Państwowa Wyższa Szkoła Informatyki i Przedsiębiorczości chce aby studenci nowych kierunków zdobywali kwalifikacje na najwyższym europejskim poziomie. Centrum przetwórstwa spożywczego, które ma powstać, będzie pracować na potrzeby trzech województw: podlaskiego, mazowieckiego i warmińsko-mazurskiego. Jego koncepcja została uzgodniona ze Szkołą Główną Gospodarstwa Wiejskiego. Linie technologiczne będą mogły być dostosowywane do obróbki mięsa, mleka, warzyw czy zboża.
Rektor prof. Kazimierz Pieńkowski dąży do zacieśnienia współpracy naukowców z sektorem przemysłowym, jak to ma miejsce w krajach Europy Zachodniej.
- Ćwiczenia ze studentami powinni prowadzić fachowcy, którzy mają praktykę w branży, a uczelnie powinny angażować się w gospodarkę i prowadzić więcej badań na potrzeby przedsiębiorstw - tłumaczy prof. Pieńkowski.
Minister Barbara Kudrycka popiera jego zamysł innowacyjnych działań na polu obróbki żywności do celów eksportowych. Jest także za produkcją tzw. "zdrowej żywności" i uważa, że ma sens zajęcie się w przyszłości także przetwórstwem runa leśnego.
Obecny na wczorajszej konferencji prasowej poseł Platformy Obywatelskiej Robert Tyszkiewicz deklarował poparcie zarówno swoje, jak i PO dla nowatorskich działań łomżyńskiej uczelni. Dzięki jego pomocy w pozyskiwaniu środków z ministerstwa studenci będą inaugurować rok akademicki w nowo dobudowanej auli.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?