Partnerem projektu jest Slow Food. To instytucja, która stara się propagować regionalne produkty i kwestionować modę na fast foody, nie mające ze zdrową żywnością nic wspólnego.
Wigierska impreza rozpocznie się w piątek o godz. 20. Otwarta zostanie wówczas wystawa fotografika Tadeusza Krzywickiego zatytułowana "Golonka - impresje fotograficzne"Później organizatorzy zaprezentują film "Kindziukas, kartacze, kiszka - tradycje kulinarne Suwalszczyzny"Po projekcji będzie można porozmawiać z autorem Józefem Romaszem.
W sobotę od godz. 10 rozpoczną się pokazy filmów. Nieco później odbędzie spotkanie dotyczące tego, jak fotografować produkty żywnościowe.
Od godz. 14 będzie można wziąć udział w warsztatach slowfoodowych. Swoje wyroby wędliniarskie zaprezentuje m.in. firma z Puńska. Każdy będzie miał też możliwość przyjrzeć się temu, jak wypieka się sękacza oraz wyrabia pierogi. Swoje sery zaprezentują też ich producenci pochodzący z Wiżajn.
Wstęp na wszystkie pokazy jest wolny. Ci, którzy chcieliby spędzić w byłym klasztorze ostatni weekend karnawału, mogą tam pozostać do białego rana. Impreza zaczyna się w sobotę o godz. 20.30. Na stole pojawią się regionalne produkty, a przygrywać ma ludowa kapela z Filipowa. Wejściówka kosztuje 140 zł od osoby.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?