MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Na to ciasto czekam przez cały rok! Tarta rustykalna ze śliwkami – szybko się robi i szybko znika. Koniecznie zrób z podwójnej porcji

Gabriela Fedyk
Wideo
od 16 lat
Śliwki to moje ulubione owoce do wypieków. Są soczyste, miękkie, słodkie, ale nieco kwaskowate. W połączeniu z cynamonem i kruchym ciastem są idealnym deserem na koniec lata. Pożegnanie wakacji i powitanie jesieni z tartą rustykalną ze śliwkami smakuje lepiej. Wypróbuj mój przepis na śliwkowe galette. Ostrzegam, że będziesz chcieć więcej!

Spis treści

Do zrobienia rustykalnej tarty potrzebujesz tylko składniki na kruche ciasto, owoce i kilka dodatków. Upieczesz ją na zwykłej blaszce do pieczenia, a w oczekiwaniu na gotowe galette zdążysz oglądnąć odcinek serialu. Przygotuj śliwki oraz pozostałe składniki i do dzieła!

Tarta rustykalna ze śliwkami. Prosty przepis na śliwkowe galette

Czas przygotowania: 40 minut + 40 minut pieczenia

Porcja: ok. 8 kawałków

Poziom trudności: łatwe

Do zrobienia tarty rustykalnej nie potrzebujesz specjalnej formy ani blaszki do pieczenia.
Do zrobienia tarty rustykalnej nie potrzebujesz specjalnej formy ani blaszki do pieczenia. Gabriela Fedyk

Składniki:

na kruche ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki (pszenna, orkiszowa razowa)

  • 4 łyżki drobnego cukru

  • szczypta soli

  • 140 g zimnego masła

  • 1 jajko

na nadzienie:

  • 400 g śliwek (odpestkowane i pokrojone w ćwiartki)

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub z tapioki

  • 3 łyżki cukru

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • cukier puder do posypania tarty (opcjonalnie)

Jak zrobić tartę rustykalną ze śliwkami?

  1. Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Do miski wsyp mąkę, cukier, sól i masło pokrojone w kosteczkę. Miksuj mieszadłem robota kuchennego (przez ok. 1 minutę) lub rozcieraj dłońmi albo siekaj nożem na stolnicy, aż do powstania drobnych okruszków ciasta.

  2. Dodaj jajko i miksuj lub zagniataj ręką do momentu, aż ciasto połączy się i będzie gładkie.

  3. Z zagniecionego ciasta uformuj kulę, rozpłaszcz na stolnicy i włóż do lodówki na ok. 30 minut.

  4. Kiedy ciasto się schładza, przygotuj nadzienie ze śliwek. Umyj owoce, usuń pestki i pokrój w ćwiartki.

  5. Przygotowane śliwki włóż do miski, dodaj cukier, mąkę ziemniaczaną, cynamon i wymieszaj.

  6. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

  7. Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj. Aby ciasto nie przyklejało się do wałka, użyj dwóch arkuszy papieru do pieczenia. Średnica tarty powinna mieć ok. 40 cm.

  8. Delikatnie przenieś ciasto na blachę. Ściągnij górny arkusz papieru.

  9. Układaj przygotowane śliwki, zaczynając od środka. Zostaw kilka centymetrów ciasta bez owoców i zawiń je na śliwki. Możesz pomóc sobie silikonową łopatką.

  10. Tak przygotowaną tartę wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 40 minut, aż będzie mieć złoty kolor. Upieczone ciasto ze śliwkami możesz oprószyć cukrem pudrem. Świetnie smakuje też z dodatkiem gałki lodów. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna