MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Na śniadanie podaj aksamitną pastę z cukinii do chleba. Zrób proste smarowidło na szkolne kanapki. Nie ma lepszego dipu do przekąsek

Anna Daniluk
Domowa pasta z cukinii to sposób na proste, szybkie i tanie smarowidło do chleba.
Domowa pasta z cukinii to sposób na proste, szybkie i tanie smarowidło do chleba. freepik.com/freepik/zdjęcie ilustracyjne
Domowa pasta z cukinii to pomysł na lekkostrawne i sezonowe smarowidło. To także zdrowy przysmak na niemal natychmiastowe, a zarazem smaczne śniadanie czy kolację. Baza jest prosta do zrobienia i możesz urozmaicać ją o ulubione przyprawy lub warzywa. Wypróbuj sposób na wyrazistą pastę z cukinii na dobry początek dnia.

W skrócie:

Prosta pasta z cukinii do chleba to prosty, zdrowy i smaczny sposób na wzbogacenie codziennego jadłospisu. Ta przekąska obfituje w witaminy i minerały i idealnie wpisuje się w zasady zdrowego odżywiania. Dzięki swojej wszechstronności możesz podawać ją na śniadanie, kolację lub jako dip na przekąskę. Co więcej, możesz wzbogacić ją o upieczonego bakłażana, pieczoną paprykę lub pomidory. A nawet wkruszyć ser feta. Poznaj przepis na domowe śniadanie dla całej rodziny.

Pasta z cukinii – proste smarowidło na śniadanie

Liczba porcji: na 1 słoik.

Czas przygotowania: 10 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 średniej wielkości cukinie,

  • 1 ząbek czosnku,

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,

  • sok z połowy cytryny,

  • 2 jogurtu naturalnego,

  • sól i pieprz do smaku,

  • 1 łyżka posiekanych świeżych ziół: natka pietruszki, bazylia lub koperek.

Jak zrobić pastę z cukinii?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku cukinię  dokładnie umyj i obierz ze skórki. Młodych i małych egzemplarzy nie musisz obierać.

  2. Następnie poszatkuj warzywo w cienkie plastry lub kostkę. Możesz także zetrzeć cukinię na tarce o dużych oczkach.

  3. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć pokrojoną cukinię.

  4. Smaż ją na średniej mocy palnika przez około 10 minut, aż zmięknie i lekko się zarumieni.

  5. Dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszaj i smaż jeszcze przez minutę, aż wszystkie składniki zaczną przyjemnie pachnieć.

  6. Zdejmij patelnię z kuchenki i odstaw cukinię do ostygnięcia. Następnie przełóż ją do blendera.

  7. Dodaj sok wyciśnięty ze świeżej cytryny, gęsty jogurt naturalny, sól, pieprz oraz ulubione świeże zioła.

  8. Składniki umieść w wysokim pojemniku i wszystkie produkty zmiksuj przy pomocy blendera ręcznego do czasu otrzymania aksamitnej konsystencji.

  9. Jeżeli pasta będzie zbyt gęsta, możesz dolać 30 ml przegotowanej wody lub oliwy.

  10. Sprawdź smak pasty z cukinii i wedle potrzeb dopraw solą, pieprzem lub dolej soku z cytryny.

  11. Gotową pastę z cukinii przełóż do szklanego słoika lub miseczki.

  12. Przed podaniem wstaw ją do lodówki do schłodzenia na minimum pół godziny. Taka pasta z cukinii smakuje najlepiej, gdy wszystkie składniki się przegryzą.

Gotową pastę z cukinii podawaj na kromce chleba razowego na zakwasie, chrupiącą bagietką lub pełnoziarnistymi krakersami. Możesz też serwować ją z kukurydzianą tortillą. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna