MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Najlepsze buraczki zasmażane do obiadu. Tradycyjny przepis babci jest najlepszy. Pyszne buraczki zasmażane na ciepło do obiadu

Katarzyna Puczyńska
Buraczki zasmażane to jeden z najlepszych i najpopularniejszych dodatków do obiadu. Idealnie pasują np. kotletów mielonych, kotletów schabowych czy gulaszu. Wracamy do nich chętnie o każdej porze roku, a najlepiej smakują z przepisu babci. Mam na nie niezawodny sposób. Przekonaj się, jakie są dobre i zobacz, jak zrobić najlepsze buraki tarte na ciepło.

Spis treści

Buraczki do obiadu. Sprawdzony przepis

Polecam przepis na buraczki zasmażane, podawane na ciepło do obiadu. Dla wielu osób to prawdziwie domowy przysmak, przypominający smak dzieciństwa. Robi się je naprawdę bardzo prosto. Wystarczy ugotować buraczki lub upiec je do miękkości w piekarniku, zetrzeć na tarce i podsmażyć. Proponuję doprawić je do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Gotowe buraczki mają mieć słodko-kwaśny smak. Zamiast cytryny równie dobrze sprawdzi się ocet spirytusowy lub ocet jabłkowy.

Przepis na buraczki zasmażane

Czas przygotowania: 15 minut + gotowanie buraków: do 1,5 godziny.
Liczba porcji: 4.
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4 buraki ćwikłowe,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 2 łyżki soku z cytryny lub octu,
  • 1 łyżka cukru,
  • sól i pieprz do smaku.

Jak zrobić buraki zasmażane?

  1. Buraki umyłam, przełożyłam do garnka i zalałam wodą.
  2. Gotowałam do miękkości ok. 1 godzinę (pokaźniejsze sztuki będą potrzebowały więcej czasu – najlepiej sprawdź widelcem, czy są miękkie; w razie potrzeby wydłuż czas gotowania do półtorej godziny).
  3. Przestudzone buraki obrałam ze skórki, odcięłam twarde końcówki.
  4. Starłam buraki na tarce o dużych oczkach.
  5. W garnuszku rozpuściłam masło, dodałam mąkę i przez chwilę podsmażyłam.
  6. Wrzuciłam buraki i dokładnie wymieszałam.
  7. Doprawiłam warzywa cukrem, solą i pieprzem.
  8. Dodałam sok z cytryny i wymieszałam.
  9. Smażyłam buraczki ok. 5 minut. Sprawdź ich smak, w razie potrzeby dodaj więcej cukru, soli lub cytryny.

Do czego podać buraczki zasmażane?

Domowe buraczki zasmażane najlepiej smakują na ciepło. Pasują do różnego rodzaju dań. Szczególnie polecamy kotlety mielone oraz tradycyjne schabowe. To także doskonały dodatek do mięsa drobiowego.

Najlepsze buraczki zasmażane do obiadu. Tradycyjny przepis b...

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna