Okrasa gotował w Mońkach i Goniądzu (wideo, zdjęcia)

Kazimierz Radzajewski
Oryginalny przepis na "babkę ziemniaczaną z okrasą” ze skwarek podała Karolowi Okrasie Jadwiga Dębowska (w tle) i razem przygotowali specjalność znaną w okolicach Moniek
Oryginalny przepis na "babkę ziemniaczaną z okrasą” ze skwarek podała Karolowi Okrasie Jadwiga Dębowska (w tle) i razem przygotowali specjalność znaną w okolicach Moniek K. Radzajewski
Mońki, Goniądz. Karol Okrasa, w rewanżu za ciepłe przyjęcie na Święcie Ziemniaka, zajął się promocją Moniek. Efektownie i za darmo.

Gwiazda telewizyjnych programów kulinarnych zakochała się w Mońkach i Biebrzy. Sprawiła to babka ziemniaczana i urok dzikich mokradeł.

Zaledwie miesiąc po bytności Okrasy na monieckim Święcie Ziemniaka, on i jego ekipa znów przyjechali do Moniek. To będzie nowa odsłona Karola Okrasy, który pojawi się niebawem w telewizyjnym okienku z nową plenerową serią swoich programów kulinarnych. Premierowe odcinki są już gotowe, powstały nad Biebrzą i pod Mońkami.

- Będę tu wracał, bo nigdzie nie spotkałem się z taką życzliwością i gościnnością. I ta Biebrza! Zakochałem się w tej dzikiej rzece, w bezkresie bagien. To także sentyment do tych stron, bo urodziłem się na "kresach" w Białej Podlaskiej - mówił Karol podczas gotowania.

Okrasa ma dar zjednywania ludzi swoją życzliwością i werwą.

- Jeśli można o kimś mówić, że jest przyjacielem Moniek, to Karol już takim jest, serdecznym - stwierdził Krzysztof Falkowski z Fundacji Rozwoju Powiatu Monieckiego.

Fundacja była organizatorem ziemniaczanej fety, która odbyła się w końcu sierpnia. To był pomysł na promocję Ziemi Monieckiej.

- Skuteczny, bo jest kontynuacja i to bez ponoszenia kosztów. Okrasa doskonale okrasza nasze przedsięwzięcie - zauważył Sławomir Moczydłowski, członek fundacji.

Tymczasem telewizyjny kucharz zajął się gotowaniem.

- To będzie mocne uderzenie. Zaczynamy od prawdziwej babki ziemniaczanej, którą zrobię na podstawie oryginalnego przepisu z tych okolic - ujawnił premierową potrawę Karol.

"Babkę z okrasą" wykonała razem z Okrasą Jadwiga Dębowska z gospodarstwa agroturystycznego "U Michała". Babka to jej specjalność, a tym razem ujawniła przepis dla całej Polski.

Na kolejne odcinki przewidziane są biebrzańskie gałki rybne, które Okrasa gotował w goniądzkiej Karczmie Bartla wraz z szefem kuchni.

- To bardzo prosta potrawa i bardzo smaczna, tak jak i kiełbasa z ryb oraz ryby marynowane. Mieliśmy tu ryby prosto z Biebrzy, są kapitalne - opowiadał kucharz.
Na deser i na okrasę programów z Okrasą będzie wycieczka po Twierdzy Osowiec. Perłę architektury fortecznej pokazał Mirosław Worona, zwany "dobrym duchem twierdzy".

Premierowy program pn. "Kuchnia z Okrasą" będzie można obejrzeć 15 listopada.
Zobacz film:

Wideo

Komentarze 12

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

S
S

Dlatego 'maślak' zawsze nim byłeś i będziesz. Nie chodzi mi o rynsztok słowny, ale dyskusja na poziomie, na argumenty jest najbardziej na miejscu. A to, że nie masz swoja inteligencją moniecką nic do pokazanie to Twoj problem

m
maślak

Gdyby ktoś chciał się dowiedzieć dlaczego monki to zadupie i nazywane jest scianą wschodnią, polską B lub C to wystarczy poczytać wasze formum. Fakt że glupota ludzka nie zna granic. Powinni stad zabrac kase i zaoraać to pole a was pokazywac ludziom z zachodu Polski jako popaprańców i ćwoków. ta wasza polityka na poziomie pola od burakow -kogo to obchodzi. Proponuje aby ci co mają troche oleju w głowie wyjechali z moniek, kto się wiesniakiem urodził takim pozostanie i nie zmienia tego prawa miejskie.

S
S

Ta, ale z tym Donkiem jest tak samo jak z nimi. Ciągle mówią o tym samym, ale mając za każdym razem inne zdanie.

w
wally

jaka platforma?nie obtażaj donka.Przecież ta ekipa (czytaj falkowski, meczkwoski i resztaa) zmienia barwy co wybory.

S
S

Dawno nie widziałem,żeby kampania wyborcza rozpoczęła się ponad dwa lata przed wyborami. Nie są dla mnie argumentem słowa przeciwników,ze Ci ludzi jak Falkowski,Moczydłowski chcą dla naszego regionu dobrze. Ja wcale im tego nie odbieram. Ale trudno zaakceptować taką propagandę,reklamę tylko i wyłącznie tych ludzi, tego środowiska. A zresztą, Platforma przecież słynie tylko z uprawianiu propagandy-PR, a braku jakichkolwiek prawdziwych wyników.

w
witek

dzięuje,że Pan napisał o wybudowanym wodociągu przez byłego burmisztrza za kilkaset tysięcy co żur z niego płynie.I w których Mońkach gotował Pan Okrasa bo jak wynika z arykułu był to Goniądz?

c
czytelnik

Szanowny Panie Redaktorze ZMO dziękuję , że tak pięknie pisze Pan o naszym regionie. Proszę nie brać do głowy komentarzy pseudoczytelników.
Oni nie rozumieją o czym Pan pisze.

m
marian

niech zacznie pisać prawde i niech będzie obiektywny wobec wszystkich, nic więcej

G
Gość

Zostawcie Kazika w spokoju i zajmijcie się sobą. Tak będzie najlepiej.

p
pioki

Dlaczego w renomowanej kuchni używa się do mieszania na patelni metalowej łyżki, zgrzytało, ze w mońkach słychać?

a
albert

nie masz co się dziwić.Przecież ten artukuł pisał pseudoredaktor ZMO.

m
mka

tyytuł powinien brzmieć "Okrasa gotował w goniadzu", gdyz on w tym momencie w monkach nie gotował tylko w goniadzu i kolo goniadza w Łazach "u michała".

Dodaj ogłoszenie