Miłośnicy dobrze skomponowanych smaków w sobotę wybierają kierunek Ryn.
Jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w kraju L'Art de la cuisine Martell obchodzi w tym roku 10 jubileusz. Po raz szósty odbywa się w Rynie. To będzie festiwal naprawdę dobrego smaku.
Każdy, kto w sobotę pojawi się na dziedzińcu tamtejszego zamku będzie mógł spróbować fantastycznych potraw przygotowanych przez najlepszych młodych kucharzy w Polsce.
- Zaprosiliśmy zwycięzców poprzednich edycji, przyjedzie też prezes marki Martell, a kreacje młodych kucharzy oceniane będą przez zacne grono sędziowskie, w którego składzie znajdą się prawdziwe sławy sztuki kulinarnej - informuje Barbara Pawliczuk, dyrektor ds. marketingu i sprzedaży hotelu Zamek Ryn.
W konkursie bierze udział 16 ekip złożonych z młodych adeptów sztuki kulinarnej najlepszych restauracji w Polsce. Każda z grup przygotuje cztery potrawy. Wygra ta, która najlepiej komponuje się z koniakiem, choć samego trunku nie zawiera. Swoje umiejętności zaprezentują kucharze m.in. z Krakowa, Łodzi, Sopotu czy Warszawy.
Młodzi na pewno będą się starać, bo ich wysiłki ocenią najlepsi specjaliści od kuchni w Polsce, podzieleni na dwa zespoły. W pierwszym z nich, czyli jury degustacyjnym, zasiądą gwiazdy estrady i ekranu.
Konkursowe potrawy ocenią m.in. aktorka Laura Samojłowicz i Guillaume Girard-Reydet, prezes marki Wyborowa.
Jury techniczne składać się będzie z największych autorytetów sztuki kulinarnej w kraju. To oni fachowym okiem ocenią sposób przyrządzenia i podania potrawy oraz jej smak.
Wśród gwiazd kulinarnych znaleźli się członkowie elitarnego Klubu Szefów Kuchni, kucharze znani z popularnych programów telewizyjnych, szefowie kuchni najlepszych polskich restauracji. Wśród specjalistów od smaków jest także Adam Chrząstowski, który decydował, co pojawiło się na stołach oficjeli w czasie polskiej prezydencji w Unii Europejskiej.
Jednak sam konkurs to nie wszystko. Na dziedzińcu zamku czekają nas liczne prezentacje i degustacje. Będziemy też mogli spróbować koniaków Martell oraz wziąć udział w warsztatach sushi.
W jednej z sal ryńskiego zamku, w Wielkim Kapitularzu, wybitny specjalista od kuchni orientalnej Dariusz Richter wprowadzi uczestników imprezy w tajniki kuchni tajskiej. Natomiast w sali króla Jagiełły odbędzie się szkolenie serowarskie.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?