Na rodzinny stół - Przepisy Część 6.

RedakcjaZaktualizowano 

Przepis 51. - KOTLECIKI MIELONE Z WŁOSKIM SMAKIEM (Piotr Pawłowski)

SKŁADNIKI:
- 25 dag mięsa mielonego
- 1 średniej wielkości cebula ( ostatnio używam cukrowej )
- 10 dag pieczarek
- 4 lyzki drobno pokrojonych pomidorów suszonych w oleju ( dobrej jakości
- miękkich )
- 1 mini kostka cebulowa Knorra
- 1 mini kostka bazyliowa Knorra
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka oregano
- 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
- sol
- pieprz mielony
- 1 jajko
- bułka tarta
- 4 łyżki słodkiej śmietanki
- 1 łyżka masła
- olej do smażenia ( używam z pestek winogron )

PRZYGOTOWANIE:
Cebulkę drobno pokroić i usmażyć na łyżce oleju na złoto. Pieczarki drobno pokroić i usmażyć na łyżce oleju. Wymieszać mięso, cebulę , pieczarki, natkę pietruszki, rozkruszone mini kostki - cebulową i bazyliową , oregano , suszone pomidory , 4 lyzki bułki tartej, śmietankę .Doprawić masę do smaku solą i pieprzem. Uformować 4 kotlety. Obtoczyć w tartej bułce . Na patelni rozgrzać olej ( ok 1/3 szklanki ) z masłem i smażyć kotlety na rumiano z obu stron przewracając ostrożnie kilka razy ..Zdjąć z patelni . Przed podaniem podgrzać na tłuszczu ze smażenia skrapiając 2 łyżkami wody i przykrywając pokrywką ( kotlety nie będą wtedy suche i szybciej się podgrzeją ). Ja smażę podwójną porcję takich kotletów . Połowę podaje z ziemniakami purre , druga połowę mrożę i potem robię sos pomidorowo- ziołowy , wkladam w niego kotlety i duszę - doskonale są z makaronem Tagliatelle . Mięso mielone robię sama w domu
.Mielę w proporcji : 10 dag wieprzowiny od szynki , 10 dag wołowiny bez kości , 5 dag tłustego boczku - oczywiście robię to w większej porcji na zapas ale proporcje są zawsze takie same - wolę sama przygotować sobie mielone . Mogę za jednym zamachem robić mieszane , wieprzowe i wołowe . Porcjuję i mrożę - a potem używam takie jakie jest mi potrzebne .

Przepis 52. - POTRAWA Z LIBANU (Piotr Pawłowski)

SKLADNIKI:

- 30 dkg mielonego mięsa wolowego
- zielona pietruszka
- mala cebula
- 1pomidor
- pol lyzeczki cynamonu
- pol lyzeczki mielonych gozdzikow
- wegeta
- pieprz
- Na wierzch:
- 2 duze ziemniaki
- 1 papryka czerwona
- 1 maly baklazan
- 1 cukinia
- 1 cebula czerwona
- 1 duza lub 2 male cebule
- 2 pomidory

PRZYGOTOWANIE:
Mięso mielone zagniatamy z 1 pomidorem i 1 cebulką pokrojone w drobną kosteczkę, natką pietruszki, i przyprawami (cynamon, gozdziki, wegeta). Wykladamy na dno duzego garnka posmarowanego olejem. Na mięso ukladamy warstwami warzywa pokrojone w grube plastry. Najpierw ziemniaki, papryka, cebula, cukinia, ziemniaki, baklazan, pomidor i tak az do wyczerpania wszystkich skladnikow. Na wierzch posypujemy vegetą i zalewamy 2 szklankami wody. Gotujemy na malym ogniu pod przykryciem okolo 40 minut. Doprawiamy do smaku na talerzu. Bardzo smaczne, aromatyczne i niskokaloryczne danie.

Przepis 53. - CUKINIA FASZEROWANA

SKŁADNIKI:
- 2 nieduze mlode cukinie
- ? kg mięsa mielonego
- pol cebuli
- 2 lyzeczki koncentratu pomidorowego
- natka pietruszki
- sol pieprz
- przyprawa do mięsa mielonego
- zolty ser

PRZYGOTOWANIE:
Cukinie przeciąc na kawalki dekoracyjnie jak na zdjęciu lub wzdluz, wydrązyc w obu przypadkach lyzką miązsz i nasiona ( nie wyrzucac ) mięso mielone przysmazyc z cebulką ... dodac posiekane srodki cukinii poddusic z przyprawami zdjąc z ognia .. dodac natkę pietruszki wymieszac i napelnic cukinki posypac startym zoltym serem ulozyc w natluszczonej brytwance ( wystarczy zwilzyc oliwą ) zapiekac 30- 40 min w temp ok 160° C

Przepis 54. - GOŁĄBKI W WERSJI ORIENTALNEJ (Piotr P.)

