Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Na rodzinny stół - Przepisy Część 6.

Redakcja

Przepis 51. - KOTLECIKI MIELONE Z WŁOSKIM SMAKIEM (Piotr Pawłowski)

Na rodzinny stół - Przepisy Część 6.

SKŁADNIKI:
- 25 dag mięsa mielonego
- 1 średniej wielkości cebula ( ostatnio używam cukrowej )
- 10 dag pieczarek
- 4 lyzki drobno pokrojonych pomidorów suszonych w oleju ( dobrej jakości
- miękkich )
- 1 mini kostka cebulowa Knorra
- 1 mini kostka bazyliowa Knorra
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka oregano
- 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
- sol
- pieprz mielony
- 1 jajko
- bułka tarta
- 4 łyżki słodkiej śmietanki
- 1 łyżka masła
- olej do smażenia ( używam z pestek winogron )

PRZYGOTOWANIE:
Cebulkę drobno pokroić i usmażyć na łyżce oleju na złoto. Pieczarki drobno pokroić i usmażyć na łyżce oleju. Wymieszać mięso, cebulę , pieczarki, natkę pietruszki, rozkruszone mini kostki - cebulową i bazyliową , oregano , suszone pomidory , 4 lyzki bułki tartej, śmietankę .Doprawić masę do smaku solą i pieprzem. Uformować 4 kotlety. Obtoczyć w tartej bułce . Na patelni rozgrzać olej ( ok 1/3 szklanki ) z masłem i smażyć kotlety na rumiano z obu stron przewracając ostrożnie kilka razy ..Zdjąć z patelni . Przed podaniem podgrzać na tłuszczu ze smażenia skrapiając 2 łyżkami wody i przykrywając pokrywką ( kotlety nie będą wtedy suche i szybciej się podgrzeją ). Ja smażę podwójną porcję takich kotletów . Połowę podaje z ziemniakami purre , druga połowę mrożę i potem robię sos pomidorowo- ziołowy , wkladam w niego kotlety i duszę - doskonale są z makaronem Tagliatelle . Mięso mielone robię sama w domu
.Mielę w proporcji : 10 dag wieprzowiny od szynki , 10 dag wołowiny bez kości , 5 dag tłustego boczku - oczywiście robię to w większej porcji na zapas ale proporcje są zawsze takie same - wolę sama przygotować sobie mielone . Mogę za jednym zamachem robić mieszane , wieprzowe i wołowe . Porcjuję i mrożę - a potem używam takie jakie jest mi potrzebne .

Przepis 52. - POTRAWA Z LIBANU (Piotr Pawłowski)

Na rodzinny stół - Przepisy Część 6.

SKLADNIKI:

- 30 dkg mielonego mięsa wolowego
- zielona pietruszka
- mala cebula
- 1pomidor
- pol lyzeczki cynamonu
- pol lyzeczki mielonych gozdzikow
- wegeta
- pieprz
- Na wierzch:
- 2 duze ziemniaki
- 1 papryka czerwona
- 1 maly baklazan
- 1 cukinia
- 1 cebula czerwona
- 1 duza lub 2 male cebule
- 2 pomidory

PRZYGOTOWANIE:
Mięso mielone zagniatamy z 1 pomidorem i 1 cebulką pokrojone w drobną kosteczkę, natką pietruszki, i przyprawami (cynamon, gozdziki, wegeta). Wykladamy na dno duzego garnka posmarowanego olejem. Na mięso ukladamy warstwami warzywa pokrojone w grube plastry. Najpierw ziemniaki, papryka, cebula, cukinia, ziemniaki, baklazan, pomidor i tak az do wyczerpania wszystkich skladnikow. Na wierzch posypujemy vegetą i zalewamy 2 szklankami wody. Gotujemy na malym ogniu pod przykryciem okolo 40 minut. Doprawiamy do smaku na talerzu. Bardzo smaczne, aromatyczne i niskokaloryczne danie.

Przepis 53. - CUKINIA FASZEROWANA

Na rodzinny stół - Przepisy Część 6.

SKŁADNIKI:
- 2 nieduze mlode cukinie
- ? kg mięsa mielonego
- pol cebuli
- 2 lyzeczki koncentratu pomidorowego
- natka pietruszki
- sol pieprz
- przyprawa do mięsa mielonego
- zolty ser

PRZYGOTOWANIE:
Cukinie przeciąc na kawalki dekoracyjnie jak na zdjęciu lub wzdluz, wydrązyc w obu przypadkach lyzką miązsz i nasiona ( nie wyrzucac ) mięso mielone przysmazyc z cebulką ... dodac posiekane srodki cukinii poddusic z przyprawami zdjąc z ognia .. dodac natkę pietruszki wymieszac i napelnic cukinki posypac startym zoltym serem ulozyc w natluszczonej brytwance ( wystarczy zwilzyc oliwą ) zapiekac 30- 40 min w temp ok 160° C

Przepis 54. - GOŁĄBKI W WERSJI ORIENTALNEJ (Piotr P.)

Na rodzinny stół - Przepisy Część 6.

SKLADNIKI:
- 12 wierzchnich lisci z kapusty bialej ( sparzonych przy zdejmowaniu - jak przy normalnych goląbkach )
- 25 dag mięsa mielonego drobiowego
- 10 dag ryzu
- 1 plaska lyzeczka mielonego pieprzu
- sol
- cukier
- 1 pasty z trawy cytrynowej ( lub otartej skorki cytryny )
- 3 lyzki oleju slonecznikowego
- 1 szklanka wywaru z gotowania goląbkow
- 1 Bulionetka drobiowa Knorra ( lub 1 kostka bulionowa lub inna przyprawa do zup )
- 1 szklanka gęstego mleka kokosowego
- 4 lyzki wiorek kokosowych
- 3 lyzki mąki ( plaskie )
PRZYGOTOWANIE:
Ze sparzonych lisci bialej kapusty sciąc gruby nerw tak by nie uszkodzic liscia. Ryz ugotowac na sypko na pol miękko . Mięso , ryz , pieprz , trawę cytrynową , 1 lyzkę wiorek kokosowych , szczyptę soli dokladnie wymieszac . Na kazdy lisc klasc farsz . Zawijac tak jak tradycyjne goląbki, podwijając brzegi pod spod. Goląbki ukladac w szerokim garnku . W 1,5 litrze gorącego wody rozpuscic bulionetkę i zalac tym goląbki. Dusic pod przykryciem ok. 1 godziny .Zlac wywar z gotowania goląbkow . Zrobic bialą zasmazkę z mąki z 3 lyzkami oleju . Rozprowadzic wywarem z duszenia goląbkow zmieszanym z mlekiem kokosowym ,Dodac wiorki kokosowe. Doprawic sos trawą cytrynową , szczyptą cukru i soli . Podawac z sosem posypane wiorkami marchewki ( surowej ) , zielonej częsci pora i skorki cytrynowej.

Przepis 55. - MIELONE KOTLECIKI Z SOCZEWICY (Piotr P.)

Na rodzinny stół - Przepisy Część 6.

SKŁADNIKI:
- 1\2 kg. mielonego mięsa
- 2 srednie cebule
- 30 dag. soczewicy
- 1\2 kg. wędzonego boczku
- przecier pomidorowy
- sol,pieprz
- olej
- natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE:
1. Soczewicę moczymy w zimnej wodzie ( 20 min.), a następnie gotujemy do miękkosci (15-20 min.). 2. Do mięsa dodajemy drobno pokrojoną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem i formujemy podluzne kotleciki. Owijamy cienkimi plastrami boczku i smazymy na niewielkiej ilosci oleju, az boczek się zrumieni. 3. Kotleciki wyjmujemy z patelni. Na tym samym tluszczu szklimy drugą pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy soczewicę i przecier. Doprawiamy i dusimy na malym ogniu 5-15 minut. Kotleciki ukladamy na talerzu i polewamy sosem. Potrawę posypujemy posiekaną natką pietruszki. Kotleciki w plastrach boczku mozemy spiąc wykalaczkami.

Przepis 56. - NALEŚNIKI MEKSYKAŃSKIE (Piotr P.)

Na rodzinny stół - Przepisy Część 6.

SKŁADNIKI:
- 500g mięsa mielonego wolowego
- 200g pieczarek
- torebka ryzu
- puszka fasoli czerwonej
- 1 cebula
- 2 ogorki konserwowe
- 1papryka czerwona
- sol, pieprz
- papryka slodka
- papryka ostra
- 3lyzki sosu pikantnego chilli
-
- 10 nalesnikow:
- 0,5 l mleka
- 1szklanka wody
- szkl mąki
- 1 jajko
- sol, pieprz
- lyzka oleju

PRZYGOTOWANIE:
Zmiksowac skladniki na nalesniki, usmazyc na patelni (powinno wyjsc ok 10)
Cebulkę kroimy, smazymy lekko na patelni na rozgrzanym oleju, dodajemy mięso mielone, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką slodką , papryką ostrą, dodajemy sos chilli, smazymy chwilkę, przerzucamy mięso do garnka, wrzucamy ryz, pokrojone pieczarki zalewamy 2 szklankami wody i dusimy do miękkosci ryzu. Jak woda wyparuje, wrzucamy pokrojone w kostkę ogorki i paprykę , gotujemy jeszcze ok 5 minut, na koniec wrzucamy odcedzoną fasolę, przyprawiamy - farsz gotowy:)
Ukladamy nalesniki na talerzu, nakladamy wzdluz farsz, zawijamy. Na koniec polewamy sosem, moze byc z farszu, ja dodaje sosu pomidorowego:) Smacznego!!!

Przepis 57. - MUSSAKA (Piotr P.)

Na rodzinny stół - Przepisy Część 6.

SKŁADNIKI:
- 1 kg mielonego mięsa(doprawić do smaku)
- 1 kg ziemniaków
- 3 jaja
- 2łyżki papryki w proszku
- 1 szklanka mleka
- cebula
- 40 dag pomidorów
- 15 dag tłuszczu
- 1 łyżeczka mąki
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
na oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę włożyć mięso i krótko podsmażyć ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plastry i chwilę pogotować we wrzątku w wysmarowanej olejem brytfannie układać warstwami odparowane plastry ziemniaka i mięsa, posypać papryką, przy czym pierwszą i ostatnią warstwę ułożyć z ziemniaków. Polać wierzch duszonymi pomidorami(przetartymi, rozgniecionymi) i wstawić na godzinę do piekarnika i piec pod koniec pieczenia zalać potrawę mlekiem zmieszanym z jajami i zapiec, podawać posypane pietruszką

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna