Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów 2013 (laureaci)

Andrzej Zdanowicz [email protected]
– Nasze Stowarzyszenie Dziedzictwo Kulturowe Igryły oferuje nie tylko przysmaki kuchni romskiej, ale także występy zespołu cygańskiego oraz przewóz wozem cygańskim – mówi Wojciech Januszkiewicz
– Nasze Stowarzyszenie Dziedzictwo Kulturowe Igryły oferuje nie tylko przysmaki kuchni romskiej, ale także występy zespołu cygańskiego oraz przewóz wozem cygańskim – mówi Wojciech Januszkiewicz A. Chomicz
Wystawcy zaprezentowali swoje tradycyjne wyroby - to nasze kulinarne dziedzictwo

Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów. Stoły uginały ...

Pieczone mleko i wek mięsny przygotowuję według babcinego przepisu - mówi Elżbieta Kuncewicz ze Stowarzyszenia Storczyk.

Zgodnie z tradycją słoiki z mięsem wekowane są w piecu chlebowym. Wymaga to nieco pracy, ale efekt jest porażający. Smak potraw jest nie do przecenienia.

Panią Elżbietę spotkaliśmy na konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów", który odbył się w ubiegłym tygodniu w białostockich "Spodkach". Jak kilkudziesięciu innych wystawców prezentowała ona swe specjały. Tegoroczna, XIII edycja Konkursu zgromadziła rekordową liczbę 120 produktów. Podczas konkursu specjalna komisja wyłoniła najlepsze z nich.

Dla wystawców przygotowywanie tradycyjnych potraw to przede wszystkim pasja, ale także sposób na zarobek.

- Moi rodzice prowadzą gospodarstwo rolne nastawione na produkcję mleczną - mówi Damian Putkowski z powiatu siemiatyckiego. - Parę lat temu postanowili otworzyć dodatkową działalność. Dzięki unijnym dopłatom zbudowali wędzarnię wędlin i serownię. Produkujemy w nich swojskie potrawy.

Poszerzenie działalności było poniekąd koniecznością, bo państwo Putkowscy mają sporo dzieci i nawet dobrze prosperujące gospodarstwo nie zapewniło im wszystkim utrzymania.

- Serownia i wędzarnia miały być dodatkową działalnością, ale obecnie staje się naszym głównym źródłem dochodu - mówi Damian Putkowski. - Nasi klienci polecają nas swoim znajomym, dzięki temu w ostatnich latach nasza sprzedaż wzrosła o 400 procent. Nasze produkty są luksusowe i kosztują sporo. Jednak kupując u nas klient ma pewność, że wszystko jest naturalne.

Kulinaria związane są też z historią i kulturą.

Stowarzyszenie Dziedzictwo Kulturalne Igryły spod Sokółki nawiązuje do tradycji romskiej, z którą związana jest historia ich miejscowości.

- Przed laty w Igryłach osiedli Cyganie - mówi Wojciech Januszkiewicz z Igrył. - Do dziś około 50 proc. mieszkańców ma korzenie romskie.

Stowarzyszenie wykorzystuje tę historię. Dzięki wsparciu samorządu i dotacjom ma zaplecze do organizowania imprez.

- Można wynająć nasz zespół z wozem cygańskim - mówi Januszkiewicz. - Mamy także ofertę kulinarną. Organizujemy nawet "Dzień jadła cygańskiego".

Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów 2013. Lista laureatów

Nagrody marszałka i Agencji Rozwoju Regionalnego

Produkty i przetwory mięsne:
- Pasztet z dzika - Małgorzata Ostapowicz;
- Boczek panierowany na sucho - Wioletta Sangar;
- Wyróżnienie: Salceson biały - Anna Okulczyk;

Produkty i przetwory z ryb:
- Lin w śmietanie - Dorota Bernatowicz;
-Karp wędzony - Monika Giczewska;

Produkty mleczne:
- Twarożek nadbużański czosnkowo-cebulowy - Grażyna Putkowska;
- Miody: Miód nektarowy - Stanisław Modzelewski

Produkty pochodzenia roślinnego:
- Przetwory owocowe: Ser owocowy "oboliu suris" - Biruta Zimnicka;
- Konfitura z owocu dzikiej róży - Mirosław Angielczyk;
- Wyróżnienie: Galaretka z czerwonej porzeczki - Marek Raducha;

Przetwory warzywne:
- Ogórek kiszony z beczki - Grażyna Konopka;

Produkty zbożowe:
- Chleb żytni na zakwasie - Ewa i Jan Czmiel;

Wyroby cukiernicze:
- Pieróg wigierski - Teresa Biziewska;
- Wyróżnienie: Warkoczówka nadziewana - Halina Pezowicz;

Napoje regionalne:

Napoje bezalkoholowe:
- Napój z podpiwka - Kazimierz Rogalski;

Napoje alkoholowe:
- Wino gronowe domowe pychota - Michał Ziniewicz;
- Nalewka "Listkowiak" - Monika Potock;
- Wyróżnienia: Nalewka z poziomek - Adela Szabracka
- Jaskoła - wino brzozowe - Ewa Dec;

Inne produkty:
- Tałkysz-Kalawe - Dżenneta Bogdanowicz; Wyróżnienia:
- Kaszanka z pieca - Agnieszka Kaczyńska; kartacze - Magdalena Szkiruć.

Nagroda dyrektora Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie
- Palcówka wiejska - Włodzimierz Szypcio.

Nagroda specjalna kategorii "Od pola do stołu"
- Pomidory różnych odmian - Witalis Jakoniuk;

Nominacje do Perły przyznawanej podczas krajowego finału w trakcie targów Polagra FOOD "Smaki Regionów" w Poznaniu (21 i 22 września 2013 r.)
- Kindziuk sokólski dojrzewający - Łukasz Ancypo;
- Szczupak faszerowany pieczony w tataraku - Tomasz Siergiejewicz;
- Klinek - Halina Raducha;
- Napoleon (Napolenonas) - Regina Pik;
- Kibiny - Danuta Bagińska.

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna