Mistrzowie kuchni: Dariusz Wójcik, Andrzej Konowalski i Marek Pogorzelski zaprezentowali wczoraj w Zespole Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących nr 7 w Łomży "Kulinarne show z wołowiną w roli głównej". Na rozgrzanych patelniach, grillach i w piecach przygotowywali przysmaki z mięsa wołowego: szaszłyki, steki, burgery.
- Wołowina "lubi" alkohol, dobre zioła, ale nie można jej maltretować - mówi Andrzej Konowalski, który częstował gości m.in. pieczenią z antrykotu wg starego obyczaju pruskiego.
Pokaz był atrakcją trwającego właśnie I Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Wołowina na Polskim Stole". Impreza zorganizowana przez "wetę" oraz Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego ma na celu promowanie mięsa wołowego na naszych stołach, a także doskonalenie umiejętności kulinarnych uczniów i nawiązanie współpracy między szkołami, restauracjami, hotelami.
Sam konkurs odbywa się dziś od godz. 9. Rywalizuje w nim 10 trzyosobowych drużyn ze szkół ponadgimnazjalnych o profilu gastronomicznym z całej Polski - m.in. z Warszawy, Wrocławia, Krakowa, Tarnowa, Siedlec. Nie zabrakło też łomżyńskiej reprezentacji z "wety": Magdaleny Dziekońskiej, Ewy Kuzi i Anny Gadomskiej pod opieką Jolanty Bożeny Przybyłowskiej. Prócz gotowania, uczestnicy zmierzą się też podczas Testu Wiedzy o Wołowinie. Wyniki poznamy dziś o godz. 17. Oczywiście trzymamy kciuki za łomżyńską drużynę!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?