W skrócie:
Domowy kalafior w cieście to idealna propozycja na obiad lub imprezową przekąskę. Polecam ci go upiec w rozgrzanym piekarniku. Dzięki temu danie niemal zrobi się samo i będzie miało niewielką ilość tłuszczu. Jednak jeśli chcesz osiągnąć chrupiącą skórkę, to możesz usmażyć go w skwierczącym tłuszczu, a następnie odcedzić przy pomocy łyżki cedzakowej na ręczniku papierowym. Ja do kalafiora w cieście naleśnikowym podaję sos czosnkowy, choć polecam eksperymentować z sosem tysiąca wysp lub majonezem. W tej wersji możesz kalafiora podawać dzieciom, jednak jeśli urządzasz domówkę w gronie dorosłych smakoszy, przygotuj ciasto na bazie piwa. W każdej z tych opcji będzie to lekkie danie obiadowe lub pożywna kolacja.
W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania kalafiora w cieście
Kalafior w cieście – przepis z piekarnika
Liczba porcji: dla 2-4 osób.
Czas przygotowania: 25 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
1-2 kalafiory,
250 ml jogurtu naturalnego,
200 g mąki kukurydzianej lub pszennej,
10 g słodkiej wędzonej mielonej papryki w proszku,
5 g przyprawy gyros bez soli,
5 g proszku do pieczenia,
2 ząbki czosnku,
5 g soli,
2 łyżki oleju.
Jak zrobić kalafiora w cieście?
Sposób przygotowania:
Na początku kalafiora dokładnie umyj i podziel na różyczki.
W misce połącz wszystkie składniki potrzebne do zrobienia gęstego ciasta naleśnikowego.
Będzie to jogurt, mąka kukurydziana, przyprawy, proszek do pieczenia, przeciśnięty przez praskę czosnek, olej, sól i pieprz.
Podzielonego kalafiora na kawałki wymieszaj w cieście naleśnikowym, aby całkowicie pokryć różyczki.
Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° Celsjusza na 20 minut.
Upieczony kalafior w cieście będzie miał złoto-brązowy kolor i będzie przyjemniej pachniał.
Gotowego kalafiora w cieście z piekarnika podawaj np.: z gzikiem lub ulubionym sosem.
Plastry kalafiora w cieście na obiad
Możesz także przygotować steki z kalafiora, krojąc go na plastry i również obtoczyć w cieście. Następnie wystarczy upiec go w 200° Celsjusza przez 15 minut. Gęste ciasto będzie lepiej utrzymywać smak i aromat przypraw, które urozmaicą smak. Aby kalafior w cieście czosnkowym nabrał intensywniejszego smaku, do masy dodaj łyżeczkę mielonego czosnku w proszku. Tak powstanie idealne danie dla smakoszy czosnku.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?