Składniki: 3 bakłażany, 2 cebule, 4-5 pomidorów, 3 ząbki czosnku, oliwa, listek laurowy, kawałek kory cynamonu, szczypta cukru, sól, natka pietruszki, posiekane migdały.
Wykonanie: Bakłażany opiec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C, często je obracając. Wyjąć, ostudzić, zdjąć skórkę. Przekroić na pół, wydrążyć, pozostawiając ścianki grubości ok. 2 cm. Miąższ drobno pokroić.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pomidory wyparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.
Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebule (przez 5 minut), dodać pomidory oraz czosnek i dusić pod przykryciem przez kolejne 5 minut. Dodać cynamon, listek laurowy, cukier, sól i posiekaną pietruszkę. Dusić jeszcze przez 10 minut. Wyjąć listek laurowy, cynamon, dodać migdały.
Wysmarować żaroodporną formę oliwą, ułożyć połówki bakłażana, napełnić uduszonymi warzywami, na każdą połówkę wlać pół łyżki oliwy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. przez 15-20 minut.
Podawać z gęstym jogurtem zmieszanym z miętą.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?