W skrócie:
Szybki deser z jabłek. Smażone krążki w cieście
Mam dla ciebie przepis na smażone jabłka w cieście naleśnikowym. To rewelacyjny deser, który można zrobić niemal błyskawicznie. Ważne, by ciasto było dość gęste, jak na racuchy, aby nie spływało z owoców. Dzięki smażeniu w głębokim tłuszczu deser jest apetycznie chrupiący z zewnątrz i miękki w środku. Możesz zrobić go na co dzień, gdy tylko najdzie cię ochota na słodki smakołyk lub podać na specjalną okazję np. z gałką lodów. Gwarantuję, że twoi bliscy będą zachwyceni.
Zobacz w galerii, jak zrobić smażone jabłka w cieście naleśnikowym.
Przepis na jabłka w cieście naleśnikowym
Czas przygotowania: 10 minut + smażenie
Porcja na: ok. 18 smażonych krążków
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 4 jabłka,
- 2 jajka,
- pół szklanki mleka,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- szczypta cynamonu do ciasta lub do posypania smażonych krążków
- szczypta soli,
- olej do smażenia.
Jak zrobić smażone jabłka w cieście?
Sposób przygotowania:
- Jajka wbij do miseczki.
- Dodaj cukier waniliowy, szczyptę cynamonu i szczyptę soli.
- Wlej mleko i zacznij mieszać masę mikserem lub rózgą kuchenną.
- Wsypuj stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj na gładkie, gęste ciasto.
- Jabłka umyj, obierz i pokrój na krążki o grubości ok. 1 cm.
- Wytnij środek krążków.
- Na patelni rozgrzej oleju na wysokość ok. 2 cm.
- Krążki jabłek zanurzaj w cieście i kładź na rozgrzany olej.
- Smaż po ok. 2 minuty z każdej strony.
- Usmażone krążki przełóż na ręcznik papierowy, by odsączyć tłuszcz.
- Podawaj na ciepło same lub oprószone cynamonem i cukrem pudrem.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
- Obłędny wypiek na jesienny podwieczorek. Sprawdzone ciasto fale Dunaju
- Na deser podaj obłędny wypiek z jabłkami. Oto przepis na szarlotkę królewską
- Racuchy na jogurcie greckim to kulinarny hit. Wypróbuj przepis na apetyczne śniadanie
- Aromatyczne owoce pod kruszonką. Zobacz trik na idealnie chrupiącą kruszonkę