W skrócie
Ciastka twarogowe z jabłkami
Ciastka twarogowe są prawdziwym przysmakiem. Smakują podobnie jak ciastka francuskie, ale są znacznie prostsze do wykonania. Wystarczy zagnieść ciasto z mąki, masła i twarogu. Można przygotować je z cukrem lub całkowicie go pominąć, a po upieczeniu posypać ciasteczka cukrem pudrem. Mam dla ciebie sprawdzony przepis na twarogowe ciasteczka całuski. Ich nazwa nawiązuje do wyglądu – przygotowane z jabłkiem przypominają usta lub uśmieszki. Smakują pysznie oprószone cukrem pudrem. To idealny dodatek do kawy lub herbaty.
Zobacz w galerii wskazówki krok po kroku, jak przygotować ciasteczka całuski
Przepis na twarogowe ciastka całuski
Czas przygotowania: ok. 20 minut + schłodzenie ciasta i upieczenie ciasteczek.
Porcja na ok. 42 ciasteczka.
Poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 200 g twarogu półtłustego,
- 200 g masła,
- 250 g mąki pszennej,
- 60 g cukru pudru,
- szczypta soli,
- 4 jabłka kwaśne,
- cukier puder do posypania.
Jak zrobić szybkie ciasteczka całuski?
- Na stolnicę przesiej mąkę i posiekaj ją z zimnym masłem.
- Dodaj cukier puder, szczyptę soli i ser przeciśnięty przez praskę, jeśli nie masz praski, możesz rozgnieść ser tłuczkiem do ziemniaków.
- Zagnieć ciasto, owiń je w folię spożywczą i schowaj do lodówki na ok. 30 minut.
- Jabłka obierz i pokrój na grubsze plasterki.
- Wałkuj ciasto porcjami, podsypując delikatnie mąką, na grubość ok. 5 mm.
- Wycinaj okrągłe kształty foremką lub szklanką.
- Na każdy krążek połóż kawałek jabłka i złóż na pół.
- Ułóż ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w 190 stopniach Celsjusza przez ok. 25 minut.
- Gotowe i wystudzone ciasteczka posyp dla dekoracji cukrem pudrem.
Proste domowe ciasteczka do kawy i herbaty
Każdy, kto lubi słodkości, wie, że nic nie równa się domowym ciasteczkom. Warto przygotować je samodzielnie. Dzięki temu kontrolujemy dodawane składniki, ilość cukru, a także możemy odczuć ogromną satysfakcję z wykonanej pracy. Dodatkowo po upieczeniu ciastek w naszym domu będzie pięknie pachnieć.
Możesz skorzystać z naszych przepisów i przygotować np. ekspresowe ciastka jeżyki, które nie wymagają pieczenia lub nieco bardziej pracochłonne ciasteczka owsiane z cynamonem. To idealny przepis dla osób, które lubią korzenne przyprawy.
Pysznie smakują także kruche maślane ciasteczka. Możesz wyciąć je w różnych kształtach i przełożyć np. dżemem, marmoladą, kremem czekoladowym lub lukrem.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?