Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nasze smaki na stołach Europy. Przepisy na regionalne potrawy

Weronika Kowalewska [email protected]
Przepisy na regionalne potrawy nie mogą zawierać przetworzonych składników
Przepisy na regionalne potrawy nie mogą zawierać przetworzonych składników Archiwum
Przepisy na regionalne potrawy nie mogą zawierać przetworzonych składników. Można nadsyłać je do 18 października

Warmia i Mazury to region bogaty w lasy i jeziora. Tutejsza kuchnia bazuje na potrawach z ryb, grzybów, dziczyzny i owoców leśnych. Widoczne są tu wpływy kuchni niemieckiej i kresowej. Jednak tradycyjne potrawy i produkty tracą na wartości, a przepisy idą w zapomnienie.

- Chcemy zebrać unikatowe przepisy kulinarne z obszarów wiejskich województwa warmińsko-mazurskiego i opublikować je w broszurze, aby każdy mógł z nich korzystać - mówi Jolanta Mackiewicz z Centrum Informacji Europe Direct Warmia i Mazury, które jest jednym z organizatorów konkursu "Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy".
To już VII edycja konkursu, ale jak zapewniają organizatorzy, pomysłów na regionalne potrawy nie brakuje.

Jedzmy smacznie i zdrowo

W konkursie mogą wziąć udział zarówno osoby fizyczne, przedsiębiorcy, koła gospodyń wiejskich jak i szkoły.

Poprzednie edycje pokazały, że w kuchni królują jednak mężczyźni.

- W tamtym roku drugie miejsce zajął młody chłopak ze szkoły gastronomicznej. Tak więc każdy ma szansę zdobyć nagrodę nawet rywalizując z kucharzami ze znanych i cenionych restauracji - mówi Jolanta Mackiewicz.

Zgłaszane produkty organizatorzy ocenią w trzech kategoriach. Pierwsza z nich to produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, czyli przetwory mięsne, mleczarskie, z ryb oraz miody. Druga to produkty pochodzenia roślinnego oraz produkty z grzybami, a trzecia to regionalne napoje alkoholowe.

- Przepisy należy przesłać do 18 października, później komisja dokona oceny i wszystkie receptury zawierające m.in. margarynę, kostki rosołowe czy przetworzone przyprawy zostaną odrzucone - tłumaczy Jolanta Mackiewicz.

W kolejnym etapie uczestnicy regionalnych rozgrywek ugotują dla jury swoje dania. Natomiast w grudniu w Olsztynie odbędzie się finałowy pokaz kulinarny, w trakcie którego poznamy zwycięzców konkursu.

- Wszystkie regionalne przepisy znajdą się w broszurze, jednak ze względu na małą ilość miejsca, tylko trzy pierwsze, finałowe dania będą sfotografowane - tłumaczy Jolanta Mackiewicz. - Oprócz tego każdy z kucharzy otrzyma drobny upominek, a finaliści mogą liczyć na wartościowe nagrody - dodaje.

Gdzie wysłać przepis?

Wszyscy zainteresowani uczestnictwem w konkursie powinni najpierw wypełnić kartę zgłoszeniową, która znajduje się na stronie internetowej www.wmirol.org.pl. Zgłoszenia przyjmowane są mailowo pod adresem [email protected] (przedsiębiorstwa i szkoły) lub [email protected], gdzie maila mogą wysłać uczestnicy indywidualni.

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna