Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Niezdrowe jajka? Obalamy mity

Hanna Walenczykowska
Białko jaja uważane jest za wzorcowe, do niego porównuje się wszystkie inne białka, zawarte np. w mięsie
Białko jaja uważane jest za wzorcowe, do niego porównuje się wszystkie inne białka, zawarte np. w mięsie Fot. Dariusz Bloch
Jajo symbolem życia nie jest bez powodu - zawiera ono substancje, z których organizm buduje własne białka. Zgodnie z najnowszymi wynikami badań, nawet cholesterol żółtka nie jest szkodliwy.

Jajo jest jednym z najlepszych i najbardziej wartościowych produktów spożywczych. Zawiera proteiny, prawie wszystkie witaminy (z wyjątkiem witaminy C), karotenoidy, cholinę, niacynę, lecytynę oraz cynk, wapń, fosfor, żelazo, selen i jod. Ponadto białko jaja ma optymalny dla człowieka skład aminokwasów i jest pożądanym budulcem organizmu.

Wzorcowe białko

- Jajko rzeczywiście jest produktem o wysokiej wartości spożywczej - przyznaje Monika Ameryk, dietetyczka Szpitala Uniwersyteckiego nr 2 im. dr. Jana Biziela. - Białko, które jest w jaju, uznaje się za wzorcowe, stuprocentowe, do którego odnosi się inne białka, zawarte na przykład w mięsie lub w produktach roślinnych.
Cenne substancje odżywcze zawarte są również w żółtku. Ale wielu ludzi uważa, że zawiera ono również substancje niekorzystne dla organizmu, np. cholesterol.

Według Światowej Organizacji Zdrowia, można zjeść około 10 jaj tygodniowo. Podstawą jest urozmaicona dieta.

- Nie trzeba się go bać - uważa Monika Ameryk. - Większość cholesterolu produkowana jest przez wątrobę.
Jeszcze kilka lat temu mówiono o tym, że w ciągu tygodnia można zjeść jedynie dwa jajka. Dziś pogląd ten się bardzo zmienił.
- Według Światowej Organizacji Zdrowia, dopuszcza się spożycie około 10 jaj tygodniowo - mówi Monika Ameryk. - Niektórzy spożywają po kilka jaj dziennie i nie mają z tego powodu żadnych kłopotów zdrowotnych. Podstawą jest urozmaicona dieta.
Przyjmuje się, że ograniczyć spożycie jaj powinny osoby, które mają problemy z pęcherzykiem żółciowym i trzustką.

W IV kwartale 2016 r. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrole. Pod lupę wzięto makarony, przetwory owocowe i rybne, tłuszcze do smarowania, koncentraty spożywcze i wyroby cukiernicze.Lista nieprawidłowości jest porażająca. Jak czytamy, stwierdzono na przykład... "obecności niedozwolonych pozostałości pancerzyków i odnóży stawonogów - w przypadku przetworów rybnych".Co jeszcze odkryli inspektorzy i jakie kary nałożono? Zobacz na następnych stronach.

Pozostałości stawonogów, dżem, który nie jest dżemem. Bulwer...

Nie tylko kurze

Ptasie jaja mają różny skład. Uważa się, że np. jaja przepiórcze są bardziej wartościowe od kurzych. Zawierają one nieco więcej żelaza, miedzi, witamin z grupy B i mają mniej cholesterolu. Niekiedy kupuje się jaja kacze bądź gęsie, ale są one bardziej ciężkostrawne.

- Nie robi się z nich jajecznicy, dobrze sprawdzają się w wypiekach - dodaje Monika Ameryk.
Jaja strusie, które również dostępne są na rynku, należą także do produktów wyróżniających się wysoką wartością odżywczą.
Jaja praktycznie można łączyć ze wszystkim. Bardzo smaczne i wartościowe połączenie składników różnego pochodzenia występuje np. w jajku faszerowanym szynką i zieloną pietruszką.

- Jajo gotuje się na półmiękko, wyciąga żółtko, kroi szynkę w drobne kosteczki, dodaje posiekaną pietruszkę, dodaje jogurt lub majonez, miesza i nakłada na białko - radzi Monika Ameryk i podkreśla: - Najlepszą obróbką termiczną jest gotowanie jajka na miękko. W zależności od wielkości przez 3-3,5 minuty.

Zarobki w LidluNa pełnym etacie sprzedawcy-kasjera nowi pracownicy zarobią (w zależności od lokalizacji) od 3050 zł do 3200 zł brutto. W to wynagrodzenie wlicza się także nagroda za obecność w pracy.Prezentujemy orientacyjną wysokość zarobków na danym stanowisku:kasjer-sprzedawca, początkujący - 3050 zł brutto,kasjer-sprzedawca, po trzech latach stażu - 3200 zł brutto,magazynier, początkujący - 3200 brutto,magazynier, z doświadczeniem, stażem - 4150 zł brutto,kierownik sklepu, od 3500 do 4500 złotych. Wcześniej od 1 marca 2017 roku sieć oferuje nowo zatrudnionym pracownikom od 2550 do 3300 zł brutto w zależności od lokalizacji sklepu. Po dwóch latach zarobki te jednak wzrastają. Wtedy pracownik obsługujący kasę może liczyć nawet na 3000 do 3800 zł brutto. Menadżerowie sklepów w Lidlu mogą z kolei liczyć na zarobki od 4400 zł do prawie 7000 zł brutto.

Ile zarabiają pracownicy Lidla, Biedronki, Tesco? Zarobki są...

Polub "Express" na Facebooku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Niezdrowe jajka? Obalamy mity - Express Bydgoski

Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna