Nie ma możliwości, żeby ktoś kupił u nas warzywa sprowadzone z zagranicy - zapewnia Krzysztof Rycewicz z warzywniaka na skwerze przy ul. Armii Krajowej w Ełku. Ełczanie wierzą sprzedawcom i nie boją się epidemii. Choć sanepid zaleca, aby nie jeść tych warzyw.
Ufamy sprzedawcom
Informacje o tajemniczej bakterii, która doprowadziła już do śmierci 18 osób, obiegły cały świat. Do zachorowań dochodzi prawdopodobnie w wyniku zjedzenia świeżych warzyw: ogórków, pomidorów albo sałaty. Dotychczas nie stwierdzono w Polsce zachorowań, które wskazywałyby, aby skażona żywność trafiła na krajowy rynek.
- W pierwszych dniach ludzie pytali, skąd pochodzą te warzywa. Ale jak słyszeli, że z naszego kraju, spokojnie robili zakupy - przyznaje Krzysztof Rycewicz. - Od lat zaopatruję się o u tych samych ogrodników i jestem spokojny o jakość i świeżość tych produktów.
Jak przyznają handlowcy, na polski rynek trafiają zagraniczne warzywa, ale tylko od późnej jesieni do wczesnej wiosny. Jedynie owoce cytrusowe przez cały rok importowane są z zagranicy.
- Nie panikuję i tak jak zwykle kupuję ogórki, pomidory czy sałatę. Przecież teraz jest na nie sezon. Wystarczy zachować podstawowe zasady higieny i wszystko będzie w porządku. Na pewno nic nam nie grozi - uważa Marian Ostrowski.
Pamiętaj o higienie
Dużo bardziej ostrożny jest Główny Inspektor Sanitarny.
- Prowadzone jest dochodzenie epidemiologiczne mające na celu wykrycie źródła zakażenia. Do jego zakończenia zaleca się unikanie spożywania warzyw: ogórków, pomidorów i sałaty - czytamy na stronie Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Olsztynie.
Pracownicy sanepidu uspokajają, że takie zalecenie ma bardziej charakter prewencyjny. Na bieżąco kontrolują warzywa z warmińsko-mazurskich hurtowni, sklepów, bazarów i nie mają zastrzeżeń co do ich jakości.
Specjaliści jednocześnie przypominają o przestrzeganiu podstawowych zasad higieny.
Ręce musimy myć po wyjściu z toalety, przed każdym kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowywania. Powinniśmy dokładnie gotować mięso, drób, jaja i owoce morza. Nie należy też zostawiać ugotowanej żywności w temperaturze pokojowej dłużej niż przez dwie godziny.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?