SKLADNIKI:
- 12 wierzchnich lisci z kapusty bialej ( sparzonych przy zdejmowaniu - jak przy normalnych goląbkach )
- 25 dag mięsa mielonego drobiowego
- 10 dag ryzu
- 1 plaska lyzeczka mielonego pieprzu
- sol
- cukier
- 1 pasty z trawy cytrynowej ( lub otartej skorki cytryny )
- 3 lyzki oleju slonecznikowego
- 1 szklanka wywaru z gotowania goląbkow
- 1 Bulionetka drobiowa Knorra ( lub 1 kostka bulionowa lub inna przyprawa do zup )
- 1 szklanka gęstego mleka kokosowego
- 4 lyzki wiorek kokosowych
- 3 lyzki mąki ( plaskie )
PRZYGOTOWANIE:
Ze sparzonych lisci bialej kapusty sciąc gruby nerw tak by nie uszkodzic liscia. Ryz ugotowac na sypko na pol miękko . Mięso , ryz , pieprz , trawę cytrynową , 1 lyzkę wiorek kokosowych , szczyptę soli dokladnie wymieszac . Na kazdy lisc klasc farsz . Zawijac tak jak tradycyjne goląbki, podwijając brzegi pod spod. Goląbki ukladac w szerokim garnku . W 1,5 litrze gorącego wody rozpuscic bulionetkę i zalac tym goląbki. Dusic pod przykryciem ok. 1 godziny .Zlac wywar z gotowania goląbkow . Zrobic bialą zasmazkę z mąki z 3 lyzkami oleju . Rozprowadzic wywarem z duszenia goląbkow zmieszanym z mlekiem kokosowym ,Dodac wiorki kokosowe. Doprawic sos trawą cytrynową , szczyptą cukru i soli . Podawac z sosem posypane wiorkami marchewki ( surowej ) , zielonej częsci pora i skorki cytrynowej.

Przepis 55. - MIELONE KOTLECIKI Z SOCZEWICY (Piotr P.)

SKŁADNIKI:
- 1\2 kg. mielonego mięsa
- 2 srednie cebule
- 30 dag. soczewicy
- 1\2 kg. wędzonego boczku
- przecier pomidorowy
- sol,pieprz
- olej
- natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE:
1. Soczewicę moczymy w zimnej wodzie ( 20 min.), a następnie gotujemy do miękkosci (15-20 min.). 2. Do mięsa dodajemy drobno pokrojoną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem i formujemy podluzne kotleciki. Owijamy cienkimi plastrami boczku i smazymy na niewielkiej ilosci oleju, az boczek się zrumieni. 3. Kotleciki wyjmujemy z patelni. Na tym samym tluszczu szklimy drugą pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy soczewicę i przecier. Doprawiamy i dusimy na malym ogniu 5-15 minut. Kotleciki ukladamy na talerzu i polewamy sosem. Potrawę posypujemy posiekaną natką pietruszki. Kotleciki w plastrach boczku mozemy spiąc wykalaczkami.

Przepis 56. - NALEŚNIKI MEKSYKAŃSKIE (Piotr P.)

SKŁADNIKI:
- 500g mięsa mielonego wolowego
- 200g pieczarek
- torebka ryzu
- puszka fasoli czerwonej
- 1 cebula
- 2 ogorki konserwowe
- 1papryka czerwona
- sol, pieprz
- papryka slodka
- papryka ostra
- 3lyzki sosu pikantnego chilli
-
- 10 nalesnikow:
- 0,5 l mleka
- 1szklanka wody
- szkl mąki
- 1 jajko
- sol, pieprz
- lyzka oleju

PRZYGOTOWANIE:
Zmiksowac skladniki na nalesniki, usmazyc na patelni (powinno wyjsc ok 10)
Cebulkę kroimy, smazymy lekko na patelni na rozgrzanym oleju, dodajemy mięso mielone, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką slodką , papryką ostrą, dodajemy sos chilli, smazymy chwilkę, przerzucamy mięso do garnka, wrzucamy ryz, pokrojone pieczarki zalewamy 2 szklankami wody i dusimy do miękkosci ryzu. Jak woda wyparuje, wrzucamy pokrojone w kostkę ogorki i paprykę , gotujemy jeszcze ok 5 minut, na koniec wrzucamy odcedzoną fasolę, przyprawiamy - farsz gotowy:)
Ukladamy nalesniki na talerzu, nakladamy wzdluz farsz, zawijamy. Na koniec polewamy sosem, moze byc z farszu, ja dodaje sosu pomidorowego:) Smacznego!!!

Przepis 57. - MUSSAKA (Piotr P.)

SKŁADNIKI:
- 1 kg mielonego mięsa(doprawić do smaku)
- 1 kg ziemniaków
- 3 jaja
- 2łyżki papryki w proszku
- 1 szklanka mleka
- cebula
- 40 dag pomidorów
- 15 dag tłuszczu
- 1 łyżeczka mąki
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
na oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę włożyć mięso i krótko podsmażyć ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plastry i chwilę pogotować we wrzątku w wysmarowanej olejem brytfannie układać warstwami odparowane plastry ziemniaka i mięsa, posypać papryką, przy czym pierwszą i ostatnią warstwę ułożyć z ziemniaków. Polać wierzch duszonymi pomidorami(przetartymi, rozgniecionymi) i wstawić na godzinę do piekarnika i piec pod koniec pieczenia zalać potrawę mlekiem zmieszanym z jajami i zapiec, podawać posypane pietruszką

polecane: Flesz - e-papieros zagraża zdrowiu

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3