Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Okrasa gotował w Mońkach i Goniądzu (wideo, zdjęcia)

Kazimierz Radzajewski
Oryginalny przepis na "babkę ziemniaczaną z okrasą” ze skwarek podała Karolowi Okrasie Jadwiga Dębowska (w tle) i razem przygotowali specjalność znaną w okolicach Moniek
Oryginalny przepis na "babkę ziemniaczaną z okrasą” ze skwarek podała Karolowi Okrasie Jadwiga Dębowska (w tle) i razem przygotowali specjalność znaną w okolicach Moniek K. Radzajewski
Mońki, Goniądz. Karol Okrasa, w rewanżu za ciepłe przyjęcie na Święcie Ziemniaka, zajął się promocją Moniek. Efektownie i za darmo.
Zadymily rondle, Karol Okrasa przystąpil do pzrygotowania galek rybnych w scenerii goniądzkiej "Bartlowizny"

Karol Okrasa w Mońkach

Gwiazda telewizyjnych programów kulinarnych zakochała się w Mońkach i Biebrzy. Sprawiła to babka ziemniaczana i urok dzikich mokradeł.

Zaledwie miesiąc po bytności Okrasy na monieckim Święcie Ziemniaka, on i jego ekipa znów przyjechali do Moniek. To będzie nowa odsłona Karola Okrasy, który pojawi się niebawem w telewizyjnym okienku z nową plenerową serią swoich programów kulinarnych. Premierowe odcinki są już gotowe, powstały nad Biebrzą i pod Mońkami.

- Będę tu wracał, bo nigdzie nie spotkałem się z taką życzliwością i gościnnością. I ta Biebrza! Zakochałem się w tej dzikiej rzece, w bezkresie bagien. To także sentyment do tych stron, bo urodziłem się na "kresach" w Białej Podlaskiej - mówił Karol podczas gotowania.

Okrasa ma dar zjednywania ludzi swoją życzliwością i werwą.

- Jeśli można o kimś mówić, że jest przyjacielem Moniek, to Karol już takim jest, serdecznym - stwierdził Krzysztof Falkowski z Fundacji Rozwoju Powiatu Monieckiego.

Fundacja była organizatorem ziemniaczanej fety, która odbyła się w końcu sierpnia. To był pomysł na promocję Ziemi Monieckiej.

- Skuteczny, bo jest kontynuacja i to bez ponoszenia kosztów. Okrasa doskonale okrasza nasze przedsięwzięcie - zauważył Sławomir Moczydłowski, członek fundacji.

Tymczasem telewizyjny kucharz zajął się gotowaniem.

- To będzie mocne uderzenie. Zaczynamy od prawdziwej babki ziemniaczanej, którą zrobię na podstawie oryginalnego przepisu z tych okolic - ujawnił premierową potrawę Karol.

"Babkę z okrasą" wykonała razem z Okrasą Jadwiga Dębowska z gospodarstwa agroturystycznego "U Michała". Babka to jej specjalność, a tym razem ujawniła przepis dla całej Polski.

Na kolejne odcinki przewidziane są biebrzańskie gałki rybne, które Okrasa gotował w goniądzkiej Karczmie Bartla wraz z szefem kuchni.

- To bardzo prosta potrawa i bardzo smaczna, tak jak i kiełbasa z ryb oraz ryby marynowane. Mieliśmy tu ryby prosto z Biebrzy, są kapitalne - opowiadał kucharz.
Na deser i na okrasę programów z Okrasą będzie wycieczka po Twierdzy Osowiec. Perłę architektury fortecznej pokazał Mirosław Worona, zwany "dobrym duchem twierdzy".

Premierowy program pn. "Kuchnia z Okrasą" będzie można obejrzeć 15 listopada.
Zobacz film:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna