Najlepsi kucharze staną w szranki na zamku

Katarzyna Chojnowska kchojnowska@wspolczesna.pl
Na przygotowanie każdej z czterech potraw kucharze będą mieli godzinę
Na przygotowanie każdej z czterech potraw kucharze będą mieli godzinę
Festiwal dobrego smaku.

Miłośnicy dobrze skomponowanych smaków w sobotę wybierają kierunek Ryn.

Jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w kraju L'Art de la cuisine Martell obchodzi w tym roku 10 jubileusz. Po raz szósty odbywa się w Rynie. To będzie festiwal naprawdę dobrego smaku.
Każdy, kto w sobotę pojawi się na dziedzińcu tamtejszego zamku będzie mógł spróbować fantastycznych potraw przygotowanych przez najlepszych młodych kucharzy w Polsce.

- Zaprosiliśmy zwycięzców poprzednich edycji, przyjedzie też prezes marki Martell, a kreacje młodych kucharzy oceniane będą przez zacne grono sędziowskie, w którego składzie znajdą się prawdziwe sławy sztuki kulinarnej - informuje Barbara Pawliczuk, dyrektor ds. marketingu i sprzedaży hotelu Zamek Ryn.
W konkursie bierze udział 16 ekip złożonych z młodych adeptów sztuki kulinarnej najlepszych restauracji w Polsce. Każda z grup przygotuje cztery potrawy. Wygra ta, która najlepiej komponuje się z koniakiem, choć samego trunku nie zawiera. Swoje umiejętności zaprezentują kucharze m.in. z Krakowa, Łodzi, Sopotu czy Warszawy.

Młodzi na pewno będą się starać, bo ich wysiłki ocenią najlepsi specjaliści od kuchni w Polsce, podzieleni na dwa zespoły. W pierwszym z nich, czyli jury degustacyjnym, zasiądą gwiazdy estrady i ekranu.

Konkursowe potrawy ocenią m.in. aktorka Laura Samojłowicz i Guillaume Girard-Reydet, prezes marki Wyborowa.

Jury techniczne składać się będzie z największych autorytetów sztuki kulinarnej w kraju. To oni fachowym okiem ocenią sposób przyrządzenia i podania potrawy oraz jej smak.

Wśród gwiazd kulinarnych znaleźli się członkowie elitarnego Klubu Szefów Kuchni, kucharze znani z popularnych programów telewizyjnych, szefowie kuchni najlepszych polskich restauracji. Wśród specjalistów od smaków jest także Adam Chrząstowski, który decydował, co pojawiło się na stołach oficjeli w czasie polskiej prezydencji w Unii Europejskiej.

Jednak sam konkurs to nie wszystko. Na dziedzińcu zamku czekają nas liczne prezentacje i degustacje. Będziemy też mogli spróbować koniaków Martell oraz wziąć udział w warsztatach sushi.

W jednej z sal ryńskiego zamku, w Wielkim Kapitularzu, wybitny specjalista od kuchni orientalnej Dariusz Richter wprowadzi uczestników imprezy w tajniki kuchni tajskiej. Natomiast w sali króla Jagiełły odbędzie się szkolenie serowarskie.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3