Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Na stres najlepsze... słodycze!

SN gp24.p
sxc.hu
Czekolada może pomóc przetrwać nam stresujące sytuacje.

- Nie ulega wątpliwości, że istnieje ścisły związek między tym, co jesz, a twoim samopoczuciem. Istnieją takie potrawy, którymi można poprawić sobie nastrój, ratując się przed lękiem i depresją - mówi Judith Wurtman z Massachusetts Institute of Technology w Bostonie (USA). Wspólnie z mężem Richardem, również naukowcem z MIT, prowadziła ona badania nad tym, jak mózg człowieka reaguje na niedobór lub nadmiar w organizmie podstawowych związków organicznych, takich jak białka, tłuszcze i węglowodany.

Dla mózgu największe znaczenie mają substancje z ostatniej wyżej wymienionych grup. Węglowodany, czyli cukry, są dla neuronów głównym źródłem energii. Szare komórki, aby prawidłowo funkcjonować, potrzebują przede wszystkim stałych dostaw glukozy. Pokrywa ona aż 90 proc. ich zapotrzebowania energetycznego. Z pokarmem nasz organizm otrzymuje dziennie od 100 do 250 gramów glukozy. W tym samym czasie zużywa około 150 gramów.

Podczas wysiłku fizycznego i umysłowego zapotrzebowanie na cukry znacznie wzrasta. Organizm bardzo sprawnie zagospodarowuje nadwyżkę glukozy, magazynując ją w wątrobie w postaci glikogenu.

Dlatego stężenie cukrów we krwi zdrowego człowieka jest w miarę stałe, a mózg może na bieżąco korzystać z tych wątrobowych zapasów. Inaczej nie mógłby funkcjonować.

href="http://www.gp24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090428/ZDROWIE/788682866" TARGET=blank > www.gp24.pl.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna