Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Okrasa okrasi święto

Kazimierz Radzajewski, Krzysztof Falkowski
Karol Okrasa dopilnuje, by gotowana „kartoflanka z Okrasą” miała kresowy smak
Karol Okrasa dopilnuje, by gotowana „kartoflanka z Okrasą” miała kresowy smak Organizatorzy Święta Ziemniaka
Mońki. Karol Okrasa, znany z telewizyjnych programów kulinarnych, będzie gościem i gwiazdą XV Święta Ziemniaka - Kresowego Jarmarku Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych.

Impreza odbędzie się 31 sierpnia w Mońkach. Będzie to próba reaktywacji Dni Ziemniaka, które zniknęły z Moniek 20 lat temu.

Słyszał pan wcześniej o Mońkach?
- Słyszałem o Biebrzańskim Parku Narodowym i słynnych bagnach. Chciałbym też zwiedzić jedyną niezdobytą twierdzę w Europie - Osowiec. A Mońki? To dla mnie na razie tajemnica, którą chętnie poznam.

Pochodzi pan z Białej Podlaskiej. Czy pamięta pan potrawy typowe dla wschodniej Polski?
- W Białej Podlaskiej mieszkałem tylko przez pierwsze pięć lat. Pamiętam opalone nóżki wieprzowe podczas świniobicia, duszone z warzywami kaczki i gęsi, chleb z wodą i cukrem, paluszki z masłem, duszoną cebulę z czerstwym chlebem. W tamtych czasach to były jedyne rarytasy dostępne w PGR-rze, gdzie mieszkaliśmy. O dziwo, nie pamiętam ani gryczaków czy też pierogów z kaszą, ani babki ziemniaczanej, ani kiszki.
Lubi pan kuchnię kresową?
- Dla mnie to coś unikalnego! Marzę, by ta kuchnia nie dała się zepchnąć innym modnym nawykom. To po prostu dziedzictwo kulturowe, dzięki któremu możemy zachować tożsamość narodową i promować się w świecie. Uwielbiam klasyczne dania biesiadne, bo przypominają mi dawne czasy. Nie mam potraw, które szczególnie lubię. Zawsze mam ochotę na dzyndzołki, małe pierożki z mięsem z Warmii i Mazur.

Przyjeżdża pan do Moniek na Święto Ziemniaka, ale Polacy wybierają coraz częściej ryż, kasze. Czy ziemniak ma przyszłość?
- Spokojnie! Pozycja ziemniaka nie jest zagrożona. To tylko modne hasła mówią o tym, że my jemy kasze i ryż. Rzeczywistość jest inna. Oczywiście, kasze są bardzo zdrowe i powinniśmy po nie sięgać, ale to ziemniak jest niekwestionowanym królem polskiego stołu. Powinniśmy tylko pamiętać, jak go wykorzystywać, by był równie pożyteczny jak kasze. Nie zawsze musi to być rozgnieciony mus podany do drugiego dania! Z ziemniaka można przyrządzić naprawdę ciekawe potrawy.

Jest pan szefem kuchni w warszawskim "Bristolu"?
- Już nie. Z końcem lutego i po 15-tu latach kucharzenia zrezygnowałem z tej pracy, by poświęcić się kolejnej pasji i miłości. Lence, teraz już 5-miesięcznej córeczce.

Dziękujemy za rozmowę.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna