MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Najsmaczniejszy kalafior w cieście na zdrową przekąskę. Prosty i tani przepis na sezonowy przysmak. Bez trudu zrobisz go w piekarniku

Anna Daniluk
Apetyczny kalafior w cieście naleśnikowym to idealne danie na sezonowy obiad.
Apetyczny kalafior w cieście naleśnikowym to idealne danie na sezonowy obiad. Anna Daniluk
Szukasz pomysłu na niecodzienne podanie kalafiora? Tym razem proponuję zrobić kalafior w cieście. Gęste ciasto naleśnikowe na bazie jogurtu naturalnego, mąki kukurydzianej i mieszanki przypraw do dań gyros nadaje wyrazistego smaku. Zazwyczaj dodaję też przeciśnięty przez praskę czosnek, aby dodać odrobiny ostrości. Wypróbuj przepis na kalafiora w cieście naleśnikowym.

W skrócie:

Domowy kalafior w cieście to idealna propozycja na obiad lub imprezową przekąskę. Polecam ci go upiec w rozgrzanym piekarniku. Dzięki temu danie niemal zrobi się samo i będzie miało niewielką ilość tłuszczu. Jednak jeśli chcesz osiągnąć chrupiącą skórkę, to możesz usmażyć go w skwierczącym tłuszczu, a następnie odcedzić przy pomocy łyżki cedzakowej na ręczniku papierowym. Ja do kalafiora w cieście naleśnikowym podaję sos czosnkowy, choć polecam eksperymentować z sosem tysiąca wysp lub majonezem. W tej wersji możesz kalafiora podawać dzieciom, jednak jeśli urządzasz domówkę w gronie dorosłych smakoszy, przygotuj ciasto na bazie piwa. W każdej z tych opcji będzie to lekkie danie obiadowe lub pożywna kolacja.

W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania kalafiora w cieście

Upieczonego kalafiora w cieście podawaj np.: z sosem czosnkowym.
Upieczonego kalafiora w cieście podawaj np.: z sosem czosnkowym. Anna Daniluk

Kalafior w cieście – przepis z piekarnika

Liczba porcji: dla 2-4 osób.

Czas przygotowania: 25 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1-2 kalafiory,

  • 250 ml jogurtu naturalnego,

  • 200 g mąki kukurydzianej lub pszennej,

  • 10 g słodkiej wędzonej mielonej papryki w proszku,

  • 5 g przyprawy gyros bez soli,

  • 5 g proszku do pieczenia,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 5 g soli,

  • 2 łyżki oleju.

Jak zrobić kalafiora w cieście?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku kalafiora dokładnie umyj i podziel na różyczki.

  2. W misce połącz wszystkie składniki potrzebne do zrobienia gęstego ciasta naleśnikowego.

  3. Będzie to jogurt, mąka kukurydziana, przyprawy, proszek do pieczenia, przeciśnięty przez praskę czosnek, olej, sól i pieprz.

  4. Podzielonego kalafiora na kawałki wymieszaj w cieście naleśnikowym, aby całkowicie pokryć różyczki.

  5. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° Celsjusza na 20 minut.

  6. Upieczony kalafior w cieście będzie miał złoto-brązowy kolor i będzie przyjemniej pachniał.

  7. Gotowego kalafiora w cieście z piekarnika podawaj np.: z gzikiem lub ulubionym sosem.

Plastry kalafiora w cieście na obiad

Możesz także przygotować steki z kalafiora, krojąc go na plastry i również obtoczyć w cieście. Następnie wystarczy upiec go w 200° Celsjusza przez 15 minut. Gęste ciasto będzie lepiej utrzymywać smak i aromat przypraw, które urozmaicą smak. Aby kalafior w cieście czosnkowym nabrał intensywniejszego smaku, do masy dodaj łyżeczkę mielonego czosnku w proszku. Tak powstanie idealne danie dla smakoszy czosnku.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna