MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Na zimę robię dżem z jeżyn. Posmaruj nim domowe naleśniki, a będą smakować jak od babci. Jedna przyprawa doda ekstra zapachu

Anna Daniluk
Domowy dżem z jeżyn to świetny dodatek do deserów, a nawet zimowej herbaty.
Domowy dżem z jeżyn to świetny dodatek do deserów, a nawet zimowej herbaty. 123rf.com/zigzagmtart/zdjęcie ilustracyjne
Schyłek lata kojarzy się z sezonem na dorodne i soczyste jeżyny. Właśnie wtedy warto przygotować domowy dżem z jeżyn. Zazwyczaj przecieram zagotowane owoce przez sitko, aby cieszyć się przetworami bez pestek. Bez względu na to, czy masz jeżyny we własnym ogródku, czy kupisz od sprawdzonego plantatora zachęcam cię do zrobienia dżemu z jeżyn z niewielką ilością cukru.

W skrócie:

Domowy dżem z jeżyn to prawdziwy rarytas. Możesz zrobić go bez cukru, gdy wydłużysz czas gotowania do nawet 2-3 godzin. Obserwuj konsystencję, aby wiedzieć kiedy przelać do słoika. Ważne, aby od czasu do czasu mieszać jeżyny od spodu, aby nie przywarły. Jeśli chcesz otrzymać gęsty dżem, dodaj do niego cukru żelującego lub białego cukru kryształu. W obu przypadkach powstanie gęsty przysmak idealny do smarowania na kromce świeżego chleba z masłem, gofrach lub naleśnikach.

Dżem z jeżyn – prosty przepis na przetwory na zimę

Liczba porcji: 4-6 słoików.

Czas przygotowania: 2 godziny i 30 minut (w tym czas gotowania).

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1,5 kg jeżyn,

  • 400 g cukru kryształu,

  • 1 łyżeczka cynamonu.

Jak zrobić dżem z jeżyn?

Sposób przygotowania:

  1. Owoce dokładnie umyj, wsyp do garnka i zasyp cukrem.

  2. Wymieszaj, aby cukier pokrył dokładnie jeżyny.

  3. Garnek wstaw na kuchenkę i gotuj na małej mocy palnika przez 30 minut.

  4. Owoce powinny w tym czasie puścić sok i zmięknąć.

  5. Przy pomocy chochelki wlej zagotowane owoce do przecieraka lub drobnego sitka.

  6. Powoli przecieraj owoce, aby oddzielić pestki od owocowej pulpy.

  7. Zawartość garnka gotuj przez kolejne 1,5 godziny na małym ogniu.

  8. Dodaj mielony cynamon.

  9. Sprawdź gęstość dżemu z jeżyn, wlewając łyżeczkę płynu na schłodzony talerzyk. Gdy od razu zgęstnieje, dżem jest gotowy.

  10. Zawartość słoika przelej do czystych i wyparzonych słoików. Zakręć energicznym ruchem i przekręć do góry dnem.

  11. Gotowy dżem z jeżyn odstaw do wystudzenia.

  12. Możesz go dodatkowo pasteryzować, aby przedłużyć przydatność do spożycia.

  13. Możesz także trzymać go w lodówce i zjeść w przeciągu miesiąca.

Dżem z jeżyn możesz także zrobić w stylu marmolady owocowej. Wtedy do jeżyn dodaj owoce o wysokiej zawartości pektyn np.: jabłka, gruszki lub brzoskwinie. Spośród przypraw wybieram mielony cynamon, który podkreśli smak jeżyn. Możesz także wypróbować inne, ulubione przez ciebie korzenne przyprawy. W szczególności kardamon, mielone goździki i szczyptę gałki muszkatołowej.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna