W skrócie:
Prosta pasta z cukinii do chleba to prosty, zdrowy i smaczny sposób na wzbogacenie codziennego jadłospisu. Ta przekąska obfituje w witaminy i minerały i idealnie wpisuje się w zasady zdrowego odżywiania. Dzięki swojej wszechstronności możesz podawać ją na śniadanie, kolację lub jako dip na przekąskę. Co więcej, możesz wzbogacić ją o upieczonego bakłażana, pieczoną paprykę lub pomidory. A nawet wkruszyć ser feta. Poznaj przepis na domowe śniadanie dla całej rodziny.
Pasta z cukinii – proste smarowidło na śniadanie
Liczba porcji: na 1 słoik.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
2 średniej wielkości cukinie,
1 ząbek czosnku,
2 łyżki oliwy z oliwek,
sok z połowy cytryny,
2 jogurtu naturalnego,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżka posiekanych świeżych ziół: natka pietruszki, bazylia lub koperek.
Jak zrobić pastę z cukinii?
Sposób przygotowania:
Na początku cukinię dokładnie umyj i obierz ze skórki. Młodych i małych egzemplarzy nie musisz obierać.
Następnie poszatkuj warzywo w cienkie plastry lub kostkę. Możesz także zetrzeć cukinię na tarce o dużych oczkach.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć pokrojoną cukinię.
Smaż ją na średniej mocy palnika przez około 10 minut, aż zmięknie i lekko się zarumieni.
Dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszaj i smaż jeszcze przez minutę, aż wszystkie składniki zaczną przyjemnie pachnieć.
Zdejmij patelnię z kuchenki i odstaw cukinię do ostygnięcia. Następnie przełóż ją do blendera.
Dodaj sok wyciśnięty ze świeżej cytryny, gęsty jogurt naturalny, sól, pieprz oraz ulubione świeże zioła.
Składniki umieść w wysokim pojemniku i wszystkie produkty zmiksuj przy pomocy blendera ręcznego do czasu otrzymania aksamitnej konsystencji.
Jeżeli pasta będzie zbyt gęsta, możesz dolać 30 ml przegotowanej wody lub oliwy.
Sprawdź smak pasty z cukinii i wedle potrzeb dopraw solą, pieprzem lub dolej soku z cytryny.
Gotową pastę z cukinii przełóż do szklanego słoika lub miseczki.
Przed podaniem wstaw ją do lodówki do schłodzenia na minimum pół godziny. Taka pasta z cukinii smakuje najlepiej, gdy wszystkie składniki się przegryzą.
Gotową pastę z cukinii podawaj na kromce chleba razowego na zakwasie, chrupiącą bagietką lub pełnoziarnistymi krakersami. Możesz też serwować ją z kukurydzianą tortillą. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?