekaną cebulką, doprawic solą i pieprzem. Naczynie zaroodporne natluscic, nakladac warstwami na przemian kapustę i mięso.Kazdą warstwę kapusty oproszyc papryką mieloną.Pierwszą i ostatnią warstwę powinna stanowic kapusta. Koncentrat pomidorowy rozmieszac z wodą,doprawic vegetą.Polac zapiekankę, na wierzchu rozlozyc wiorki masla.Wstawic do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 50-60 minut. Ja podalam z ryzem na sypko, ale mozna jesc z pieczywem,ziemniakami czy makaronem.

Przepis 32. - KARMINADLE (Piotr Pawłowski)

Na rodzinny stół - Przepisy Część 4.

SKŁADNIKI:

1/2 kg miesa mielonego wieprzowego lub mieszane
1 jajko
1 srednia cebula
1 sredni ogorek kiszony
2-3 lyzki bulki tartej
1- 2 lyzeczki przyprawy do mielonego "prymat"
sol , pieprz
tarta bulka do obtoczenia
tluszcz do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę i ogorek pokroic w drobną kostkę . Do miski wlozyc mięso , cebulę , ogorek , surowe jajko , przyprawy (wg. smaku) i tartą bulkę (tyle zeby mięso bylo "zwarte") . Uformowac klopsy , obtoczyc w bulce , trochę splaszczyc i piec z obu stron na rozgrzanym tluszczu

Przepis 33. - KOTLECIKI OWSIANE (Piotr Pawłowski)

Na rodzinny stół - Przepisy Część 4.

SKŁADNIKI:

5 lyzek platkow owsianych
Mala bulka moze byc sucha
0,5 kg mięsa mielonego
Jajko
Sol, pieprz
olej

PRZYGOTOWANIE:
3 lyzki platkow owsianych i bulkę zalewamy wodą, najlepiej na noc.

Odcedzamy, dodajemy jajko, sol, pieprz i mięso. Dobrze mieszamy. Formujemy kotleciki i obtaczamy w platkach owsianych ukladamy na rozgrzany tluszcz. Wykladamy na ręcznik jednorazowy tak aby wsiąkl tluszcz.

Przepis 34. - CYPRYJSKIE GOŁĄBKI W LIŚCIACH WINOGRON (Piotr Pawłowski)

Na rodzinny stół - Przepisy Część 4.

SKŁADNIKI:

30 dag mięsa mielonego ( wolowo-wieprzowego )
10 dag ryzu
3 lyzki rodzynek
2 lyzki usiekanych lisci swiezej mięty
1 duza cebula
1 lyzeczka maggi w plynie
olej z pestek winogron
Vegeta
litra bulionu wolowego ( moze byc z kostki Knorra lub innego )
łyżeczki mielonego pieprzu
30 duzych lisci winorośli

PRZYGOTOWANIE:
Ugotowac na pol miękko ryz . Odcedzic . Cebulę drobno usiekac i podsmazyc na 1 lyzce oleju na rumiano. Wymieszac mięso , ryz , miętę , rodzynki , pieprz, maggi .Liscie winorosli blanszowac przez 4 minuty. Wyjąc , odsączyc i ostudzic . Odciąc ogonki od lisci. Na kazdy lisc nakladac po lyzce farszu. Liscie zawijac na ksztalt koperty. Z tej porcji wychodzi ok. 20 malych goląbkow ( mają byc male ).Dno garnka ( szerokiego ) wylozyc pozostalymi liscmi . Ulozyc goląbki w jednej , przykrywającej dno garnka warstwie. Zalac ? litra bulionu + 3 lyzki oleju z pestek winogron . Goląbki obciązyc obroconym do gory dnem talerzem sniadaniowym . Dusic na srednim gazie przez 45 minut. Podawac na gorąco wyjęte z wywaru lub w wywarze . Mozna zrobic na bazie wywaru sos pomidorowy . W oryginalnym przepisie podawane są same na cieplo lub jako zimna przekąska .

Przepis 35. - KOTLECIKI MIELONE W SOSIE KOPERKOWYM (...)

Na rodzinny stół - Przepisy Część 4.

