I nagroda:
- Szynka wołowa z siana – Paulina Deresz, Lebiedzin
- Golonka z garnka – Maria Giczewska, Kurianki Pierwsze
- Kump wędzony – Tadeusz Protasiewicz, Ejszeryszki
Nagroda ARR:
- Przysmak sołtysa – Łukasz Koliński, „Kolinek” Wysokie Mazowieckie
- Słoninka z lubczykiem – Krzysztof Wojtach, „Biebrzańskie Smaki” Szpakowo
Wyróżnienie:
- Pasztet z gęsi – Alina Janowska, Czartoria
- Ser swojski wędzony – Bożena Gołkowska, Olszynka
Produkty i przetwory z ryb
I nagroda:
- Kotlet ze szczupaka – Beata Prejs-Siergiejewicz, Dłużniewo
Miody
I nagroda:
- Miód majowy leśny – Małgorzata Ostapowicz, „Leśny Dworek” Kryłatka
Nagroda ARR:
- Miód rzepakowy – Grzegorz Mikołajczyk, Pasieka PODR w Szepietowie
Wyróżnienie:
- Miód „Wiosenne przebudzenie” – Oliwia Pawłowska, Szepietowo
- Miód wielokwiatowy z Doliny Narwi – Agnieszka Zielewicz, Pasieka „Zielówka” Stanisławowo
W kategorii Produkty i przetwory pochodzenia roślinnego
Przetwory owocowe
I nagroda:
- Galaretka z owoców czarnego bzu – Teresa Wasilewska, Dołubowo
Przetwory warzywne
I nagroda:
- Kapusta kiszona w beczce – Teresa Wykowska, Łomża
Wyróżnienie:
- Olej rydzowy z lnianki – Krzysztof Zembrowski, gosp. ekologiczne Bodaki
Produkty zbożowe:
Wyróżnienie:
- Chleb razowy z gryką – Władysław Gryka, Suszczy Borek
Wyroby cukiernicze
I nagroda:
- Ciastka siemiatyckie – Jolanta Posławska, Siemiatycze
Nagroda ARR:
- Dziad, bakuchen - Teresa Biziewska, Wigry
Wyróżnienie:
- Hajnowskie chrusty – Barbara Giemza, Hajnówka
W kategorii Napoje regionalne
Napoje bezalkoholowe
I nagroda:
- Sok z kiszonego buraka - Anna i Marek Sienkiewiczowie, Czarna Wieś Kościelna
Napoje alkoholowe
I nagroda:
- Zestaw wódek z Podlasia – Marcin Sarnacki, Old Polish Vodka Lewkowo Stare
W kategorii Inne produkty regionalne
I nagroda:
- Kartacze – Andrzej Hryc, Jeńki
Nagroda Dyrektora PODR:
- Pierogi mięsne z dziczyzną – Jolanta Kochańska, Jasionóweczka
Wyróżnienie:
- Kakory – Maria Szmurło, Strabla
W kategorii „Od pola do stołu”
I miejsce:
- Jaja od zielononóżek – Radosław Miłkowski, Osmola
II miejsce:
- Piwa regionalne – Mariola Dziubonos, „Browar Markowy” Hajnówka
III miejsce:
- Zupa z pokrzywy – Marta Kryjan, Czarna Wieś Kościelna
Do ubiegania się o nagrodę „Perła 2016” nominacje otrzymały:
- Szynka ze słoninką – Grażyna Putkowska, „Dażynka” Rotki
- Okoń w zalewie octowej – Monika Giczewska, Kurianki Pierwsze
- Lody tradycyjne – Nina Posławska, Siemiatycze
- Bankukchen :Raguolis” – Regina Pik, Puńsk
- Mielnicki korowaj weselny – Helena Datczuk, Moszczona Królewska
- Nalewka „Żenicha” – Jolanta Makar, Białystok
Organizatorem konkursu na poziomie krajowym jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie, a na szczeblu województwa podlaskiego Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego oraz Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie. Laureatów konkursu wspiera także Agencja Rynku Rolnego, która ufundowała cztery nagrody rzeczowe.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?