Omdlały imam

    (pb)

    Gazeta Współczesna

    Aktualizacja:

    Gazeta Współczesna

    Opcjonalnie zapiekankę z bakłażanów można posypać tartym żółtym serem

    Opcjonalnie zapiekankę z bakłażanów można posypać tartym żółtym serem

    Ponoć dawno, dawno temu, w odległej Anatolii pewien imam spróbował tej prostej potrawy, a ta tak wpłynęła na jego podniebienie, że biedak omdlał z wrażenia. Stąd nazwa. Ale prosta zapiekanka z bakłażanów w istocie jest niezwykle smakowita.
    Opcjonalnie zapiekankę z bakłażanów można posypać tartym żółtym serem

    Opcjonalnie zapiekankę z bakłażanów można posypać tartym żółtym serem

    Składniki: 3 bakłażany, 2 cebule, 4-5 pomidorów, 3 ząbki czosnku, oliwa, listek laurowy, kawałek kory cynamonu, szczypta cukru, sól, natka pietruszki, posiekane migdały.

    Wykonanie: Bakłażany opiec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C, często je obracając. Wyjąć, ostudzić, zdjąć skórkę. Przekroić na pół, wydrążyć, pozostawiając ścianki grubości ok. 2 cm. Miąższ drobno pokroić.

    Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pomidory wyparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.

    Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebule (przez 5 minut), dodać pomidory oraz czosnek i dusić pod przykryciem przez kolejne 5 minut. Dodać cynamon, listek laurowy, cukier, sól i posiekaną pietruszkę. Dusić jeszcze przez 10 minut. Wyjąć listek laurowy, cynamon, dodać migdały.

    Wysmarować żaroodporną formę oliwą, ułożyć połówki bakłażana, napełnić uduszonymi warzywami, na każdą połówkę wlać pół łyżki oliwy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. przez 15-20 minut.

    Podawać z gęstym jogurtem zmieszanym z miętą.

    Czytaj treści premium w Gazecie Współczesnej Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze

    Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Polecamy

    Wideo