Składniki:
- mięso garmażeryjnego wieprzowego NETTER 0,5 kg
- bułka 1 szt
- jajko 1 szt
- cebula 1 szt
- mąka 3 łyżki
- koper 1/2 pęczka
- olej 4 łyżki
- śmietana 1 opakowanie małe
- kostka rosołowa 1 kostka
- woda 3/4 szklanki
- vegeta 1 łyżeczka
- sól do smaku
- pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:
Do mielonego mięsa dodać jajko, namoczoną bułkę, vegetę, sól, pieprz i podsmażoną lekko cebulę. Wlać trochę wody i wyrobić. Z tak przygotowanej masy formujemy małe okrągłe kotleciki, obtaczamy je w mące i smażymy na rumiano. W między czasie w garnku nastawiamy wodę dodajemy kostkę rosołową. Wrzucamy posiekany drobno koperek i gotujemy chwilkę. Gdy kotlety są podsmażone wkładamy je do garnka. Dusimy wszystko na małym ogniu ok 15 minut mieszając od czasu do czasu, żeby żaden kotlecik się nie przykleił do dna. Na sam koniec mieszamy śmietanę z mąką i wlewamy do rosołu z koperkiem, mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 5 min.
SMACZNEGO!

Przepis 36. - Kulpeciki Piotrusia

Jedno opakowanie mięsa mielonego indyczego firmy Netter zmieszać z drobniutko posiekaną cebulą średniej wielkości, do całości wycisnąć ząbek czosnku. Aby masa miała odpowiednią konsystencję należy dodać jajko i bułkę tartą. Na koniec dodajemy sól i pieprz, ewentualnie uzupełniamy o paprykę czerwoną i tymianek. Z całości uformować zgrabne kuleczki. Aby lepiej zniosły gotowanie obtoczyć w mące i gotować w wywarze z kostki rosołowej. Podajemy polane sosem pieczarkowym. Przystrajamy pietruszką według upodobania.

Życzę smacznego Piotruś

Przepis 37. - ROLADKI W WAFLU Z MIĘSEM MIELONYM (Joanna Wawrzyniuk)

Na rodzinny stół - Przepisy Część 4.

Roladki na waflu z mięsem mielonym Netter bardzo prosty przepis ( Joanna Bielsk Podlaski )

Składniki:

- Mięso mielone Netter wołowo -wieprzowe ilość mięsa według uznanie bo to zależy ile chcemy zrobić roladek i przyprawiamy mięso tak jak na kotlety mielone tylko nie dodaję bułki
- wafel ( taki wafel jak dajemy do ciast ) o kształcie kwadratu
- jajko i bułka tarta do panierki

Przygotowanie;
Bierzemy wafel i na całości tego wafla smarujemy cienka warstwę mięsa mielonego Netter przyprawionego jak do mielonych .

Trzeba troszeczkę odczekać jak wafel trochę zmięknie, następnie dzielimy wafel na roladki ja to robię tak z 1 listku wafla wychodzi mi 6 roladek ( czyli kroje go wzdłuż na połowę i w popszek aby wyszło 3 kolumny ). Dalej robimy według uznania ja czasami same roladki zwijam . czasem dodaje kawałeczek sera taki cieniutki słupek lub paprykę z ogórkiem każdy robi jak lubi . Takie zwinięte roladki maczam w jajko a następnie w bułkę tartą i roladki są gotowe do smażenia na patelni należy je obracać by ładnie zarumieniły się z każdej strony .

Przepis 38. - ROLADKI Z MIELONYM (Katarzyna Ezman, Czyzew)

10 plastrów żółtego sera,
10 dużych plastrów szynki,
50 dag mielonego mięsa,
jajko,
papryka konserwowa,
2 łyżeczki przyprawy do mielonego mięsa,
sol,pieprz.

Do mięsa wbijamy jajko, doprawiamy i mieszamy. Paprykę kroimy w paski. Każdy plaster szynki smarujemy masa mięsna (ok. łyżki). Przykrywamy plastrem sera i kładziemy pasek papryki. Zwijamy roladki. Boki zaklejamy mięsem mielonym, tak aby ser nie wypłynął podczas pieczenia. Blachę smarujemy olejem i układamy roladki. Pieczemy 30-40 minut w temperaturze 200 stopni. Podajemy zaraz po upieczeniu, np. z ziemniakami i surówką.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna