Warmia i Mazury to region bogaty w lasy i jeziora. Tutejsza kuchnia bazuje na potrawach z ryb, grzybów, dziczyzny i owoców leśnych. Widoczne są tu wpływy kuchni niemieckiej i kresowej. Jednak tradycyjne potrawy i produkty tracą na wartości, a przepisy idą w zapomnienie.
- Chcemy zebrać unikatowe przepisy kulinarne z obszarów wiejskich województwa warmińsko-mazurskiego i opublikować je w broszurze, aby każdy mógł z nich korzystać - mówi Jolanta Mackiewicz z Centrum Informacji Europe Direct Warmia i Mazury, które jest jednym z organizatorów konkursu "Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy".
To już VII edycja konkursu, ale jak zapewniają organizatorzy, pomysłów na regionalne potrawy nie brakuje.
Jedzmy smacznie i zdrowo
W konkursie mogą wziąć udział zarówno osoby fizyczne, przedsiębiorcy, koła gospodyń wiejskich jak i szkoły.
Poprzednie edycje pokazały, że w kuchni królują jednak mężczyźni.
- W tamtym roku drugie miejsce zajął młody chłopak ze szkoły gastronomicznej. Tak więc każdy ma szansę zdobyć nagrodę nawet rywalizując z kucharzami ze znanych i cenionych restauracji - mówi Jolanta Mackiewicz.
Zgłaszane produkty organizatorzy ocenią w trzech kategoriach. Pierwsza z nich to produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, czyli przetwory mięsne, mleczarskie, z ryb oraz miody. Druga to produkty pochodzenia roślinnego oraz produkty z grzybami, a trzecia to regionalne napoje alkoholowe.
- Przepisy należy przesłać do 18 października, później komisja dokona oceny i wszystkie receptury zawierające m.in. margarynę, kostki rosołowe czy przetworzone przyprawy zostaną odrzucone - tłumaczy Jolanta Mackiewicz.
W kolejnym etapie uczestnicy regionalnych rozgrywek ugotują dla jury swoje dania. Natomiast w grudniu w Olsztynie odbędzie się finałowy pokaz kulinarny, w trakcie którego poznamy zwycięzców konkursu.
- Wszystkie regionalne przepisy znajdą się w broszurze, jednak ze względu na małą ilość miejsca, tylko trzy pierwsze, finałowe dania będą sfotografowane - tłumaczy Jolanta Mackiewicz. - Oprócz tego każdy z kucharzy otrzyma drobny upominek, a finaliści mogą liczyć na wartościowe nagrody - dodaje.
Gdzie wysłać przepis?
Wszyscy zainteresowani uczestnictwem w konkursie powinni najpierw wypełnić kartę zgłoszeniową, która znajduje się na stronie internetowej www.wmirol.org.pl. Zgłoszenia przyjmowane są mailowo pod adresem [email protected] (przedsiębiorstwa i szkoły) lub [email protected], gdzie maila mogą wysłać uczestnicy indywidualni.
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?