Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Niesamowite! To Cię może wyleczyć z wielu chorób!

kp
sxc.hu
Trzeba mieć tylko mocny układ pokarmowy.

Mimo swojego nieprzyjemnego zapachu i ostrego smaku, czosnek ma także zastosowania lecznicze.
Zawarta w czosnku allicyna, czyli lotny związek siarkowy pomaga w walce z infekcjami dróg oddechowych, płuc, przeziębieniu, biegunki, infekcji drożdżycowych i grzybiczych.Wzmacnia także układ odpornościowy.

Czosnek oprócz witaminy C, zawiera także B6, magnez, potas, wapń, magnez, selen. Pomaga w leczeniu chorób układu krążenia, serca i cukrzycy. Czosnek skutecznie obniża cholesterol. Jedzenie go już przez 2 tygodnie daje rezultaty.

Czosnek, razem z cebula, mają właściwości przeciwrakowe. Znaleziono w nich około 30 związków, które działają przeciwrakowo. Zaliczyć do nich można dwusiarczek allilu, kwercetyna i ajoen. Czosnek osłabia działanie nitrozamin, które powstają w czasie palenia tytoniu i w spalonym na grillu mięsie.

Substancje zawarte w czosnku wpływają na obumieranie komórek rakowych piersi, okrężnicy, prostaty, płuc, białaczki. Badania wykazały, że spożywanie dużej ilości czosnku zmniejsza raka nerek i prostaty.

Czosnku nie powinny spożywać osoby o wrażliwym przewodzie pokarmowym, w stanach przedoperacyjnych oraz leczonych na HIV. Zdarzają się także alergie na czosnek, które objawiają się wysypką, bólem głowy oraz gorączką.

Woń czosnku niweluje m.in. mięta, czerwone wino, natka pietruszki, jogurt, jabłka. Czosnek jest łatwiej przyswajany kiedy rozpuści się go w małej ilości oliwy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna