MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Najlepsze sosy do sałatek i pieczonych warzyw. Sprawdź doskonały sos do sałatki greckiej i Cezar. Wypróbuj sposób na odchudzenie majonezu

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Na kolejnych zdjęciach galerii znajdziesz przepisy na pyszne sosy do sałatki greckiej, z kurczakiem czy Cezar. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Na kolejnych zdjęciach galerii znajdziesz przepisy na pyszne sosy do sałatki greckiej, z kurczakiem czy Cezar. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Nie wiesz, jaki sos zrobić do sałatki? Z naszym zestawieniem już nie musisz się zastanawiać. Znajdziesz tu przepisy na klasyczny sos do sałatki greckiej czy z kurczakiem, a także tradycyjny winegret, aioli czy sos tysiąca wysp. Wypróbuj także nasz sposób na odchudzenie sałatki jarzynowej.

W skrócie

Trudno wyobrazić sobie sałatkę bez odpowiedniego dressingu. Dlatego przygotowałam dla ciebie zestawienie najlepszych sosów do sałatek. Niektóre z nich można podawać także do pieczonych warzyw, mięsa oraz ryb. Warto zapisać sobie te pomysły i sięgać po nie w razie potrzeby. Przy każdym przepisie znajdziesz informacje, do czego pasuje dany dressing. Pyszne sosy do sałatek sprawdzą się na święta, imprezy czy na grilla.

W naszej galerii znajdziesz przepisy na wyśmienite sosy do sałatki z kurczakiem, greckiej czy Cezar, a także wiele innych.

Sos jogurtowy do sałatek, mięs, ryb pieczonych warzyw

Przygotowujemy go na bazie jogurtu oraz przypraw. Sos jogurtowy doskonale pasuje do sałatki z kurczakiem. Świetnie komponuje się z sałatą lodową i świeżymi oraz pieczonymi warzywami, a także rybami.

Sos tzatziki do mięs i pieczonych warzyw

Jego podstawą jest jogurt grecki i starte na tarce ogórki. Sos tzatziki pasuje do gyrosa czy sałatek z kurczakiem. Jest doskonały także do ryb, pieczonych mięs, warzyw oraz frytek.

Sos musztardowy do sałatki – wyśmienity sos do sałatek

Jego bazę stanowi musztarda, oliwa i miód. Sos musztardowy jest doskonały do wszelkich sałatek ze świeżych warzyw.

Sos majonezowy – sposób na odchudzenie majonezu

Sos majonezowy jest doskonałym sposobem na odchudzenie sałatki jarzynowej i dań z samym majonezem. Dodatek jogurtu sprawia, że całość jest lżejsza i mniej kaloryczna, ale równie pyszna.

Winegret – klasyczny sos do sałatki

Jego podstawą jest po prostu dobra oliwa i ocet, do którego dodajemy odrobinę soli, pieprzu, niekiedy cukru – w zależności od indywidualnych upodobań. Trzeba pamiętać o tym, że w sosach na bazie oliwy i octu, najpierw łączymy ocet z przyprawami, a dopiero potem dodajemy oliwę. Dzięki temu uzyskamy gładki sos. Zamiast octu można także dodać sok z cytryny, a całość urozmaicić przyprawami, np. koperkiem lub chili. Winegret to idealny sos do sałatki greckiej oraz innych sałatek ze świeżych warzyw.

Sos aioli – najlepszy sos do jajek, ryb i pieczonych warzyw

Sos aioli z majonezu i czosnku to pyszny dodatek wywodzący się z kuchni hiszpańskiej, choć można napotkać go w kuchni włoskiej i francuskiej. To znakomity sos do jajek, ryb oraz pieczonych warzyw.

Guacamole – dip do tortilli, tacos i nachos.

Oryginalne guacamole przygotowuje się z dojrzałego awokado rozgniecionego na gładką pastę z dodatkiem czosnku, cebulki, ostrej papryczki, świeżych liści kolendry i ostrej papryczki. Guacamole świetnie komponuje się z daniami i przekąskami z kuchni meksykańskiej, takimi jak tortilla, taco, nachos czy quesadilla. Doskonale smakuje na grzankach.

Sos tysiąca wysp – pyszny sos do sałatek i owoców morza

Prosty sos tysiąca wysp większość osób zna z popularnych sieci restauracji serwujących dania typu fast food. Oryginalnie był jednak stosowany przede wszystkim do krewetek oraz innych owoców morza.

Sos balsamiczny – idealny sos do sałatki

Sos balsamiczny to wyśmienity dodatek do potraw. Ma ciemny kolor i słodko-kwaśny wyrazisty smak. Świetnie pasuje jako dressing do sałatek, przekąsek, a nawet do deserów i lodów z owocami. Jego przygotowanie jest proste i bardzo szybkie. Polecam przepis z dodatkiem miodu i musztardy. Jest wyśmienity.

Sos do sałatki Cezar

Powstaje na bazie majonezu, czosnku i odrobiny słynnego sosu worcestershire – ten trudno dostępny dodatek możesz zastąpić także drobno posiekanym filecikiem anchois i przyprawami. Najlepszy sos do sałatki Cezar.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Najlepsze sosy do sałatek i pieczonych warzyw. Sprawdź doskonały sos do sałatki greckiej i Cezar. Wypróbuj sposób na odchudzenie majonezu - Strona Kuchni

Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna