Nie boją się, ale są ostrożni

Paweł Tomkiewicz ptomkiewicz@wspolczesna.pl
– To są polskie ogórki i pomidory. Można je poznać nawet po smaku. Ja kupuję je bez obaw i wszyscy w domu je jemy – mówi Krystyna Rogowska.
– To są polskie ogórki i pomidory. Można je poznać nawet po smaku. Ja kupuję je bez obaw i wszyscy w domu je jemy – mówi Krystyna Rogowska.
Ogórki, pomidory i sałata urosły w Polsce.

Nie ma możliwości, żeby ktoś kupił u nas warzywa sprowadzone z zagranicy - zapewnia Krzysztof Rycewicz z warzywniaka na skwerze przy ul. Armii Krajowej w Ełku. Ełczanie wierzą sprzedawcom i nie boją się epidemii. Choć sanepid zaleca, aby nie jeść tych warzyw.

Ufamy sprzedawcom

Informacje o tajemniczej bakterii, która doprowadziła już do śmierci 18 osób, obiegły cały świat. Do zachorowań dochodzi prawdopodobnie w wyniku zjedzenia świeżych warzyw: ogórków, pomidorów albo sałaty. Dotychczas nie stwierdzono w Polsce zachorowań, które wskazywałyby, aby skażona żywność trafiła na krajowy rynek.

- W pierwszych dniach ludzie pytali, skąd pochodzą te warzywa. Ale jak słyszeli, że z naszego kraju, spokojnie robili zakupy - przyznaje Krzysztof Rycewicz. - Od lat zaopatruję się o u tych samych ogrodników i jestem spokojny o jakość i świeżość tych produktów.

Jak przyznają handlowcy, na polski rynek trafiają zagraniczne warzywa, ale tylko od późnej jesieni do wczesnej wiosny. Jedynie owoce cytrusowe przez cały rok importowane są z zagranicy.
- Nie panikuję i tak jak zwykle kupuję ogórki, pomidory czy sałatę. Przecież teraz jest na nie sezon. Wystarczy zachować podstawowe zasady higieny i wszystko będzie w porządku. Na pewno nic nam nie grozi - uważa Marian Ostrowski.

Pamiętaj o higienie

Dużo bardziej ostrożny jest Główny Inspektor Sanitarny.
- Prowadzone jest dochodzenie epidemiologiczne mające na celu wykrycie źródła zakażenia. Do jego zakończenia zaleca się unikanie spożywania warzyw: ogórków, pomidorów i sałaty - czytamy na stronie Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Olsztynie.

Pracownicy sanepidu uspokajają, że takie zalecenie ma bardziej charakter prewencyjny. Na bieżąco kontrolują warzywa z warmińsko-mazurskich hurtowni, sklepów, bazarów i nie mają zastrzeżeń co do ich jakości.

Specjaliści jednocześnie przypominają o przestrzeganiu podstawowych zasad higieny.
Ręce musimy myć po wyjściu z toalety, przed każdym kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowywania. Powinniśmy dokładnie gotować mięso, drób, jaja i owoce morza. Nie należy też zostawiać ugotowanej żywności w temperaturze pokojowej dłużej niż przez dwie godziny.

Koronawirus fake news. Oto największe absurdy.

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3