reklama

Najsłodsza sówka na świecie mieszka w Polsce

Materiał informacyjny Zaktualizowano 
Z pewnością widzieliście słynne wideo, na którym rozkoszna, mała sóweczka jest głaskana przez człowieka. A czy wiecie, że podobna, a nawet jeszcze mniejsza sowa, zamieszkuje prastare polskie lasy? Sóweczka zwyczajna, bo o niej mowa, jest najmniejszą sową mieszkającą w naszym kraju, ale to tylko jedna z cech świadczących o absolutnej wyjątkowości tego niewielkiego, ale fascynującego ptaka.

Od maleńkiego pisklaka do wytrawnego drapieżnika

Pomimo swoich niewielkich rozmiarów (długość ciała wynosi około 15-19 cm), sóweczka zwyczajna w żadnym razie nie należy do przymilnych, puchatych zwierzątek, które tylko czekają, aż się je przygarnie i oswoi. Pamiętajcie, że to wciąż pełnoprawna sowa – jeden z najskuteczniejszych łowców stworzonych przez naturę. Jak wygląda jej droga od bezbronnego pisklęcia do groźnego drapieżnika?

Okres lęgowy zaczyna się już na przełomie zimy i wiosny. Sóweczki składają wówczas od 4 do 5 maleńkich, białych jaj. Późniejsze lęgi są bardziej liczne i mogą dochodzić nawet do 10 jaj. Dzieje się to z prostej przyczyny – im jest cieplej, tym więcej pożywienia sóweczki są w stanie upolować i tym większe są ich możliwości rozrodcze. Samica wysiaduje jaja przez około miesiąc. Po tym czasie młode wykluwają się jedno po drugim, a różnica między pierwszym a ostatnim pisklęciem może wynosić nawet kilka dni. Najmniej szczęścia mają te najmłodsze – w kryzysowych momentach, kiedy brakuje pożywienia, są zjadane przez starsze rodzeństwo.

To właśnie w gnieździe kształtuje się drapieżny charakter i spryt sóweczek. Trudno uwierzyć, że te ślepe, nieporadne maleństwa wyrosną na postrach wielu gatunków małych zwierząt. Tymczasem wciąż muszą pozostawać pod ścisłą opieką, rodziców. Ich puch nie chroni ich jeszcze przed utratą ciepła, dlatego przynajmniej przez dwa pierwsze tygodnie życia ich matka bezustannie musi ogrzewać je własnym ciałem. W tym czasie całej rodzinie pokarm dostarcza pracowity ojciec, który zajmuje się polowaniem na drobne ptaki, gryzonie czy owady.

Po 10 dniach pisklęta otwierają oczy, a z czasem ich upierzenie zmienia barwę z białej na brązowawą, pojawiają się też pierwsze pióra, które zapewniają młodym ciepło. Samica również i wtedy musi wciąż czuwać, aby do gniazda nie zakradły się inne drapieżniki z wielkim puchaczem na czele. Na młode czeka jednak kolejna trudna próba: moment wylotu z gniazda, gdzie już od progu czyha na nie mnóstwo niebezpieczeństw. W tym newralgicznym czasie z całego lęgu nierzadko przeżywa tylko jedno młode. Jeżeli jednak uda mu się osiągnąć dojrzałość, wyrasta na bardzo sprawnego myśliwego: szybkiego, bezszelestnego, doskonale zakamuflowanego oraz wyposażonego w doskonały słuch i… samoostrzące się pazury!

Jak napotkać sóweczkę?

Ten maleńki ptak zamieszkuje najstarsze obszary Puszczy Białowieskiej i Karpackiej, a poza naszym krajem bytuje w podobnych formacjach leśnych w Europie Środkowej, Zachodniej i na Syberii. Chcąc ją dojrzeć, nie czekajcie do nocy – sóweczka prowadzi dzienny tryb życia, co jest wyjątkową cechą w świecie sów. Ptaki te również nie pohukują – wydają za to wysoki gwizd podobny do dźwięku fletu. Z tego powodu, będąc w lesie, możecie spróbować go naśladować. Jeżeli wywoła to poruszenie wśród małych ptaków, jest to niezbity znak, że sóweczka mieszka gdzieś w okolicy. Bardzo trudno jest ją wypatrzeć, dlatego kolejnym sposobem na wytropienie sóweczki jest… spojrzenie pod nogi. Przyjrzyjcie się, czy na ściółce pod starym dziuplastym drzewem nie leżą zmięte piórka i ptasie nieczystości. Jeżeli takie zauważycie, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że właśnie w tym drzewie gniazduje sóweczka.

Czy sóweczka przetrwa w polskich lasach?

Pomimo doskonałych warunków, w jakie wyposażyła sóweczkę natura, jej przyszłość jest niepewna. Ludzie pozbywają się z lasów i puszczy starych i obumarłych drzew. Stanowią one dla sóweczki jedyny dom i terytorium łowieckie, dlatego bardzo ważne jest, aby gospodarka leśna w naszym kraju była bardziej przemyślana.

Adoptuj sowę

WWF Polska od lat prowadzi działania na rzecz ochrony zagrożonych gatunków. Nie inaczej jest w przypadku sóweczki. Za naszym pośrednictwem możesz symbolicznie adoptować tego leśnego ptaka, co niesie za sobą kilka korzyści. Po pierwsze: zapewniasz fizyczne bezpieczeństwo sóweczkom, a po drugie: pomagasz edukować społeczeństwo, co z pewnością poprawi sytuację zagrożonych gatunków w dłuższej perspektywie. Co więcej, twoja hojność umożliwia WWF Polska niesienie pomocy także innym zwierzętom, które same sobie nie poradzą.

Na co przeznaczamy pieniądze od ciebie?

Wyznaczamy strefy ochronne dla zagrożonych gatunków – w przypadku sóweczki jest to obszar w promieniu 50 metrów od jej gniazda. Intensywnie poszukujemy więc dziupli zamieszkiwanych przez te ptaki, co wcale nie jest takie łatwe! Ponadto staramy się ograniczać działania człowieka w lasach i chronić cenne obszary przed wycinką. Prowadzimy także edukację przyrodniczą – zwiększamy społeczną świadomość dotyczącą ochrony środowiska naturalnego oraz wyjaśniamy, dlaczego tak ważne jest dbanie o zachowanie starych lasów, będących domem dla wielu zagrożonych gatunków.

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3